DOBRONAMJERNA KRITIKA

Reuters piše o Hrvatskoj: Loša birokracija, loše pravosuđe, loša klima za investitore...

'Zabrinuti smo napretkom u borbi protiv korupcije. Stalno ističemo koliko je bitka s korupcijom bitna'

Loše pravosuđe, loša birokracija, korupcija i problemi sa zemljišnim knjigama tjeraju strane investitore od Hrvatske i usporavaju joj pregovore s Europskom unijom, piše Reuters u detaljnom tekstu o investicijama u Hrvatskoj.

Kao jedan od najbližih i najkonkretnijih primjera, spominje se Dubrovnik, i projekt luksuznog turističkog i sportskog odmarališta, koje traje već pet godina, a izgradnja još nije ni počela.

- Zbog loših zemljišnih knjiga cijeli projekt kasni , ali uspjeli smo pribaviti dozvole za 3,5 milijuna četvornih metara zemljišta koji nam trebaju za cijeli projekt. Sad bismo voljeli krenuti u građevinarske radove, ali zbog zategnutih odnosa lokalnoj razini to još ne možemo - rekao je Ivan Kusalić, direktor projekta tvrtke Razvoj golf i dodao kako bi se projektom otvorilo tisuću radnih mjesta i da bi u proračun odlazilo oko 0,3 posto ukupnog BDP-a.

Ali bez obzira na to sve projekt nije počeo i ne nazire se kada bi mogao početi. A sve to promatra i Europska unija, koja inzistira da se zatvori poglavlje pravosuđa, koje je iznimno bitno, ali i najkritičnije po pitanju Hrvatske.

Bruxelles se još nije uvjerio kako Hrvatska čini sve napore kako bi suzbila korupciju i neefikasnost pravosuđa, kao što se nije uvjerio niti u to da se u Hrvatskoj poštuju temeljna ljudska prava.

Iako iz Vlade, pa i oporbe, uvjeravaju kako je velik posao napravljen i kako je Hrvatska spremna, rezultati se baš i ne vide. Već dvije godine traje kriza u zemlji i EU fondovi bi pokrenuli mnoga posrnula područja. No problem je što napore da ih pokrene ne čini Hrvatska.

- Zabrinuti smo napretkom u borbi protiv korupcije. Stalno ističemo koliko je bitka s korupcijom bitna i koliko je potrebno napraviti ključne reforme - stoji u izvješću Transparency Internationala iz travnja.

Srećom, u Reutersovom tekstu nisu samo negativne vijesti. Naime, piše kako je od imenovanja Ivana Miloševića prvim zamjenikom premijerke Jadranke Kosor za investitore 'osvanulo sunce' .

- Skraćujemo procedure u urbanizmu i sudovi su dobili naputke kako efikasno i brzo riješiti slučajeve povezane s investicijskim projektima - rekao je Milošević i najavio kako će već do kraja ove godine investitori osjetiti pogodnije tlo u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:29