OZNAKA ‘VRLO TAJNO‘

Revizija otkrila propuste u upravljanju strateškim robnim zalihama, izvješće klasificirano: ‘Ne možemo ga objaviti‘

‘Reviziju samo obavljali na temelju dokumentacije koja je nosila oznaku ‘vrlo tajno‘, pa smo i naše izvješće morali označiti istom oznakom‘

Ilustracija

 Bruno Konjević/Cropix

Čak 17 naloga i preporuka dao je Državni ured za reviziju Ravnateljstvu za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a sve u cilju učinkovitijeg upravljanja, i to za razdoblje 2019. i 'pandemijske' 2020. godine, kada je njihova uloga u nabavi raznih medicinskih potrepština bila od izuzetne važnosti.

Državni ured za reviziju ne može objaviti, kažu, niti jedan detalj na što su se te preporuke i nalozi odnosili jer je sve označeno kao tajno, unatoč tome što su Robne zalihe tijekom 2020. i 2021. svoje nabave objavljivale na službenoj internetskoj stranici.

- S obzirom na to da Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja strateškim robnim zalihama sadrži klasificirane podatke, javno se ne objavljuje - stoji u njihovom priopćenju.

Državna revizija je, osim revizije o učinkovitosti Upravljanja strateškim robnim zalihama RH, proslijedila u četvrtak Saboru i Državnom odvjetništvu 23 izvješća o obavljenim financijskim revizijama korisnika državnog proračuna, potom 70 o objavljenim financijskim revizijama lokalnih jedinica te 35 izvješća o financijskim revizijama trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica.

Odvjetništvu su još dostavili i obavijesti za 15 subjekata koji nisu dostavili plan provedbe naloga i preporuka u propisanom roku te tri subjekta koji nisu proveli naloge i preporuke dane u prošlim revizijama. Također su im dostavili, kažu, cjelokupnu dokumentaciju za sve nepravilnosti i propuste koji su utvrđeni u reviziji Općine Kloštar Podravski, a kojoj je izraženo nepovoljno mišljenje o financijskim izvještajima.

Tijekom 2021. proveli su, kažu, 254 revizije, kojima su obuhvatili 771 subjekt, a od toga se 229 odnosilo na financijske revizije. U obavljenim financijskim revizijama izraženo je 99 bezuvjetnih mišljenja, 127 uvjetnih te tri nepovoljna mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 107 bezuvjetnih, 119 uvjetnih te dva nepovoljna.

Najčešće su utvrđene nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, a u postupcima javnih nabava. Od 70 lokalnih jedinica izraženo je 25 bezuvjetnih te 42 uvjetna mišljenja i tri nepovoljna, a o usklađenosti poslovanja 26 bezuvjetnih, 42 uvjetna i dva nepovoljna mišljenja. S izrazito lošim nalazima ističu se tri općine, a to su Povljana, Gradina i Kloštar Podravski.

Za 35 trgovačkih društva u vlasništvu lokalnih jedinica dano je 18 bezuvjetnih mišljenja i 17 uvjetnih o financijskim izvještajima te dva bezuvjetna i 33 uvjetna mišljenja o usklađenosti poslovanja.

Utvrđen je cijeli niz nedostataka prilikom provedbe postupaka jednostavnih javnih nabava, a primjerice utvrđeno je da je Gradska plinara Zagreb Opskrba sa 119 pravnih subjekata ugovorila nižu prodajnu cijenu prirodnog plina, odnosno pojedinačno su s njima pregovarani uvjeti o cijeni a da za to nisu bili doneseni kriteriji zbog kojih se pregovara takva cijena. Riječ je o 2019. godini, kada Gradska plinara Zagreb Opskrba nije bila u poslovnim problemima u kakvima je danas, međutim, očito i to govori ponešto o njihovom načinu poslovanja.

Uglavnom, u Državnom uredu za reviziju kažu da ih jednostavno premalo za posao koji je pred njima, odnosno da je samo 255 revizora zaduženo za provedbu revizija u 15 tisuća subjekata.

Oznaka 'vrlo tajno'

Državni ured za reviziju obavio je reviziju učinkovitosti upravljanja strateškim robnim zalihama za 2019. i 2020., utvrdio je određene nepravilnosti i propuste, no kako je dokumentacija temeljem koje je to učinio imala oznaku „vrlo tajno“, izvješće o tome ne može objaviti.

„Reviziju samo obavljali na temelju dokumentacije koja je nosila oznaku 'vrlo tajno', pa smo i naše izvješće morali označiti istom oznakom“, rekla je u četvrtak Hini glasnogovornica Ureda Biserka Čoh Mikulec.

Potvrdila je da su revizijom utvrđene određene nepravilnosti i propusti, za što je dano 17 naloga i preporuka.

„Oni su obvezni po tome postupiti i obavijestiti Ured, ali mi to izvješće ne smijemo objaviti“, kazala je Čoh Mikulec dodavši kako je Ured izvješće po posebnoj proceduri dostavio danas i Saboru. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:33