UČENICI 8. RAZREDA

Rezultat nacionalnih ispita upisivat će se u e-dnevnik u rubriku ‘bilješka‘, neće utjecati na zaključnu ocjenu

Rezultati nacionalnih ispita neće utjecati na zaključnu ocjenu niti će se uzimati u obzir kao kriterij za upis u srednje škole

Vinko Filipović

 Damir Krajac/Cropix

Rezultati nacionalnih ispiti koje će u ožujku iz osam predmeta polagati učenici osmih razreda neće utjecati na zaključnu ocjenu niti će se uzimati u obzir kao kriterij za upis u srednje škole. Međutim, uspjeh učenika na nacionalnim ispitima upisivat će se u e-dnevniku u rubriku ‘bilješka‘. Rezultat će biti iskazan brojem postignutih bodova i postotkom riješenosti zadatka, objasnio je na konferenciji za novinare ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović.

Po njegovim riječima, nacionalne ispite ocjenjivat će ‘neutralni ocjenjivači‘ prema unaprijed određenim pravilima i kriterijima, a prethodno će proći edukacije.

Ispiti će se polagati iz hrvatskog jezika, matematike, prvog stranog jezika, povijesti, geografije, biologije, kemije i fizike, prema objavljenom kalendaru na stranicama Centra. Između pisanja svakog pojedinog ispita je razmak od jednog dana, a provest će se u svim osnovnim školama od 13. do 31. ožujka.

– Cilj ispita je dobivanje objektivnih povratnih informacija kako bismo dobili realnu sliku učeničkih postignuća pojedinačno, na razini škole i na nacionalnoj razini. Ti se ispiti provode u gotovo svim europski zemljama te su važan izvor informacija učenicima i roditeljima, školama i obrazovnim sustavima, izjavio je ravnatelj Centra, uz napomenu da su nacionalni ispiti eksperimentalno provedeni u svibnju pokazali da učenici i škole imaju velik interes za rezultate.

Filipović je naglasio kako će ravnatelji i učitelji škola dobiti upute da u vrijeme pisanja nacionalnih ispita ne planiraju druge pisane provjere, odnosno da u dane kada se pišu nacionalni ispiti imaju manje zahtjevnu nastavu.

Za ovaj oblik vanjskog vrednovanja učenici se neće trebati posebno pripremati, niti ponavljati gradivo petog, šestog i sedmog razreda te tražiti stare udžbenike, napomenuli su u Centru.

– Posebice nisu potrebne instrukcije jer želimo dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave, poručio je Filipović.

Dodao je kako će biti fleksibilni po pitanju pisanja nacionalnih ispita za učenike koji će se plasirati na državna natjecanja, kao i za sve druge učenike koji će iz opravdanih razloga biti spriječeni pisati ispite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:43