VLADA: TO JE OBIČNA KONSTRUKCIJA

REZANJE PLAĆA Mrsić demantira: 'Nikakav sastanak u Vladi o tome nije održan'

 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sastanku sa sindikatima javnih službi i državnih službenika demantirao je medijske špekulacije o rezanju osnovice plaća u javnim i državnim službama.

Sindikatima je ministar rekao kako o smanjenju osnovice nema govora, te kako se uštede ograničavaju na zamrzavanje materijalnih prava u Temeljnom kolektivnom ugovoru, te na rezanju dijela prava iz granskih kolektivnih ugovora, koja će tek biti definirana. U Banskim dvorima uvjeravaju kako su špekulacije o rezanju plaća "obična konstrukcija".

Nikakav sastanak u Vladi na kojem bi se razmatralo linearno rezanje plaća za pet posto, nije održan. Ono što nama sada predstoji, nakon potpisivanja TKU, su pregovori u granskim kolektivnim ugovorima i razmatranje prava iz granskih kolektivnih ugovora, posebno onih koja se dupliciraju. To što pišu određeni mediji, nije se desilo i Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o tom modalitetu. Želimo da se stvari riješe pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima, dogovorom i razgovorima za stolom, komentirao je u Saboru ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Na pitanje, hoće li uštede u kolektivnim ugovorima biti dovoljne za održavanje proračuna, Mrsić je ustvrdio kako se nada da hoće.

- Treba se voditi onom idejom dobrog gospodara, da se možemo pokriti onoliko koliko imamo. Sredstava koliko imamo, možemo utrošiti, na najracionalniji način. A što se tiče plaća, plaće će dolaziti na vrijeme, radna mjesta će se sačuvati, to je ideja vodilja ove Vlade i nadam se da će i dio socijalnih partnera koji tome do sada nisu pridavali pažnju, konačno shvatiti da se u kolektivnom pregovaranju moramo držati okvira koje nam zadaje ekonomija i stanje u državi i da se moramo dogovoriti kako ta sredstva koja imamo najbolje i najracionalnije utrošiti - pojasnio je Mrsić.

Novinare je zanimalo može li garanitirati da će do kraja iduće godine osnovica plaća ostati iste, a Mrsić je ustvrdio kako će to biti tako ako "uspijemo održati proračun i ako se uspijemo dogovoriti o onome što se moramo dogovoriti"

- Ja se nadam da da. Ako ne, onda dolaze u pitanje i isplata plaće i radna mjesta i održavanje proračuna i rejtinga i svega ostaloga - zaključio je Mrsić.

I saborskih zastupnici Klubova vladajuće koalicije tvrde kako o rezanju osnovica plaća nema govora.

- U proračunu su planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini morat će se ići i na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna s obzirom da Zakon o financijskoj odgovornosti koji je na snazi i koji je jedan od pregovaračkih mjerila zapravo kaže da se troškovi moraju smanjivati za jedan postotni poen u odnosu na rast BDP-a - komentirala je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec koja je na pitanje što bi za Hrvatsku značio pad kreditnog rejtinga, odgovorila:

- To znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima, a s obzirom da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu nego samo vršimo reprogram, u zadnjih nekoliko godina imali smo problem i s plaćanjem kamata, zaista bi to bio velik problem za Hrvatsku.

Silvano Hrelja (HSU) ustvrdio je kako se o smanjivanju plaća u koaliciji nikada nije razgovaralo.

- Moje je osobno mišljenje da bi rezanjem osnovice krenuli u jednu negativnu spiralu, jer se bilo kakvim rezanjem plaća dolazi do smanjenja doprinosa. S jedne strane štediš, a s druge strane se otvara još veća provalija. Ovo o čemu se sada razgovara sa sindikatima, to su božićnice, to su regresi, to je određeni manevarski prostor u granskim kolektivnim ugovorima i izvan toga ne postoji ništa, a da ne bi štetno djelovalo - komentirao je Silvano Hrelja (HSU), dok je Marin Jurjević (SDP) ustvrdio kako je od novinara po prvi put čuo da bi se osnovice za plaće - smanjivale.

- Ne znam, to je dijelom i politička odluka, ne samo ekonomska ili financijska. Normalno da bi trebalo uzeti u obzir da su neke skupine postale ugrožene, a ne bi trebale biti ugrožene. Kad se govori o restrikcijama, za to sam da teret snose oni koji više imaju i da se ideja pravednosti tako pokuša realizirati. Govorim načeno, zaista ne znam detalje - rekao je Jurjević.

Zoran Vinković iz HDSSB-a ustvrdio je kako rezanje plaća nikako ne bi moglo spasiti Hrvatsku od "ovog bauljanja hrvatske Vlade":

- Predlažem da se u onom kvizu Milijunaš postavi nagradno pitanje koliko Hrvatska ima u stvarnosti poreza i da to treba biti pitanje za onih milijun kuna. Ne bi ni onaj mali Indijac iz onog filma Milijunaš odgovorio. Smanjite saborskim zastupnicima ako hoćete i 10 posto, ali onima koji rade bez obzira što imaju sigurnu plaću, ne možete svake godine sa svakom Vladom smanjivati prava.

Smanjivanje osnovica za plaće u državnim i javnim službama logična je posljedica svega onoga što se činilo, odnosno što se nije činilo u godinu dana i dramatičnog pada gospodarskih aktivnosti i poreznih prihoda, smatra bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač u čijem su se mandatu čak i podaci o nezaposlenih skrivali od javnosti i do dva tjedna.

- Nema reformskih zahvata, nisu se uspjeli dogovoriti sa sindikatima i fali im novaca u proračunu. Mislim, da drugog izbora nema. Nema ni drugog očekivanja da mogu nešto drugo učiniti. Da mi je to prihvatljivo, naravno da nije. Ova godina je izgubljena, u smislu pokretanja bilo kakvih gospodarskih aktivnosti i naprotiv vidimo da pada sve što ne bi smjelo pasti. Kad imate pad potrošnje, kad imate pad industrijske proizvodnje, kad imate generalno pad bruto društvenog proizvoda, očekivano da nemate očekivane prihode u proračunu i to je direktna posljedica svih negatvnih kretanja u gospodarstvu. Imate 350 tisuća nezaposlenih i 40 tisuća više ljudi koji dobivaju nakandu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sve je to pritisnulo na proračun - rekao je Popijač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:02