NASTAVLJENI PREGOVORI

RIBIĆ OTKRIO ŠTO SINDIKATI ŽELE 'Tražimo rast osnovice, ali i 2.500 kn božićnice, povećanje dara za djecu na 600 kuna...'

 
Sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribić
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s Vladinim pregovaračima da sindikati javnih službi u pregovorima o dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru traže rast osnovice za 3+3+3 posto, povećanje proračunske osnovice i veću božićnicu i dar za djecu.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su pregovori predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Ribić je u ime sindikalnih predstavnika javnih službi kazao da su sindikati zatražili rast osnovice 3+3+3 u idućoj godini.

"Tražili smo i povećanje božićnice na 2500 kuna, povećanje proračunske osnovice na 5000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna. Dogovorili smo da se detektira zajednički stav oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva", kazao je Ribić.

Zagreb, 111119.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, sastanak pregovarackih odbora Vlade i sindikata javnih sluzbi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za sluzbenike i namjestenike u javnim sluzbama.
Na fotografiji: sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribic, Anica Prasnjak.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribić, Anica Prašnjak

Ta analiza trebala bi biti gotova do sljedećeg sastanka sindikata i Vlade. Ako se pokaže da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, kao što tvrde sindikati, ta će analiza poslužiti kao zajednički stav Vlade i sindikata da treba težiti uklanjanju zaostajanja plaća u cijelom javnom sektoru u odnosu na druge segmente društva.

Radeka: Sindikati u štrajku čekaju poziv Vlade

Ribić je novinarima potvrdio kako tema sastanka nisu bili pregovori oko povećanja koeficijenata složenosti poslova. On ne očekuje da će Vlada zabraniti štrajk i nada se da će sindikatima ponuditi neko suvislo rješenje.

Zagreb, 111119.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, sastanak pregovarackih odbora Vlade i sindikata javnih sluzbi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za sluzbenike i namjestenike u javnim sluzbama.
Na fotografiji: sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribic, Anica Prasnjak.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribić, Anica Prašnjak

"Treba naći varijantu u kojoj ljudi koji štrajkaju nisu povrijeđeni i poniženi. Oni moraju imati neko svoje zadovoljstvo, a s druge strane Vlada ne bi trebala biti gubitnik", smatra Ribić.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je kako sindikati obrazovanja još uvijek čekaju poziv Vlade na pregovore.

Zagreb, 111119.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, sastanak pregovarackih odbora Vlade i sindikata javnih sluzbi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za sluzbenike i namjestenike u javnim sluzbama.
Na fotografiji: sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribic, Anica Prasnjak.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Sindikalisti u ministarstvu, Vilim Ribić, Anica Prašnjak

Nakon sastanka prošloga utorka, sindikalni predstavnici kazali su kako ponudu Vlade na njihove zahtjeve očekuju ovoga ponedjeljka. Radeka je podsjetio da je sama Vlada tražila "time-out", ali sindikati još uvijek nisu primili poziv na taj sastanak.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ranije je najavio kako će štrajk u osnovim i srednjim školama nastavlja, u ponedjeljak su štrajku škole u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjev za povećanjem osnovice 3+3+3

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da je Vlada blizu dogovora o dodacima Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službenika, ali u ovom trenutku ne može prihvatiti zahtjev sindikata javnih službi koji žele povećanje osnovice po principu 3+3+3.

Sindikatima državnih službi odgovara povećanje osnovice za 6,12 posto (2+2+2), ali još žele dogovoriti dinamiku po kojoj bi bila povećana.

"S državnim službama u visokoj smo fazi finalizacije dogovora i očekujem da na idućem sastanku izdefiniramo cijeli dogovor o osnovici i materijalnim pravima za slijedeću godinu. Našli smo određeni kompromis, mislim da bi obje strane trebale biti zadovoljne", rekao je Aladrović novinarima.

Zahtjev sindikata javnih službi za povećanjem osnovice 3+3+3 posto u ovom trenutku ne možemo prihvatiti, poručio je Aladrović, nudimo im ono što smo nudili u početku uz eventualno neke ustupke u materijalnim pravima.

Što se tiče dogovora sa sindikatima oko mini analize odnosa plaća u gospodarstvu i javnim službama, dogovoren je sastanak idućeg četvrtka, 21. studenog.

Sindikati tvrde da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, no Aladrović ne vjeruje u to.

"Sigurno ne može biti zaostatak za 18 posto, to su nerealni zahtjevi. Mislim da su i sindikati javnih službi reteriranjem od njih na današnjem sastanku shvatili da su to nerealni zahtjevi", kazao je.

Zasad su pregovaračke pozicije sindikata javnih službi i Vlade prilično udaljene, ali pregovori će se nastaviti dok se ne postigne dogovor.

Sastanak sa sindikatima obrazovanja u utorak, ponuda Vlade ista

"Imat ćemo sastanaka koliko bude potrebno, dok ne dođemo do komprimisnog rješenja", poručio je ministar.

Danas neće biti pregovora sa sindikatima prosvjete u štrajku zbog izvanrednih obaveza ministra, tako da će se održati u utorak.

"Sutra ćemo razgovarati, ali naši stavovi su i dalje isti, očekujemo da ćemo kroz Temeljni kolektivni ugovor riješiti pitanje plaća i u sektoru prosvjete", istaknuo je Aladrović.

Što se tiče moguće zabrane štrajka, rekao je da prvo treba vidjeti kako će završiti sutrašnji sastanak, no u ovom trenutku odbacuje sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima.

"I dalje apeliramo na okončanje štrajka, smatramo da je ponuda porasta osnovice za 6,12 posto uz mogućnost povećanja koeficijenata za 2 posto nakon 30. lipnja razumna ponuda", kazao je.

Potvrdio je će štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku za listopad biti plaćeno, a za ubuduće će vidjeti, to ovisi o nastavku pregovora.

Na novinarsko pitanje znači li to da prosvjetnim radnicima, ako nastave štrajkati, vrijeme provedeno u štrajku više neće biti plaćeno, Aladrović je odgovorio: "Možemo to i tako gledati, ali vidjet ćemo nakon pregovora".

Štromar: Sjednite, dogovorite, čim prije završite štrajk

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je u ponedjeljak kako je nakon "prvog velikog koraka" u reformi obrazovanja, sada na redu "drugi korak" da se daju bolji uvjeti učiteljima te je pozvao na dogovor da se što prije završi štrajk.

"Očekujem da će biti prekid štrajka, očekujem da će biti dogovor. Mi smo 'prvi veliki korak' napravili u reformi obrazovanja i sada je na redu ovaj 'drugi korak' da se daju bolji uvjeti učiteljima. Evo, ja sad pozivam - sjednite, dogovorite, čim prije završite štrajk", istaknuo je Štromar na pitanje novinara kako komentira što su sindikati danas očekivali poziv Vlade za sastanak a do toga do sada nije došlo te smatra li da treba prekinuti štrajk.

Na pitanje mogu li se sindikati nadati nečem više od dva posto povećanja koeficijenata ili jednostavno to trebaju prihvatiti, Štromar je rekao da će sindikati dobiti informaciju kad sjednu za stol zajedno s predstavnicima Vlade.

Komentirao je i današnji Jutarnji list koji navodi da će se umjesto 88 pomoćnika ministara zaposliti 97 ravnatelja, a što znači da "brojke ne otkrivaju uštedu", Štromar je rekao da su oni u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja napravili takvu organizaciju da kad idu u natječaj, a krenuli su u natječaj za ravnatelje, bit će isti broj ravnatelja koliko je bilo i pomoćnika.

"Situacija je takva da bi ti ravnatelji trebali ostati dugoročno na toj poziciji i oni bi trebali biti profesionalci, stručnjaci koji će kvalitetno odrađivati svoj posao. Tako će biti u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja", poručio je ministar.

U vezi sa zagrebačkim Generalnim urbanističkim planom (GUP), Štromar je najavio da će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja za koji dan završiti kompletnu analizu i predati informaciju zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar s novinarima je razgovarao u zagrebačkom hotelu International nakon što je otvorio konferenciju "Zelena budućnost grada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:39