10 PITANJA

Ričard: ‘Nas sedam u skupštini smo jedna duša i tilo, nema straha da ćemo se prodati!‘

‘Nas je sedam. Jedna duša i tilo. To su dragi prijatelji s kojima me veže dugogodišnji kulturni i volonterski rad.‘
Enio Meštrović Ričard.
 Jure Miskovic/Cropix

1. Enio, čestitam na izbornom rezultatu koji vas čini gotovo glavnim čimbenikom za sastavljanje lokalne vlasti u Zadru. U čemu je tajna vašeg uspjeha na ovim izborima jer ste prije onih 2013. godine imali sličan program, kada smo vas predstavljali kao samozatajnog performera s Bokanjca u istoj ovoj rubrici?

- Tada san se, ako se sjećate, bija transformira u šest likova. Svi su imali nešto za reći. Od svih njih, nakon osam godina, sazrio je Ričard, da jasno artikulira sve nezadovoljstvo naroda u ovom trenutku.

2. Da, ali ti su performantski bili bolji i od ovih. Što se promijenilo, birači, vlast ili svi vi? Pa, da li i mi birači?

- Evolucija demokracije ide svojim tokom. Stariji odlaze, mlađi dolaze. Njih ne moreš tek tako zajebati, imaju vijesti sa svih strana. Nemaju straha.

3. Pa, tko je taj tajanstveni Ričard koji je uspio smazati “velike stranke” i koje su njegove kvalitete da savlada sve te potencijalne animozitete?

- On nije toliko tajanstven. On je Mister Hyde i Hulk u jednom. Čovik bez dlake na jeziku i opičen do bola. Slobodan od svakog. Ovisan je o narodnim porocima. Njegov je moto: isti, piti i zajebavati se.

4. E, nije on jedini. Tko su tih vaših “sedam samuraja” koji ulaze u gradsko vijeće nakon tajnih brifinga u vašoj konobi na Bokanjcu?

- Nas je sedam. Jedna duša i tilo. To su dragi prijatelji s kojima me veže dugogodišnji kulturni i volonterski rad. To se ne da razbiti. Teško ih je ukratko predstaviti. Svi ostali mogu na nas biti samo ljubomorni.

5. Dok nakon ovih izbora ljevica skapava u “možebitnim mukama”, desnica se “pomalo budi u tuđim drugim rukama”. Gdje ste vi na toj sceni?

- Svoji do kraja. Čista sredina, operirana od bolesnih ideologija. Malo sunca i tople energije za svih kojima se ovakva politika gadi.

6. Najavili ste da nema koaliranja. Plašite li se “juda” u vašim redovima kada krene prijelazni rok?

- Mi smo aktivisti. Nitko ništa ne traži za sebe. Nema straha da ćemo se prodati. Mi smo nada, zato smo i prihvatili ovaj poziv.

7. Jeste li se susreli s nemoralnim ponudama i kako ćete na njih reagirati ako se možebitno pojave neke poput “onih koje se ne mogu odbiti”?

- Mnogi političari žive za ovakav trenutak. Da osiguraju sebe i svoja pokoljenja. Ovakva se prilika rijetko pruža da moreš uvjetovati svima na svim poljima. Ali, mi nismo ti političari.

8. Zadarski politički analitičari mi dojavljuju kako je Ivica Žuvela, nositelj liste za županijsku Skupštinu na kojoj ste i vi, po struci ginekolog, skoro pobijedio Longina. Kako tumačite tu potrebu ginekologa i liječnika da se aktivno bave politikom?

- Znam što je Žuvela proša samo zato jer nije bija podoban. Bori se protiv nepravde, a Longina pitajte vi, mada mislim da on nije doktor, nego član stranke koji mora udovoljiti svojim nadređenima.

9. Kako ćete se sada odnositi kao performer prema vlasti kada u njoj sami sudjelujete?

- Na isti način. Moji performansi su bili i bit će konceptualni. I dalje poruke koje se izrode u glavi i srcu. Ovo di smo došli nije visoka politika i ideologija da bi to mogli minjati. A o izborima za županiju ćemo razmisliti.

10. Što novom Zadru po vašoj mjeri svakako treba, a što nikako ne treba?

- Sloboda uma. Brisanje podobnosti po stranačkoj iskaznici. Isti prostor za sve. Vraćanje duše gradu kroz kulturno-gastronomsku scenu i kulturu.

A da ja vas nešto pitam...

Meštrović: Kada i pod kojim uvjetima dolaziš do Zadra na marendu?

Šimić: Uskoro, i to osobito kada moj zaboravljeni prijatelj Mario Vuksan dobije neki dodatak na penziju ili se s Molata vrati na Bokanjac pun para. Tu proslavu jamačno ću pojačati kulenovom sekom, litrom šljivke i šest šaka čvaraka. A od vas očekujem da se na toj svečanosti konačno javno ispričate dvojici splitskih kolumnista o kojima ste svojevremeno objavili besramnu ilustraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:44