HREJTING

Rezultati novog istraživanja: Da su parlamentarni izbori u nedjelju, ove bi stranke ušle u Sabor

Petorku koja sigurno ulazi u Sabor predvodi HDZ. Gotovo 8,5 postotnih bodova manje ima SDP - 18,7. Treća politička snaga u zemlji je Možemo!
Andrej Plenković, Peđa Grbin, Tomislav Tomašević, Božo Petrov i Miroslav Škoro
 Tom Dubravec, Damjan Tadić, Goran Mehkek/cropix

Dvadeset i pet dana prije prvoga kruga lokalnih izbora Dnevnik HTV-a objavio je rezultate HRejtinga za ovaj mjesec. Istraživanje je provedeno od 16. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 2,62%, a pouzdanost istraživanja - 95%.

Da su u nedjelju izbori, vjerojatno bi ubrzo opet bili izbori. Jer tri stranke od centra desno koje bi prema anketi mogle složiti većinu, sudeći prema njihovoj trenutačnoj "slozi", dogovoriti se o podjeli vlasti nikad ne bi mogle, navodi HTV.

S druge strane, samo su dvije stranke od centra lijevo koje prelaze izborni prag. Ali zbroj njihovih postotaka pretočen u mandate nije ni blizu nužnih 76.

"Petorku" koja sigurno ulazi u Sabor predvodi HDZ s 27% biračke potpore. Gotovo 8,5 postotnih bodova manje ima SDP - 18,7. Treća politička snaga u zemlji je Možemo! Trenutačno ima točno 9%. Za četvrto, odnosno peto mjesto bore se Domovinski pokret sa 7,7 i Most sa 7 posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu onih koji nikada ne bi ušli u Hrvatski sabor.

Jedina u toj skupini koja prelazi 2 posto, stranka je koju predvodi ženski dvojac Orešković-Puljak. Daleko su ispod dva HSS, IDS, stranka pokojnog Milana Bandića i Živi zid.

Na listi onih s jedan i ispod jedan posto čak je sedam stranaka i sve su trenutačno parlamentarne. To su: Fokus, HNS, Čačićevi Reformisti, Zekanovićevi Suverenisti, HSLS, Glas i HSU.

Utjehu svima njima može pružiti podatak o broju još neodlučnih birača. Trenutačno ih je gotovo 16%, navodi HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:01