POZNATI SINDIKALIST

Ribić o svom nasljedniku: ‘O njemu mogu samo u superlativima govoriti. Moja mirovina? Bit će pristojna‘

S obzirom na to da su mi moji sindikalisti dali pristojnu plaću, imat ću i pristojnu mirovinu, ne znam ni kolika je, rekao je

Vilim Ribić

 Davor Pongracic/CROPIX

Sindikalist u mirovini, Vilim Ribić, gostovao je u N1 studiju uživo.

- Prije emisije bio sam u kafiću i šokirao sam se, platio sam malu čašu soka od naranče 20 kuna. Sad se događa ono što je imanentno, što je svojstveno tržištu i logici tržišta. Tržište nije moralna kategorija. Kad siromašno dijete dođe početkom proljeća na tržnicu, onda bi rado pojelo jagode koje su tad ekstremno skupe i roditelji mu to ne mogu priuštiti. Tržište je okrutno. Ovo je tržište i sad svi bez puno moralnog obzira dižu cijene, ali to je logika tržišta. Mi smo odlučili imati takvo tržište. Ta cjelokupna haranga i priča da se događa nešto što je Vlada mogla spriječiti, niti je Vlada mogla spriječiti niti je to sukladno logici tržišta - rekao je Vilim Ribić.

U socijalizmu se išlo u šoping u Mađarsku, prisjetio se Ribić, gdje su artikli na pakiranju imali tiskanu cijenu.

- To nije bilo tržište - rekao je sindikalist dodavši kako na tržištu svatko može staviti onoliku cijenu koliku želi i da je to legitimno dok god ima netko tko će to po toj cijeni kupiti.

- Jedino što bi Vlada mogla napraviti jest redovno obavještavati građane gdje su cijene otišle gore. Opravdano ili neopravdano, ali onda građani mogu odabrati - rekao je Ribić, dodavši da nije prekasno to uvesti sad, jer su sad skočile cijene.

- Sad bi Vlada trebala promptno reagirati i odabrati one prodavače koji nisu povećali cijene - izjavio je Ribić.

Upitan kako utjecati da cijene budu drugačije, Ribić je rekao da bi Vlada trebala obavijestiti sve one koji imaju neprirodno visoke cijene i da bi trebala odrediti otprilike cijene artikala i prozvati sve one koji se ne drže tih okvira.

- Tržište je stalan problem, ali je tržište, takvo kakvo je - rekao je sindikalist, dodavši da Vlada može neke cijene ograničiti dotle dok ne počne utjecati na proizvodnju. “Na vitalnim proizvodima može intervenirati”, rekao je.

Osim toga, smatra da bi crne liste polučile uspjeh te da bi to trebalo napraviti. “Ako ima volje, ima i načina”, dodao je za N1.

Govorio je i o svom odlasku u mirovinu.

- Nemam sijede, izgleda da je genetika. S obzirom na to kakav sam posao radio, trebao bih izgledati i drugačije, ali eto, genetika - rekao je Ribić.

Prije koji dan prestala mu je funkcija glavnog tajnika u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja.

- Moj nasljednik je gospodin Matija Kroflin. O njemu mogu samo u superlativima govoriti. U sjajnim rukama ostavljam sindikat. Imamo čovjeka za kojega sam uvjeren da će to raditi jednako dobro kao ja - izjavio je Ribić, dodavši da se Kroflin godinu i pol dana pripremao za posao tako što je bio njegov zamjenik.

- Dio medija je mene vidio kao prijetnju jer ja se zalažem za javne službe i potrošnju, a to njima diže poreze. Tako da sam ja bio neprijatelj broj jedan. U redu je kad vas netko napada i kaže vi štetite nama, poduzetnicima i tražite veće plaće za svoje ljude. Ali kad između toga ulete laži i optužbe, a ja sam svoj posao radio bez mrlje, to ne možete podnijeti. Ja sam i zbog toga dobio dijabetes, doživio sam puno stresa - rekao je Ribić.

Nije ga strah života u mirovini.

- Kao prvo, meni novac nikad nije bio motiv ni u ovom poslu niti se oko novca puno brinem. Ja sam imao pristojnu plaću koju nikad nisam tražio. S obzirom na to da su mi moji sindikalisti dali pristojnu plaću, imat ću i pristojnu mirovinu, ne znam ni kolika je - izjavio je Ribić za N1.

Suradnja mu je najteža bila s SDP-ovom Vladom kad je na njezinu čelu bio aktualni predsjednik Zoran Milanović, rekao je.

- On je diplomat i on uopće nije bio zainteresiran za taj socioekonomski aspekt. Ja mislim da je i on razumio da su napravljene velike pogreške i da je HDZ-ova Vlada tad bila, isto bi bilo, zato ta prepucavanja sad nemaju veze. To je bio duh vremena koji je dolazio iz Bruxellesa, slali su se takvi recepti kako izaći iz krize - rekao je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 07:40