SLUČAJ TROVANJE

Rezultati nalaza koje je čekala Hrvatska: Ni u Rijeci niti u Zagrebu nije nađeno ništa! Ali, najvažnija boca još se analizira...

Državni inspektorat naredio povlačenje iz prodaje sumnjivih pića
 Marko Todorov/Cropix

KLJUČNI DOGAĐAJI

- U Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučaja ozljeđivanja nakon konzumacije gaziranih pića, sumnja se na trovanje

- Državni inspektorat naredio povlačenje iz prodaje sumnjivih pića

- Novim priopćenjem se oglasila Coca-Cola

- Beroš potvrdio da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb; Jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu

- Dva sumnjiva slučaja u Splitu, jedan u Karlovcu

- Riječ je o blažim ozljedama te treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića, kaže Beroš

- Neslužbeni rezultati analize: u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti

- HZJZ izdao upute za građane


NOVO 19:33 Državni inspektorat objavio je prve rezultate ispitivanja uzorka Romerquelle Emotion iz Rijeke prema kojima u tom piću nisu pronađene štetne tvari.

- Doznajemo da je za analizu izuzeta i bočica koju je konzumirao devetnaestogodišnjak koji je s teškom ozljedom ždrijela završio u KBC Rijeka, no tu analizu provodi Centar za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić. Rezultati se još uvijek očekuju - rečeno je u Dnevniku HTV-a.

U utorak su izuzeti i uzorci Coca-Cola zbog kojih su ozlijede utvrđene kod dvojice muškaraca primljenih u KBC Zagreb. Neslužbeno doznajemo - gotova je i ta analiza i ona ne pokazuje prisutnost nikakvih štetnih tvari, objavio je HRT.

Podsjetimo, prvi slučaj trovanja s teškim zdravstvenim posljedicama zabilježen je u Rijeci još u svibnju i muškarac je završio u KBC-u Rijeka. Nema puno informacija o tom slučaju i što mu je konkretno uzrok.

Iz policije su rekli kako su napravili svoj posao, a iz Državnog inspektorata odgovorili su kako su informaciju o tom slučaju dobili tek krajem listopada. Informaciju o slučajevima iz Rijeke DORH je dobio tek prije dva dana.


19:00 Djevojka iz Slunja, koja se u srijedu javila sumnjajući da joj je grlo oštećeno nakon konzumacije gaziranog pića, nema oštećenja nastalih od kiselina ili korozivnog djelovanja, potvrdili su u karlovačkoj bolnici nakon pregleda.

Ravnateljica bolnice Ivana Kovačić rekla je Hini da je nalaz grla potpuno uredan te za gastroskopiju nije ni bilo indikacija.

"Ne može biti da bi u jednjaku bila oštećenja, a da ona, kod ispijanja zatrovanog pića, ne bi nastala i u grlu", pojasnila je.

Djevojka je žarenje u grlu osjećala u ponedjeljak, jer je tad kupila i popila mineralnu vodu. Referirajući se na informacije o ozljedama prilikom konzumacije gaziranih pića, dr. Kovačić je poručila kako nikako ne bi smjelo doći do panike i pretjeranih reakcija ni kod pojedinaca, niti u sustavu.

Sličnu je poruku poslala i ravnateljica Doma zdravlja Slunj, Ivanka Magdić. Pojasnila je i da je 21-godišnja pacijentica dr. Vladimira Bakalara doživjela još u ponedjeljak žarenje nakon pijenja mineralne vode, ali mu se javila danas, potaknuta medijskim napisima. On je zbog puno nepoznanica, kaže Magdić, odlučio da je najbolje da pacijentica bude bolnički pregledana.


18:43 U srijedu poslijepodne stiglo je i priopćenje splitskog KBC-a.

"U hitnoj ambulanti Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata KBC-a Split, 20. listopada 2023. pregledan je pacijent (1967. godište) sa sumnjom na ozljede sluznice gornjeg aerodigestivnog puta nastale djelovanjem korozivnih sredstava. Pacijent je imao blaže ozljede usne šupljine koje su, po njegovim riječima, nastale nakon konzumacije pića. Nakon obrade otpušten je na kućno liječenje.

Dana 8. studenoga 2023. u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimili smo pacijenta (1973. godište) koji navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol iza prsne kosti. Učinjena je dijagnostička i laboratorijska obrada te pregledi i pretrage specijalista ORL-a i gastroenterologa. Svi nalazi su u granicama normale i nema sigurnih znakova trovanja pacijenta kao ni komplikacija. Pacijent je otpušten kući.

Istoga dana u Objedinjeni hitni prijem KBC-a Split zaprimljen je još jedan pacijent (1987. godište) koji također navodi da je konzumirao gazirano piće te da ima žareću bol jezika. Njegova obrada još je u tijeku, no pregled specijalista ORL-a i laboratorijski nalaz su uredni. Čeka se hitna gastroskopija. Po završetku obrade odlučit će se o prijemu/hospitalizaciji", priopćili su, a prenosi Slobodna Dalmacija.


17:30 Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


17:29 Djevojka iz Slunja, koja je u srijedu popila sok i žali se na žarenje u grlu, još nije stigla u bolnicu u Karlovcu gdje ju je uputio obiteljski liječnik, no otac se javio policiji s informacijom da su u velikoj prometnoj gužvi kod Tušilovića.

Ravnateljica karlovačke Opće bolnice Ivana Kovačić rekla je Hini oko 17 sati kako je djevojku u bolnicu poslao njezin liječnik obiteljske medicine, da je dobro, ali kako i ona i otac žele da ju se pregleda.

"Navodno se požalila svom liječniku da ju je nakon popijenog pića peklo u grlu te ju je on uputio prema nama. Još nije došla, a moja ekipa gastroenterologa čeka da stigne“, dodala je ravnateljica bolnice.

Pojasnila je da se karlovačka Opća bolnica organizirala za slučaj pojave takvog trovanja, tko će i kad pokrivati Hitnu, jer gastroenterolozi u popodnevnim satima nisu u bolnici, osim kad su u dežurstvu.

"Zbog mogućnosti da se pojave slučajevi trovanja morali smo se pripremiti", naglasila je Kovačić, poručivši da "karlovačka bolnica u svakom trenutku može zbrinuti takve slučajeve trovanja".


16:50 U fokus javnosti opet je došao muškarac koji je prije pet mjeseci konzumirao Römerquelle i koji se i dan danas oporavlja od spaljenog jednjaka i želuca. Svaki mjesec odlazi na proširenje jednjaka jer ne može jesti, čak niti tekuću hranu. Javilo se i još građana koji su nakon konzumiranja pića završili sa promjenama na jeziku kod liječnika, ali s obzirom na to da su kliničke slike bile blaže nije se odmah povezalo s trovanjem bezalkoholnim pićem. Primjerice splitska bolnica je pregledala dokumentaciju i pronašla slučaj od prije 20-ak dana gdje je s takvim promjenama na jeziku i jednjaku primljen muškarac, no samo navodi da je pio mineralnu vodu, no ne i koju.


16:48 Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, muškarac iz Splita koji je navodno popio ‘zatrovano‘ piće je u pedesetim godinama života.

- Popio je mineralnu, ne zna kojeg proizvođača. Još se nalazi na obradi, u pitanju nisu teške ozljede. Žalio se na žarenje, ali nije povraćao i nije prijavio neke druge simptome. Vjerojatno će danas biti otpušten - rekao nam je naš izvor.


15:45 Ugostitelji od danas vraćaju sve zalihe Coca-Cole i vode Romerquelle dobavljačima, za što očekuju da će dobiti ili povrat novca ili zamjensku robu, doznaje Lider. Veletrgovci pak kažu da još nemaju nikakve poruke ni upute od proizvođača, što je neuobičajeno u ovom poslu, u kojem se znaju događati povrati s nekim serijama pića, s uigranom procedurom. Usto, otkrivaju da Coca-Cola od petka ima novi cjenik, cijena male bočice Cole za kafiće ide gore za četiri centa.

"Mi ne znamo što se događa, a ne želimo trovati naše goste, i odlučili smo vraćati sve zalihe Romerquelle i Coca-Cole, a ako u međuvremenu saznamo da se sumnja na još neka pića, i to ćemo vratiti. Mi nemamo vremena pratiti serijske brojeve, ni ne znamo što je u kojoj ambalaži, i zato sve vraćamo. Jako smo ljuti na policiju što nam nije još ranije javila da se sumnja na trovanja, ako to znaju još od petka, ostavljajući nas da prodajemo robu koja je možda opasna za naše goste", kazao je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba.


15:42 Neslužbeno doznaje da u analiziranim bocama iz Rijeke nije pronađeno ništa suspektno.


15:15 Iz HZJZ-a doznajemo da će uskoro biti gotova analiza suspektnih pića za koja se sumnja da su uzrok trovanja u Rijeci i Zagrebu, a rezultati će biti poslani DORH-u i Državnom inspektoratu.


14:57 Nova sumnja na trovanje, ovaj put u Karlovcu. Osoba za koju se sumnja da se otrovala, na putu je za bolnicu, doznaje Jutarnji. Neslužbeno doznajemo da je osoba popila Romerquelle.


13:37 U splitskom KBC-u istražuje se slučaj mogućeg trovanja gaziranim pićem. Kako doznaje Dalmatinski portal, muškarac je bio u splitskoj bolnici 20. listopada zbog boli u ustima.

Nakon objava u medijima o trovanjem kiselinom, u KBC-u Split su počeli tražiti imaju li recentne takve slučajeve. Pronašli su taj slučaj gdje je muškarac rekao da je popio ‘mineralnu‘, ne navodeći o kojoj se gaziranoj vodi radi.

Odmah je ispljunuo, pa, doznaje taj portal, nije došlo do znatnijih tegoba.

O svemu se oglasila i policija.

- U ovom trenutku imamo informaciju da je danas oko 13:15 sati u ugostiteljskom objektu u Splitu muškarac osjetio tegobe u grlu nakon što je popio bezalkoholno piće. Muškarac je prevezen na pružanje liječničke pomoći i u tijeku je poduzimanje mjera i radnji kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Nadalje, jedan slučaj smo evidentirali 20. listopada, te Vas obavještavamo kako su policijski službenici su poduzeli sve potrebne mjere i radnje radi kako bi se utvrdile činjenice i sačinili potrebna pismena te Državnom inspektoratu uputili izviješće kako bi poduzelo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

O događaju ćemo obavijestiti i nadležno općinsko državno odvjetništvo - navodi policija.


13:30 Policijska uprava zagrebačka objavila je tijekom poslijepodneva priopćenje o sumnjama na trovanje:

- Policijska uprava zagrebačka je tijekom jučerašnjeg popodneva, 7. studenoga i danas prijepodne zaprimila nekoliko dojava o osobama koje su zatražile liječničku pomoć zbog određenih nuspojava koje bi se mogle dovesti u vezu s konzumacijom bezalkoholnog pića. Nakon pružene liječničke pomoći u zdravstvenim ustanovama, svih šest osoba je pušteno na kućnu njegu.

Tijekom postupanja policijski službenici proveli su očevid, izuzeli određene predmete, obavili razgovore s više osoba te su o svim dosadašnjim saznanjima obavijestili nadležne institucije kako bi poduzele mjere iz svoje nadležnosti.

Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja.


12:19 Članice Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic odlučile su samostalno i preventivno iz svojih dućana povući sva bezalkoholna pića Coca-Cole.

Opširnije pročitajte OVDJE

image

Super Konzum, Radnička cesta, Zagreb. Zbog nedavnih slučajeva trovanja s polica trgovine povučena je Coca-Cola

Cropix
image

Super Konzum, Radnička cesta, Zagreb. Zbog nedavnih slučajeva trovanja s polica trgovine povučena je Coca-Cola

Cropix
image

Super Konzum, Radnička cesta, Zagreb. Zbog nedavnih slučajeva trovanja s polica trgovine povučena je Coca-Cola

Cropix
image

Super Konzum, Radnička cesta, Zagreb. Zbog nedavnih slučajeva trovanja s polica trgovine povučena je Coca-Cola

Cropix

12:14 Nakon odluke Državnog inspektorata, iz Coca-Cole su objavili novo priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

- Slijedom nedavnih događanja poduzimamo korake kako bismo zaštitili javno zdravlje.

Privremeno povlačimo jednu seriju Coca-Cola Original Taste 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) s tržišta prema Usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024.

Iako naša interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također smo donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. (s rokom trajanja do veljače 2024.) i 22. lipnja 2023. (s rokom trajanja do ožujka 2024.).

Nastavljamo surađivati s nadležnim tijelima i poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače.

Ukoliko imate proizvod s navedenim datumima proizvodnje ljubazno vas molimo da kontaktirate naš Centar za potrošače putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na 0800 0455 - navode u priopćenju.


11:45 O slučaju trovanja gaziranim pićima oglasio se Državni inspektorat.

Sanitarna inspekcija DIRH-a odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci. U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Romerquelle, koji su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, navode u priopćenju.

Ističu kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.

Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samoposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine.

Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Također, sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu.

Kako dalje navode, u cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani, sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda.

Inspekcijsko postupanje je u tijeku te će se odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzeti zakonom propisane mjere. Državni inspektorat o istome će obavijestiti javnost.


11:15 Stigle su nove informacije o stanju hospitaliziranog muškarca u Varaždinu. U utorak oko 21 sat pedesetogodišnjak koji se bavi prijevozom nakon konzumacije mineralne vode Rommerquelle primijetio da ga jako peče ždrijelo/grlo i preventivno se prijavio u Objedinjeni hitni bolnički odjel Opće bolnice Varaždin gdje mu je liječnik dijagnosticirao lakša oštećenja sluznice grla i usne šupljine. Nakon dijagnostičke pretrage otpušten je kući.

Opća bolnica Varaždin prijavila je MUP-u sumnju na ozljedu kemijskim tvarima, a sumnjivo piće predala policiji dalje na vještačenje.

- Apeliramo na građane da se pridržavaju uputa HZJZ-a i Zavod za hitnu medicinu te da se ne stvara panika, rekao j rekao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin, javlja HRT. Doznaju kako je muškarac mineralnu vodu kupio u Zagrebu.


11:05 Nakon što je u Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučaja ozljeđivanja zbog konzumacije pića, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine.

Opširnije pročitajte OVDJE


9:45 Kako HRT neslužbeno doznaje, gotovi su rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti.

Podsjetimo, ministar Beroš izvijestio je jutros da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu te da treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.


9:44 Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Zagreb, rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano 6 pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari. Kod dvije su potvrđene promjene, kod troje su isključene bilo kakve promjene koje su povezane s time, a jedna osoba se obrađuje.

- Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama sluznice, erozivnim promjenama sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, objasnio je.

Poručio je da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom.

- Nemojte piti, svi koji su pili već su dobili simptome.


9:30 Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu, riječ je o blažim ozljedama te treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.

"Od jučer imamo još nekoliko novih bolesnika. Novih je četvoro u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici na opservaciji i sumnja je uopće na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu zaprimljen u kasnim, jučerašnjim poslijepodnevnim satima", rekao je Beroš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Kako je izvijestio, svi pacijenti su s relativno blažim simptomima. Većina će biti otpuštena na kućno liječenje.

"Riječ je o blažim ozljedama za koje je potrebno u ovom trenutku utvrditi da li su sve u vezi sa konzumacijom različitih pića", napomenuo je.

Otpušten na kućno liječenje je bolesnik u Varaždinu. Petoro bolesnika će biti otpušteno na kućno liječenje na KBC-u Zagreb, a vjerojatno i šesti, nakon gastroskopije koja se sada čeka, kazao je ministar zdravstva.

Istaknuo je da pacijenti nisu pili iste napitke, "što dodatno postavlja sumnju u moguću sugestibilnost simptoma".

"Drugi proizvođači, neki su čak konzumirali, nekakve slane štapiće. Dakle, moramo sve skupa povezati, staviti u realan kontekst, a ne dodatno plašiti javnost. U onom trenutku kada se određena veza uspostavi, javnost će biti izvještena, a do tada samo načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže", kaže Beroš.

"Za sada možemo preliminarno reći da je dvoje od svih navedenih direktno u vezi sa određenom konzumacijom pića, međutim, za sve ostale je potrebno to sagledati", naglasio je ministar te poručio da "mjesta panici apsolutno nema, ali određenom oprezu ima".

Uz još ovih nekoliko slučajeva koje je Beroš danas spomenuo, još su poznata tri slučaja - jedan u Rijeci i dva u zagrebačkom KBC-u.

Ministar je podsjetio da su u javnost izašli kada su se, nakon Rijeke, počeli javljati slučajevi sličnih kemijskih ozljeda i u drugim gradovima jer su procijenili da tada postoji realna opasnost.

image

Vili Beroš daje izjavu medijima u Saboru

Damjan Tadic/Cropix

"U ovom trenutku se još ne znaju uopće nalazi. Nakon ove prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija tog pića mogla je biti incidentalna, to piće moglo je biti na neki način promijenjeno. Dakle, pitanje je zašto je do toga došlo. Kada smo jučer, u poslijepodnevnim satima saznali za pojavu novih slučajeva u Zagrebu, tada smo izašli medijima i rekli sve ono što znamo", naglasio je.

Nekakvih informacija, pogotovo analiza koje bi rekle decidirano o čemu se radi, u ovom trenutku, kaže, još nema.

Vezano za poruke upozorenja građanima koje su se proširile društvenim mrežama ustvrdio je da su te informacije bile "lažne i krivotvorene i upravo su sa aspekta stvaranja nekakve panike puštene u javni prostor".

"I možete biti sigurni da institucije ove države rade ispitivanje tko zašto je pustio takve krivotvorene izjave u javni prostor", dodao je Beroš.

Poručio je da sve institucije u Republici Hrvatskoj rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove, postupa se, kaže, sukladno protokolu koji je predviđen za ovakve situacije.

U svim slučajima pojava ozljeđenika u različitim bolnicama, pravodobno je, ističe, obaviještena policija i sva ostala državna tijela, i DORH i DIRH. Ako je procjena takva da bude uključena i SOA, bit će uključena, zaključio je Beroš.


8:22 Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros za N1 Televiziju kako je danas "nešto više pacijenata" od trovanja gaziranim pićem.

- Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, kazao je i poručio:

- Moramo biti oprezni ali ne treba sijati paniku, dodao je.


Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem.

Kako Jutarnji doznaje iz KBC-a Zagreb, sinoć se u tu ustanovu javila još jedna muška osoba.

Postavljena je sumnja da je došlo do trovanja. Kako smo doznali iz bolnice, muškarac je u kafiću pio Romerquelle.

Slučaj četvrte hospitalizirane osobe u Hrvatskoj potvrdio je sinoć za Dnevnik Nove TV Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb.

"Oko 20 sati zaprimili smo pacijenta. Riječ je o muškoj mlađoj osobi koji je u klinički dobrom stanju, obrada je u tijeku i za sada izlgeda klinički dobro", rekao je Ostojić, dodajući da postoji sumnja da je riječ o trovanju pićem. No, naglasio je da se čeka detaljna obrada.

Teške ozljede jednjaka

Mladić u dobi od 19 godina završio je s teškim ozljedama jednjaka i želuca na hitnom prijemu KBC-a Rijeka nakon što je u jednom riječkom ugostiteljskom objektu ispio bezalkoholno piće.

Iako se to dogodilo u subotu, nitko od nadležnih nije reagirao do jučer, nakon medijskih upita, a putem društvenih mreža stvorila se rijetko viđena panika.

image

Vili Beroš

Tomislav Kristo/Cropix

I Zavod za javno zdravstvo, policija, riječki KBC i Ministarstvo zdravstva oglasili su se tek nakon medijskih upita.

Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, doznajemo, poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Odjelu za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, uzorke koje će testirati. No, unatoč evidentno ozbiljnoj situaciji, pravovremene reakcije su izostale.

Mladić u Rijeci je konzumirao Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml., potvrdili su i iz Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

- Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima - rekli su iz Coca-Cole u svojem prvom jučerašnjem priopćenju.

image

Upravna zgrada i punionica Coca Cole u Zagrebu

Vanesa Pandzic/Cropix

U kasnijem odgovoru na naš upit dodali su i kako su poslali uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu.

Alarmirajuće poruke po WhatsApp i Viber grupama, prema kojima je u riječki KBC zaprimljen veći broj pacijenata s teškim ozljedama jednjaka nakon konzumacije bezalkoholnih napitaka u riječkim kafićima, širile su se u ponedjeljak poslijepodne munjevitom brzinom.

Tvrdilo se i da je nakon ispiranja cijevi kemikalijama u punionici Coca-Cole u bočicama završila po život opasna kiselina, da je cijela jedna serija bezalkoholnih napitaka Coca-Cole, s bar kodom koji počinje brojevima 385, opasna i da ju je bolje izbjegavati, a podsjećalo se i na slučajeve dječaka u Krapini koji je prije nekoliko tjedana završio u bolnici nakon što je popio sok od jabuke te na muškarca iz Pule koji je teško ozlijedio jednjak čašom mineralne vode koju je u svibnju popio u riječkom restoranu.

Neslužbene informacije koje su do medija stizale iz KBC-a ukazivale su da ovoga puta u priči ipak ima istine. U utorak ujutro iz KBC-a su potvrdili da su na bolnički odjel zaprimili jednu osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

image

Policija ispred Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Policija ispred Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix
image

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

Tomislav Kristo/Cropix

Fotoreporteri Jutarnjeg snimili su policiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedan od mladića koji je završio u KBC-u Zagreb, navodno kupio gazirani napitak koji je popio.

Beroš došao u KBC Zagreb

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u utorak navečer da su u zagrebačkom KBC-u primjene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje

U dva su grada, Zagrebu i Rijeci, potvrđena dva slučaja kemijske ozljede sluznice probavnog trakta, a sumnja se i na treći, potvrdio je ranije tijekom večeri Beroš dok još nije stigla informacija o sumnji na četvrti slučaj trovanja.

"Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti", izjavio je ministar Beroš ispred zagrebačkog KBC-a gdje je stigao kako bi obišao pacijente.

U riječkoj bolnici ranije je hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću. Premda se radi o teškim ozljedama, prati se stanje, a pacijent je stabilno, rekao je ministar.

"Mi nemamo elemenata na osnovu koji bi mogli upozoriti javnost da se pazi određenih pića. No ono što možemo reći je jedna opća odredba da, ukoliko bilo tko osjeti bilo koje tegobe uslijed konzumacije vode i pića, da se javi svom obiteljskom liječniku", dodao je.

Ministar ističe da sve institucije postupaju glede ovih slučajeva - uključujući Državni inspektorat, Državno odvjetništvo i policiju, a ako bude informacija koje ukazuju na povezanost ovih događaja, javnost će bit obavještena, poručuje Beroš.

HZJZ analizira uzorke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija.

Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

image

Krunoslav Capak

Tomislav Kristo/Cropix

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak.

Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:13