ISTRAŽIVANJE IPSOSA

Rezultati najnovije ankete: Evo tko od stranaka i kandidata za župana pobjeđuje na jugu Hrvatske

Na izbore u svibnju sigurno će izaći 56,7 posto ispitanih, dok je njih 23 posto vjerojatno izaći na izbore
Nikola Dobroslavić i Roko Tolić
 Cropix

Ipsos je objavio rezultate istraživanja javnog mnijenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Anketa uoči lokalnih izbora napravljena je na uzorku od 703 ispitanika od 22. do 24. ožujka, a provedena je kako bi se utvrdili rejtinzi potencijalnih kandidata za župana.

Na izbore u svibnju sigurno će izaći 56,7 posto ispitanih, dok je njih 23 posto vjerojatno izaći na izbore. Vjerojatno i sigurno na izbore neće izaći gotovo svaki peti ispitanik. Hoće li izaći na izbore ne zna 1 posto ispitanih.

Među onima koji će sigurno izaći na izbore najbolje stoji koalicija okupljena oko HDZ-a kojoj bi povjerenje dalo 35,7 posto birača. SDP-ovoj koaliciji pripada 18,7 posto ispitanih, dok je Most na trećem mjestu s 12,5 posto podrške. Slijede Srđ je grad i Nova ljevica (8,7 posto) te Domovinski pokret (4,7 posto).

Neodlučno je 11 posto ispitanih.

Što se tiče kandidata za župana, među sigurnim i vjerojatnim biračima najjaču podršku od 36,7 posto ima aktualni župan HDZ-ov Nikola Dobroslavić. Nezavisni kandidat koji ima podršku SDP-a Roko Tolić ima 20,8 posto podrške anketiranih, dok mu za vrat puše Mostov Božo Petrov sa 17,8 posto glasova.

Neodlučnih je 8,7 posto anketiranih.

Kada bi u drugi krug prošli Dobroslavić i Tolić, pobjedu bi odnio HDZ-ov kandidat za župana. Među svim ispitanicima, Dobroslavić osvaja 45,4 posto, dok Toliću pripada 35 posto glasova. Gotovo 20 posto ispitanih ili ne bi izašlo na drugi krug ili su još uvijek nisu sigurni kome bi dali svoj glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:15