A ŠTO SADA?

Rezultati anketa izazvali euforiju u SDP-u, ali onda - šok! Puljak i Fokus dali ultimatum

SDP-ovci tvrde da je istraživanje pokazalo sinergijski učinak velike koalicije - podržava je 23 posto birača, što ih približava HDZ-u

Radimir Čačić, Krešimir Beljak, Dalija Orešković, Peđa Grbin, Anka Mrak Taritaš, Ivica Puljak, Darijo Vasilić
 

 Goran Mehkek/Cropix

Među SDP-ovcima kolaju dvije vijesti, jedna dobra i jedna loša. Dobra su rezultati istraživanja po kojima 23 posto birača daje podršku velikoj koaliciji u koju bi SDP okupio stranke ljevice i lijevog centra, a loša što bi se moglo dogoditi da SDP bira između saveza liberalnih stranaka i Radničke fronte.

U SDP-u su odmah po okupljanju devet stranaka u njihovom sjedištu na Iblerovom trgu (Fokus, Reformisti, IDS, PGS, Centar, HSS, SiP Dalije Orešković, Glas i Radnička fronta) naručili istraživanje koje je trebalo odgovoriti na dva pitanja - na kakvu podršku birača može računati velika koalicija i kakav je rejting SDP-a. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 ispitanika u cijeloj Hrvatskoj, a rezultati su u ponedjeljak bili na stolu predsjednika stranke Peđe Grbina.

Rezultati su obradovali SDP-ovce jer su pokazali da im stranka i dalje bilježi trend rasta, dok se u odnosu na veliku koaliciju, tvrdi više sugovornika iz SDP-a, pozitivno izrazilo 23 posto ispitanika.

- Ovo je za nas jako dobar pokazatelj jer govori da se kao koalicija približavamo HDZ-u, i to bez da smo definirali i objavili predizborni savez - kaže jedan od sugovornika iz SDP-a uz napomenu da nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma i uvrštavanja SDP-ova saveza u mjerenje rejtinga podrška treba još rasti, a na to tek treba doći kampanja.

Optimizam koji se prolio SDP-om, uz nekoliko nezadovoljstava zbog koaliranja na lokalnoj razini, pomalo sputava jaz koji se ispriječio između Fokusa i Radničke fronte. Neslužbeni izvori su stavljali u prvi plan ideološki jaz pri čemu se govorilo kako liberalne stranke teško mogu prihvatiti koaliciju sa strankom koja se zalaže za ukidanje privatnog vlasništva i protivi se NATO savezu pri čemu se to apostrofira kao vrijednosti koje promiče Radnička fronta.

U tom smjeru zajedničku izjavu dali su u ime Centra gradonačelnik Splita Ivica Puljak i Davor Nađi u ime Fokusa.

- Centrističke stranke su za zajednički izlazak na izbore stranaka centra i umjerene ljevice što prema anketama tvori pobjedničku koaliciju. S radikalno lijevim strankama to nije moguće ostvariti. Do pobjede uvijek dolazi koalicija koja osvoji umjerene i neodlučne birače kojih trenutno najviše ima na centru i umjerenoj ljevici, a koje radikalne opcije odbijaju. Dakle, pet liberalno-centrističkih stranaka će u razgovorima sa SDP-om nastupiti zajednički te donijeti zajedničku konačnu odluku - navodi se u njihovoj izjavi.

- Ako netko ovako govori o Radničkoj fronti, onda nisu dobro pročitali naš program - kaže predsjednica RF-a Katarina Peović.

- Razgovaramo o širokoj koaliciji, a ove se teze provlače u medijima, ali ih nitko nije nama rekao. Međutim, mi se nećemo svađati preko medija i ne želimo da koalicija bude krezuba. Cilj nam je srušiti HDZ s vlasti i RF ide u kampanju, u koaliciji ili sami - dodala je Peović.

U SDP-u nam kažu da je Grbinu cilj pomiriti eventualni ideološki jaz, naravno ako u pozadini nije stvarni ultimatum zbog kojega bi morao birati između liberalne grupacije i RF-a. Za to ima još nekoliko dana jer bi po SDP-ovom predizbornom hodogramu do petka navečer u sjedište stranke na Ibleru trebao doći s jasnim obrisima koalicije i projekcijom mjesta koje bi koalicijski partneri zauzeli na izbornim listama. Već u subotu 17. ožujka sastaje se Glavni odbor SDP-a, ali neće razgovarati o koalicijama i listama, nego prihvatiti predizborni program stranke.

Konačno definiranje koalicija i potpisivanje koalicijskog sporazuma predviđeno je za prvu polovicu idućeg tjedna, a nakon toga slijedi konačno definiranje predizbornih lista koje bi glavni odbor SDP-a trebao potvrditi nakon Uskrsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:49