BRŽI RAST NEGO ŠTO SE OČEKIVALO

REZULTATI PUNO BOLJI NEGO ŠTO JE TO ITKO OČEKIVAO Industrijska proizvodnja opet raste, a rast potrošnje ruši sve rekorde

Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja porasla za 3,5 posto na godišnjoj razini, brže nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo, pri čemu je nastavljen rekordni pozitivni niz koji traje već 33 mjeseca.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prometa od trgovine na malo, koji je u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 5,9 posto, a realno za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u svibnju za 2,9 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,5 do 3,6 posto.

To je i brži rast u odnosu na prethodni mjesec, kada je promet u maloprodaji ojačao 2,8 posto.

U svibnju je tako nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 33 mjeseca zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

"Uz blago ubrzavanje rasta, podaci za svibanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu kako su na povoljnije pokazatelje o kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali i nedavno objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB) o percepciji potrošača.

U svibnju je, naime, zabilježeno poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača.

"Bolji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su potaknuti očekivanjima o rekordnim ostvarenjima u turizmu, koji bi trebali polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini, ali i rasterećenjem dohotka koje je donijela porezna reforma“, navode analitičari RBA.

Procjenjuju da bi promet u trgovini na malo mogao i dalje solidno rasti na godišnjoj razini.

U prvih pet mjeseci ove godine maloprodaja je porasla 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je pozitivan trend ušao u četvrtu godinu.

Porasla industrijska proizvodnja

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju porasla za 3,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno bolji podatak nego što se očekivalo, pa se vratila u pozitivan trend.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju porasla za 3,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što nitko nije očekivao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:31