NOVE MJERE ŠTEDNJE

'REŽEMO PLAĆE ZA 3 POSTO!' Premijer Milanović najavio manja primanja za 230 tisuća ljudi

Smanjenje plaća je u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno rješenje. Alternativa su otkazi. Očekujem razumijevanje zaposlenika, rekao je Milanović
Zagreb, 221012.Pantovcak - ured Predsjednika RH.Izvanredna konferencija za novinare predsjednika Ive Josipovica i premijera Zorana Milanovica povodom najnovije afere prisluskivanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Idemo u rebalans proračuna, morat ćemo napraviti neke korekcije. Kako stvari sad stoje morat ćemo smanjiti plaće u državnom proračunu za 3% za sve zaposlene u javnom sektoru, od predsjednika Republike i mene do svih zaposlenih u javnom sektoru”, izjavio je predsjednik vlade Zoran Milanović u intervjuu za RTL.

Drugim riječima, država više nema novac potreban za redovite plaće zaposlenima u javnom sektoru, a istovremeno pokušava se izbjeći davanje otkaza. Time bi se problem ionako samo multiplicirao jer bi se za plaćanje novih nezaposlenih moralo još jače pritisnuti realni sektor.

Riječ je o bruto iznosu, primjerice na 10.000 kuna ukupni prihodi smanjiti će se za 300 kuna. Jedine skupine zaposlenih u javnim službama na koje se neće odnositi ova mjera bit će učitelji i profesori.

Prema prvim procjenama najavljenim smanjenjem plaća za tri posto vlada bi na godišnjoj razini mogla uštedjeti oko 800 milijuna kuna. Sadašnji državni proračun sastavljen je uz pretpostavku da će izdaci za plaće biti 2,3 milijarde kuna niži nego u 2012. godini. Linearno smanjenje dovesti će do toga da će službenici u javnim službama koji neto zarađuju 4000 tisuće kuna ubuduće mjesečno primati oko 90 kuna manje nego do sada. Cinik bi mogao zaključiti kako će u usporedbi s njima, političari proći još lošije - zastupnici u Saboru zarađuju između 15 i 16 tisuća, pa bi njihova plaća mogla biti 400 do 500 kuna niža, dok će premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović ostati bez 600 kuna.

Govoreći o razlozima rebalansa državnog proračuna, Milanović je ustvrdio kako ova mjera nije povezana s nedavnim smanjenjem kreditnog rejtinga, već radi enormnih troškova koje više nije moguće održavati. “Prijašnje vlade imale su deficit od 15 milijardi kuna, dok smo ga mi smanjili na 10 milijardi, a da pritom nismo otpuštali zaposlene u javnom sektoru. To je odgovorno ponašanje i možda smo ovo trebali napraviti još na početku mandata naše vlade”, rekao je Milanović i dodao kako očekuje solidarnost službenika u javnim službama sa zaposlenima u privatnom sektoru, ali i razumijevanje za poteze njegove vlade.

Smanjenje plaća je u ovom trenutku "jedino moguće i odgovorno rješenje".

- Očekujem razumijevanje zaposlenika u javnom sektoru - kazao je Milanović i dodao da se "moraju držati zacrtanih ciljeva”.

Usput je, u nekoliko navrata, opalio po prijašnjim vladama, posredno ih označivši krivcima za sadašnju krizu. “Odluke se nisu donosile, mi ih sada donosimo. Mi smo prvi pokrenuli promjene u gospodarstvu, toga do sada nije bilo”, ustvrdio je Milanović. Usput je najavio da će u najavljenim izmjenama Zakona o radu, osigurati visoku razinu zaštite radnika, kao i instituciju socijalne države.

Iz perspektive šefa vlade, svojevrsno opravdanje najnovije odluke može se promatrati i u međunarodnoj situaciji budući su mnoge države u Europi u krizu ušle sa mnogo ozbiljnijim rezanjem troškova u javnom sektoru, dok Hrvatska takve rezove do sada nije radila

Kao jedan od najvećih problema istaknuo je podatak da je u Hrvatskoj radi jako malo ljudi (iz čijih se poreza onda financiraju javne i državne službe), a dodatne komplikacije stvara dugogodišnja recesija u nekim državama Europske unije. Između ostaloga Italija koja je glavni trgovinski partner Hrvatskoj već je četiri godine u recesiji, što neumitno utječe i na ovdašnje ekonomske prilike i sve manji izvoz.

Na novinarsko pitanje namjerava li se javnim službenicima ispričati zbog najavljenog smanjenja plaća od tri posto, premijer Milanović uzvratio je protupitanjem: “A kome da se ispričam”?

Unatoč svim problemima, Milanović vjeruje u bolju budućnost: “Ja sam optimist. Pokušavamo dovesti investicije u Hrvatsku i siguran sam da će projekti krenuti”.

O kojim projektima je riječ, voditelj nije pitao, niti je Milanović pokušao pojasniti.

Za profesore i nastavnike veće plaće

Premijer Zoran Milanović napomenuo je kako će jedna skupina ipak ostati pošteđena ove nove mjere štednje.

- Tu moramo izuzeti nastavnike i profesore u školama, kojima ćemo povisiti koeficijent tako da će dobiti malo veće plaće. Oni koji imaju najviše plaće će ostati bez par stotina kuna. To je nažalost u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno ponašanje. Alternativa su otkazi - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:37