IZBORNI POTENCIJAL

Rezultati istraživanja za JL: Grbin bi pobijedio već u prvom krugu da ga biraju glasači SDP-a

Istraživanje je pokazalo da su mogući glasači SDP-a uglavnom nezadovoljni rezultatima stranke na posljednjim izborima
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Od svih kandidata za predsjednika SDP-a, biračima SDP-a i onima koji su u nekoj mjeri otvoreni za glasanje za SDP najprihvatljiviji je Peđa Grbin za kojega se odlučilo 50 posto birača. Slijedi, ali sa značajnim zaostatkom, Ranko Ostojić za kojega je 24 posto birača, dok po 9 posto birača preferira Mirelu Ahmetović i Željka Kolara.

Rezultati su to istraživanja koji je agencija Ipsos provela za Jutarnji list telefonskom anketom na uzorku od 402 ispitanika u periodu od 4. do 6. rujna.

Najbolje ocjene

Cilj istraživanja bio je utvrditi izborni potencijal kandidata na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a.

Istraživanje je pokazalo da su mogući glasači SDP-a uglavnom nezadovoljni rezultatima stranke na parlamentarnim izborima, a za loš rezultat okrivljuju tadašnje vodstvo stranke. Njih 37 posto za loš rezultat okrivljuje Davora Bernardića kao predsjednika SDP-a, 31 posto cijelo Predsjedništvo, 8 posto članove, 5 posto medije, 4 posto suspendirane članove Predsjedništva (Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić), a 3 posto saborski Klub SDP-a.

image
Mirela Ahmetović
Goran Mehkek/Cropix

Većina ispitanika je upoznata s unutarstranačkim izborima i imaju informacije o tome. Osim što je dobio najveću podršku (da predsjednika SDP-a biraju birači Grbin bi pobijedio već u prvom krugu), Grbin je dobio najbolje ocjene po svim evaluacijskim kriterijima. Tako je Grbin daleko najuvjerljiviji u javnom nastupu, prema mišljenju ispitanika je daleko sposobniji od konkurenata, nešto manje od 50 posto ga pozitivno doživljava, više od 40 posto smatra da može biti dobar predsjednik Vlade (po čemu je također daleko ispred konkurenata), gotovo 40 posto ispitanika smatra da Grbin može parirati Andreju Plenkoviću (gotovo 30 posto misli da Plenkoviću može parirati i Ranko Ostojić, dok u ostale kandidate po tom pitanju ne vjeruju), a Grbina se smatra i poštenijim od ostalih kandidata.

image
Ranko Ostojić
Goran Sebelic/Cropix

U istraživanju se mjerila i percepcija samostalnosti kandidata. Peđa Grbin (61 posto) i Ranko Ostojić (60 posto) se doživljavaju kao kandidati koji bi na mjestu predsjednika SDP-a imali najveću samostalnost u svome radu.

Prvo gospodarstvo

Birači SDP-a iznijeli su i svoje preferencije za drugi krug gdje bi, kada bi se njih pitalo, opet uvjerljivo pobijedio Grbin. Najbolje bi prošao u srazu sa Željkom Kolarom (za Grbina se izjasnilo 75 posto birača, a za Kolara 17 posto), ali bi pobijedio i Ranka Ostojića (Grbin 60 posto, Ostojić 33 posto). Kada bi se u drugom krugu sučelili Ostojić i Kolar pobjedu bi odnio Ostojić (Ostojić 67 posto, Kolar 21 posto).

image
Željko Kolar
Goran Mehkek/Cropix

Preferiranje Peđe Grbina posebno je izraženo među aktivnim glasačima SDP-a, te kod glasača Možemo! koji su otvoreni za SDP.

Istraživanje Ipsosa je pokazalo i s kojim bi se temama SDP po njima trebao baviti u razdoblju koje dolazi. Na prvom je mjestu gospodarstvo (67 posto), na drugom korupcija (63 posto), na trećem prava radnika (61 posto), potom zdravstvo i nezaposlenost (po 56 posto) pa obrazovanje (52 posto). Slijede reforma javne uprave, obnova Zagreba, razvoj lokalne samouprave, digitalizacija, zelene politike i na kraju covid-19. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2021 11:57