‘KAMPANJA I LAŽI‘

Ribić nakon otkrića da prima 290 eura za Zoom sastanke: ‘Bude li netko pucao u mene, bit će krivi mediji‘

Poznati sindikalist u redakciju Jutarnjeg lista javio se s reagiranjem na tekst o visokim naknadama koje članovi EU odbora dobivaju za sudjelovanje na virtualnim sastancima
Vilim Ribić
 Goran Mehkek/Cropix

Iako je u srijedu na poziv novinara izjavio kako o toj temi ne zna ništa, član Europskog socijalnog i gospodarskog odbora Vilim Ribić danas se u redakciju Jutarnjeg lista javio s reagiranjem na tekst o visokim naknadama koje članovi tog odbora dobivaju za sudjelovanje na virtualnim sastancima.

Kako je Jutarnji list prenio napise Politica, članice EU u utorak su odbile zahtjev tog Odbora da se 330 njegovih članova, za sudjelovanje na online sastancima, isplaćuje naknada od 200 eura na dan, što bi predstavljalo 90 eura manje od dnevnice koju trenutno primaju.

Ribić u svojem priopćenju tvrdi kako, "koliko je njemu poznato", Vijeće Europe nije odbilo prijedlog EGSO-a da se naknada za sudjelovanje smanji na 200 € po sastanku već je, tvrdi, stvar još uvijek u proceduri.

Ribić upozorava kako članovi tijela, a ponajmanjen oni hrvatski, na tu odluku ni na koji način nisu utjecali, podsjećajući da je on u tom Odboru samo delegat, a ne funkcioner, te podsjećajući kako je isto odluku o iznosu dnevnice na razini 200 eura donio i Odbor regija EU.

Pored toga, Ribić je nezadovoljan što mediji godinama nisu pitali čime se članovi odbora bave i koliko rade, a upozorava i kako to tijelo, što je Jutarnji u svom tekstu spomenuo, nije izvršno nego savjetodavno te proizvodi mišljenja i preporuke vezano uz odluke, direktive i javne politike.

Na kraju, kao i uvijek kad mediji spominju Ribića, glavni tajnik Nezavisnog sidnikata zaključuje kako je riječ o napadu na njega osobnom, i to samo iz razloga što je tekst objavljen u Jutarnjem listu bio popraćen njegovom slikom (uz nju, stajala je tu i fotografija Davora Majetića iz HUP-a, ali Ribić to prešućuje).

"Nakon niza apsurdnih kampanja i laži protiv mene kao sindikalnog čelnika - zbog kupnje prve nekretnine u 60. godini života, zbog vožnje u poslovnoj klasi, iako se to pravo odnosi na sve delegate svih pet tijela EU-a (to je poslovna klasa, a ne luksuz klasa), zbog izgradnje sindikalnog doma, zbog dodjeljivanja antinagrada itd. itd., - nema dvojbi da se radi o kontinuiranom pokušaju moje diskreditacije radi eliminacije iz društvenog života, i to samo zato jer sam na čelu sindikata i to još sindikata onih ljudi koji sredstva za svoj život zarađuju na državnom proračunu. Zaključio bih da oni koji lansiraju ovakve iskrivljene percepcije o meni i koji pucaju lažima te ostvaruju zarade senzacionalizmom preko mojih leđa, trebaju znati da govor mržnje ima posljedice. Oni pucaju riječima, ali bude li netko pucao na mene, od onih koji po portalima traže moje smaknuće, onda svi trebaju znati, a pogotovo pravosuđe i politika, da su to proizveli oni u medijima koji djeluju na ovaj društveno-neodgovoran način", piše Ribić.

Inače, prije objave teksta, Jutarnji list za komentar je pokušao kontaktirati pet članova Odbora - Davora Majetića, Vilima Ribića, Danka Relića, Lidiju Pavić Rogošić, Svjetlanu Marijon te Anicu Miličević Pezelj, no javili su se samo Majetić, Relić i Ribić koji su svi zaključili da "ne znaju o čemu je riječ".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:16