‘NOVO NORMALNO‘

Restoran Mate Jankovića dobio račun za plin od 97.000 kuna: ‘Dio troškova ćemo prebaciti na sebe, dio na goste‘

‘Preživjet ćemo. Bio je rat, pa poslije rata potpuna neimaština, pa kriza pa pandemija... - nabrojio je Janković što ga je sve dosad snašlo

Mate Janković

 Tomislav Kristo/Cropix

Poznati ugostitelj Mate Janković premjestio je početkom svibnja svoj restoran 'SOL tapas na hrvatski' u prostor Johann Francka, odnosno nekadašnje Gradske kavane.

Ono što nije znao je da je klima u prostoru pogonjena na plin pa je ostao šokiran mjesečnim računom od 97.000 kuna.

U razgovoru za Jutarnji kazao je kako se zapravo ne čudi 'jer se zna da je plin išao gore 300 posto'.

- Ne kukam, znao sam da će se to dogoditi, samo klima je nešto što uzimate zdravo za gotovo, a nisam znao da je klima ovdje na plin - kazao je pa dodao kako ga situacija ne zabrinjava s obzirom na to da rade kuhinju u prizemlju pa će kuhati na terasi.

'Preživjet ćemo'

- Moramo svi prihvatiti ovo kao novo normalno. Preživjet ćemo, kao i svi koji se više trude i koji su spremni raditi. Ovo nije ništa što se dosad već nije dogodilo. Bio je rat, pa poslije rata potpuna neimaština, pa kriza pa pandemija... - nabrojio je Janković što ga je sve dosad snašlo.

Kazao je i kako je cijena rada porasla i kako su i sami digli plaće zaposlenicima.

- Morate, jer inače nećete imati ljudi i nećete poslovati - istaknuo je pa ponovio kako će se svi morati prilagoditi novonastaloj situaciji.

- Nećemo imati toliko dobiti. Jedan dio ćemo prebaciti na sebe, a drugi dio na goste - kazao je no nije naveo kada planira dići cijene u restoranu.

- Ne razmišljam trenutno o tome, razmišljam kako današnju večeru odraditi najbolje što znam. No razumljivo je da, ako je benzin poskupio i ako je povrće koje dolazi skuplje, da i ugostitelji prodaju za veću cijenu. To je normalno - zaključio je Janković za Jutarnji.

'Troškovi otišli u nebesa'

Posjetimo, nekoliko dana ranije poznati zagrebački ugostitelj Marin Medak rekao kako mu je u restoranu račun za struju narastao s 40.000 kuna na 120.000 kuna.

Kazao je kako se u Europskoj uniji subvencionira struja da bude jeftinija poduzetnicima, a građanima čak i skuplja, a da je u Hrvatskoj obrnuto te da se ovdje destimulira konkurentnost.

'Do sada je na 12 tisuća artikala koje smo prodavali mjesečno bio trošak struje 3,30 kuna po prodajnom artiklu. Kad dođete, popijete aperitiv to je 3,30. Sada je to sve skupa 10 kuna jer je 300 posto porast cijene struje, što znači da kada pojedete juhu - 10 kuna struje, glavno jelo - 10 kuna struje, kava - 10 kuna struje i tako dalje. Nećemo biti konkurentni jer je to abnormalan iznos koji nam u potpunosti ruši sve', napomenuo je i kazao kako će 'poduzetnici jedno moći rezati kroz dijeljenje otkaza'.

'Znamo da je porast sirovina abnormalan, trošak energenata, svih goriva je nelogično otišao u nebesa', kazao je pa komentirao kako je realna tvrdnja da će zbog svega biti ugroženo 100 tisuća radnih mjesta.

'Sve ostale zemlje će zaštiti poduzetnike, a Hrvatska ne. Štiti dobit Elektre, gdje će imati i dalje milijardu i pol kuna dobiti, plus izdašna marketinška ulaganja da se reklamira HEP', kazao je Medak za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:43