NAJEZDA NE JENJAVA

Ribar iz Istre u mrežu ulovio 2,5 tone meduza: ‘Već mjesecima zbog njih ne idemo u ribolov‘

Osim što ne mogu loviti ribu već dva i pol mjeseca, tolika količina meduza kida im mreže i stvara dodatne troškove

Dario Spitz u svojim je mrežama ulovio ni više ni manje nego 2,5 tona meduza

Istarski ribar Dario Spitz iz Karigadora kraj Umaga danas se pohvalio "odličnom" lovinom. U svojim je mrežama ulovio ni više ni manje nego 2,5 tona meduza! Sliku ulova poslao nam je predsjednik LAGUR-a Pinna Nobilis iz Novigrada i ribar Danilo Latin koji nam je ukazao na najezdu meduza u akvatoriju Novigrada i Umaga koja ribarima onemogućuje ribolov već dva i po mjeseca. Veli da se situacija nije smirila, odnosno da se ove životinje nisu povukle te da ribari jednostavno ne izlaze na more jer im tolika količina meduza kida mreže i stvara dodatne troškove.

Dakle, osim što ne mogu loviti ribu već dva i pol mjeseca, imaju i štetu kad pokušaju i nešto uloviti. Latin je očajan jer na vapaje ribara s tog područja ne reagiraju institucije. Kaže da im treba pomoć i proglašenje elementarne nepogode jer da ovakve najezde meduza dosad nije bilo. U većem bi se broju zimi pojavile u krećem periodu, ali nikad to nije trajalo tako dugo.

- Tražili smo od nadležnih institucija da dođu znanstvenici s naših instituta i vide što se događa kako bismo imali osnove da se proglasi elementarna nepogoda. Nama je jedino cilj ići na more, a sada to ne možemo. I nitko dosad na to nije reagirao. Jedino što je zabilježeno je to što mi ribari slikamo što izvadimo na palubu. Netko treba doći od znanstvenika i utvrditi što se događa kako bismo imali osnovu za traženje potpora jer ovako to više ne ide, očajan je Latin. No, za bilo kakve naknade od države, morat će se strpiti. Najprije na teren moraju izaći znanstvenici koji bi trebali potvrditi ono s čime se ribari svakodnevno susreću, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

- Moramo napomenuti da je pojava meduza normalna pojava svake godine, ali je ove godine neuobičajen intenzitet. Vrlo je važno pratiti ovu pojavu u slijedećem razdoblju od strane znanstvenih institucija. Ukoliko se utvrdi da ova pojava predstavlja elementarnu nepogodu, županija ju može kao takvu i proglasiti, uz nadoknadu. Što se tiče potpora, ona se može dodijeliti nakon odobrenja Europske komisije u obliku državne potpore, no ona mora biti dugotrajnijeg karaktera i dokazana od strane znanstvenih institucija. Konkretno, ukoliko će ova pojava biti trajnog karaktera Ministarstvo poljoprivrede će zatražiti naprijed navedeno odobrenje Europske komisije, odgovorili su nam iz nadležnog ministarstva.

No Latin veli da ribari nemaju vremena za birokraciju. Veli da nikakve naknade za trenutnu pretrpljenu štetu nemaju od nikoga.

- Sve je to u redu. No, dok se to ne riješi što bismo mi trebali? Više puta sam zvao institucije da dođu i vide o čemu se radi. Nitko još nije došao. Preostaje nam jedino da apeliramo preko medija, zaključio je ovaj ribar iz Savudrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27