SPREMNI ZA IZBORE

RESTART KOALICIJA PREDSTAVILA EKONOMSKI PROGRAM: SDP je prije mjesec i pol dana predložio važan zakon. Vlada ga je odbila, a danas ulazi u taj projekt

 
Marko Rakar, Zvonko Mršić, Branko Grčić, Davor Bernardić, Mirela Holy, Josip Tica, Boris Lalovac
 Davor Pongračić / CROPIX

- Imamo pad BDP-a više od 10 posto, ostavili su zemlju s rekordnim državnim dugom od 315 milijardi kuna i 25 milijardi kuna deficita što je više nego na kraju mandata Ive Sanadera. Nezaposlenost je za 42.000 ljudi veća nego prošle godine. Kriza uzima danak, a aktualna vlast nije adekvatno odgovorila na krizu - izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predstavljanju gospodarskog programa Restart koalicije koju je okupio SDP.

Kao glavnu političku poruku Bernardić je istaknuo da se njihov gospodarski program temelji na snažnoj političkoj volji koja dugoročne ciljeve neće podrediti kratkoročnim interesima.

Osnovne točke programa su reindustrijalizacija Hrvatske, digitalizacija te povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj s konačnim ciljem očuvanja radnih mjesta i povećanjem standarda građana.

Zagreb, 030620. 
Sredisnjica SDP.
Restart koalicija na celu sa predsjednikom SDP-a Davorom Bernardicem predstavila je gospodarski program.
Na fotografiji: Davor Bernardic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić, koji je i glavni autor SDP-ova gospodarskog programa, zaštitu radnih mjesta istaknuo je kao glavni cilj. - Svi su gladni novca, a novca ima. No, on ne dolazi do naših građana, do naših poduzetnika - rekao je Grčić.

U kontekstu što skorijeg oporavka od krize istaknuo je mjere za obnovu potražnje, mjere za zaštitu radnih mjesta, radnika i primanja, potom obnovu likvidnosti trgovačkih društava, obnovu dobavnih lanaca i povećanje izvoza te sektorske mjere za najugroženije grane industrije kao što su turizam i promet.

Nije propustio podsjetiti kako je Vlada prije mjesec i pol odbila SDP-ov prijedlog zakona o skraćenju radnog tjedna da bi danas o tome razgovarala sa sindikatima i poslodavcima. - Drago nam je da nas prepisuju i kopiraju jer je to u interesu naših radnika i poduzetnika, ali Sabor više ne funkcionira i zakoni takve vrste ne mogu se donositi do izbora i formiranja nove Vlade - rekao je Grčić.

Zagreb, 030620. 
Sredisnjica SDP.
Restart koalicija na celu sa predsjednikom SDP-a Davorom Bernardicem predstavila je gospodarski program.
Na fotografiji: Branko Grcic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Branko Grčić

Među kratkoročnim potezima za izvlačenje zemlje iz krize još je istaknuo produljenje mjere za očuvanje radnih mjesta, moratorij na otplatu kredita s produljenjem od 12 mjeseci, odluku o direktnom kreditiranju od strane državnih financijskih institucija, set mjera za ublažavanje posljedica krize za najugroženije skupine, zakon o obnovi Zagreba i okolice od potresa, potom hitni rebalans proračuna i osiguranje sredstava za likvidnost države do kraja 2020. godine.

Gospodarsku transformaciju Hrvatske predstavio je predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica. Uvodno je rekao da se u ovoj godini očekuje omjer BDP-a i javnog duga od 88 posto, što znači da je kompletan rad ove Vlade otišao u vjetar.

Također je ukazao na to da se u mandatu Plenkovićeve Vlade bitno usporio rast stope BDP-a, što govori o gospodarskoj stagnaciji, a iduće godine se očekuje pad BDP-a od deset posto, što će poništiti rast u protekle četiri godine. - Ova kriza samo je razgolitila dugoročni trend koji se događa u Hrvatskoj već pet godina - zaključio je Tica, optuživši Plenkovićevu Vladu da je zaustavila permanentni rast BDP-a i potpuno usporila gospodarstvo.

Kazao je i kako tek maksimalizacijom povlačenja sredstava iz europskih fondova, i ako budemo u tome jako uspješni, možemo zatvoriti proračunske deficite. U kontekstu gospodarske transformacije naglasio je osuvremenjivanje gospodarske strukture i smanjenje zaostajanja u produktivnosti i konkurentnosti ključnih sektora, zatim jačanje poslovne klime i povećanje investicija, veće ulaganje u istraživanje i razvoj, digitalizaciju svih segmenata gospodarstva i društva, otvaranje novih, kvalitetnih i bolje plaćenih radnih mjesta te pravedniji i učinkovitiji porezni sustav i prioritizaciju kod upravljanja državnim proračunom.

- Turizam treba i dalje razvijati, on je podrazvijen, ali ne smije biti oslonac - napomenuo je Tica. Istaknuo je potrebu ravnomjernog razvoja zemlje, što će zaustaviti iseljavanje, dok će digitalizacija bitno pridonijeti smanjenju korupcije.

Zagreb, 030620. 
Sredisnjica SDP.
Restart koalicija na celu sa predsjednikom SDP-a Davorom Bernardicem predstavila je gospodarski program.
Na fotografiji: Josip Tica.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Josip Tica

Zvonimir Mršić rekao je da se plan rasta temelji na rastu u poljoprivredi i rastu izvoza. - Naša je ambicija da povećanje bude za 10-12 milijardi po godini. Time bi hrvatsko gospodarstvo znatno povećalo svoju konkurentnost - rekao je Mršić i dodao da bi HBOR transformirali u Hrvatsku banku za izvoz i razvoj.

Cilj je vratiti investicije i povećati ih za milijardu eura. Mršić je istaknuo i obnovu grada Zagreba gdje je 40 milijardi kuna prilika za refaceing Zagreba i povećanje BDP-a.

Marko Rakar, koji je izradio SDP-ovu strategiju digitalne transformacije, kazao je da svi zakoni i propisi u svojoj srži moraju imati male i mikro poduzetnike. Najavljuje ukidanje svih propisa koje je pregazilo vrijeme i koji ne odgovaraju zahtjevima modernog businessa.

- Ono što mora postati sasvim nova filozofija jest da zakone pišemo za dobre poduzetnike - rekao je Rakar.

Na predstavljanju programa bio je i bivši ministar financija Boris Lalovac.

Zagreb, 030620. 
Sredisnjica SDP.
Restart koalicija na celu sa predsjednikom SDP-a Davorom Bernardicem predstavila je gospodarski program.
Na fotografiji: Kreso Beljak, Davor Bernardic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Krešo Beljak, Davor Bernardić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:39