PROVEO IPSOS PULS

Rezultati istraživanja: Svega 7 posto građana podržava bijeli štrajk sudaca

Rezultati su to istraživanja koje je naručilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a za njih ga je tijekom vikenda provela agencija Ipsos puls
 Vladimir Dugandžić/Cropix

Svega 7 posto građana podržava bijeli štrajk sudaca, odnosno njihov sporiji rad na rješavanju predmeta kao odgovor Vladi jer im odbija povisiti plaće u traženim iznosima. Ponuđeno im je povećanje plaće za 26 posto, ali su suci to odbili i odlučili se za, kako kažu, mjere upozorenja.

Uz 7 posto građana koji ih potpuno podržavaju, moglo bi se reći da je na njihovoj strani još dodatnih 12 posto ljudi koji kažu kako ih "uglavnom podržavaju".

Čak 31 posto građana uopće ne podržava sudački štrajk, a doda li se tome još 16 posto onih koji ih "uglavnom ne podržavaju", ispada kako suci protiv sebe imaju 47 posto građana. Preostalih 24 posto ih podjednako podržava i ne podržava, a tu je još 11 posto građana koji ne znaju što bi mislili o štrajku.

Rezultati su to istraživanja koje je naručilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a za njih ga je tijekom vikenda na uzorku od 550 ispitanika provela agencija Ipsos puls.

Jedno od pitanja odnosilo se i na stav prema aktualnim plaćama. U odnosu na dužnost i obaveze koje suci imaju, za 14 posto ispitanika suci dobivaju veće plaće nego što bi trebali, 5 posto smatra da su im plaće taman kakve trebaju biti, dok 9 posto smatra da su premale. Čak 67 posto ispitanika ne zna kolike suci imaju plaće, a bez odgovora je bilo 5 posto ispitanika.

Najveći postotak građana koji smatra da su suci potplaćeni su fakultetski obrazovani, dok građani s osnovnom školom imaju najnegativniji stav prema sucima u smislu da tek 1 posto misli da su potplaćeni, a u bijelom štrajku podržava ih svega 3 posto građana sa završenom osnovnom školom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 12:21