VIŠAK RADNIKA

Restrukturiranje u Sisku: Rafinerija će nakon otkaza prepoloviti broj zaposlenih

Sindikalna čelnica Jasna Pipunić tvrdi da sindikat čvrsto stoji iza ranijih odluka Uprave Ine da se ne smiju gasiti radna mjesta
 Marko Todorov/Cropix

Vijest o popisu od 250 radnika koji će biti proglašeni viškom zaposlenih u sisačkoj rafineriji izazvala je uznemirenost, kako u Sisku tako i u rafineriji, jer bi se nakon otkaza 250 radnika broj zaposlenih gotovo prepolovio.

Znakovito je da su viškom proglašeni uglavnom radnici iz proizvodnje, pa to mnogi tumače namjerom potpunog gašenja proizvodnje i odustajanjem od najavljene modernizacije i nove proizvodnje u rafineriji.

Još u nedavnoj kampanji za parlamentarne izbore neki su nas političari uvjeravali kako neće biti otkaza i da će rafinerija biti spašena novom proizvodnjom. No, ubrzo nakon izbora već smo dobili obavijest o otkazima. Možda nekom pred mirovinom odgovara otpremnina, ali mnogi će završiti na Zavodu za zapošljavanje, kaže po završetku smjene radnik koji je donedavno radio na postrojenju KP VI.

"Odluka o potpunom gašenju rafinerije odavno je donijeta, a država se potpuno oglušila na takve namjere Mađara. Što više, odluku o otkazima su podržali i hrvatski članovi uprave. Za radnike više nitko ne brine, a ne vjerujem ni sindikatima, koji su u sprezi s Upravom Ine, jer se nitko od njih nije ni oglasio", kaže Stjepan koji je bio zaposlen u logistici.

No, čelnica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić tvrdi da sindikat čvrsto stoji iza ranijih odluka Uprave Ine da se ne smiju gasiti radna mjesta.

Proizvodnja bioetanola u Sisku proglašena strateškim projektom

Podsjeća na najave o novoj proizvodnji u Sisku, planiranoj prekvalifikaciji zaposlenika za nova radna mjesta, te najave o tisuću zaposlenih.

"Plan proizvodnje bioetanola u Sisku proglašen je strateškim projektom i zauzet ćemo se za zadržavanje radnih mjesta", rekla je Pipunić i osudila "curenje povjerljivih dokumenata u javnost", što je izazvalo uznemirenost radnika.

Najavljeni otkazi sada stavljaju pod znak pitanja planiranu izgradnju pogona za proizvodnju bioetanola druge generacije, koja je najavljena još 2017. godine, smatraju, međutim, neki zaposlenici.

Kad bude gotov, taj projekt će Ini omogućiti validaciju planirane izgradnje postrojenja u Sisku, koji je Ina obećala kao dio kompenzacijskih mjera nakon najave zatvaranja osnovne prerade u rafineriji", u svojoj je objavi tada navela belgijska tvrtka Da Smet Engineers & Contractors.

Plan je bio da biorafinerija ima godišnji kapacitet 55.000 tona druge generacije (2G) bioetanola, a za sirovinu bi se koristio lokalno uzgajan miskantus i lignocelulozna biomasa, kao što su ostaci žitarica i uljarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:02