REAKCIJA IVANA PENAVE

‘Rezultati popisa su dokaz da su 2011. podaci bili lažni. Sad se nadam barem 10 godina stabilnosti u Vukovaru‘

Dok je 2011. u tom gradu živjelo 34,87 posto Srba, novim popisom utvrđeno je da ih sada u Vukovaru živi 29,73 posto.

Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix

Prema danas objavljenom novom setu rezultata Popisa stanovništva, udio Hrvata u ukupnom stanovništvu u zadnjih deset godina porastao je s 90,42 na 91,63 posto, no broj građana koji su se 2011. deklarirali kao Srbi pao je za čak 33 posto - sa 186.633 na 123.892 tisuće. U Vukovaru je broj Srba pao ispod 30 posto. Dok je 2011. u tom gradu živjelo 34,87 posto Srba, novim popisom utvrđeno je da ih sada u Vukovaru živi 29,73 posto.

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u N1 Studiju uživo komentirao je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku.

Penava odbacuje mogućnost da je to posljedice iseljavanja, pa umjesto tog proziva popisivače iz 2011. optužujući ih za lažne podatke i manipulaciju.

- Ti podaci su na tragu onoga što već više od 10 godina govorimo. Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima. Naša tragedija u Hrvatskoj je da nas je 400 tisuća manje u državi, da ljudi bježe glavom bez obzira. To se reflektira u svim gradovima. Na to još nadolijevati tematiku koja u realnim brojkama nema mjesta govori samo o malicioznosti razmišljanja nekoga tko je htio nametnuti prava koja nikad nije ni imao, rekao je.

Penava je potom odgovorio na pitanje otkud mu informacija da su podaci iz 2011. lažni.

- Za popis stanovništva koji je u Vukovaru proveden prošle godine, bio sam nadležan. Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmi bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000. Nažalost Hrvatska nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu. Nažalost, konotacije odljeva stanovništva je nešto što je gotovo primjer za cijelu Hrvatsku. Vlada se ne bavi tim problemom. Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove, rekao je.

Istaknuo je da ne bi mogao pobijediti na zadnjim lokalnim izborima da za njega nije glasao velik broj građana srpske nacionalne manjine.

Na pitanje mijenja li se sad nešto oko jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je istaknuo da će sve vratiti na stanje prije 2011. godine.

- Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putem. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed, rekao je te dodao:

- Nijedno pravo koje je iznuđeno temeljem lažnog popisa nećemo pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako, zaključio je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 20:13