ČUDNO

RIGOROZNI I APSURDNI UVJETI ZA AGENCIJE Putnici u turističkim autobusima moraju imati maske, u onim običnim - ne moraju

Maske bi bile prihvatljive, kažu, kad bi mogli imati pun autobus. Ali smiju ga popuniti samo dopola
 Danijel Soldo

Od svih poslovnih subjekata za koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dosad napisao preporuke, ispada da su pravila najstroža za turističke agencije.

Naime, putnici koji se koriste turističkim autobusima za izlete i ostale vrste putovanja, piše u preporukama, obavezno će morati nositi maske i rukavice, ali će uz to još morati u autobusima držati i obavezni razmak, na način da svako drugo sjedalo bude slobodno, a oni sjede u cik-cak formaciji.

Putnici turističkih autobusa tako su zasad jedini klijenti nekih usluga u zemlji kojima je propisana obveza nošenja maski, iako isto pravilo ne vrijedi na primjer za putnike u međužupanijskom prometu, kojima je jedino propisana obveza držanja razmaka i sjedenja cik-cak u autobusu.

Dapače, obveza nošenja maski nije propisana ni za mnoge djelatnosti kod kojih postoji puno bliži kontakt, kao što su recimo frizerski, kozmetičarski ili pedikerski saloni. Maske nositi ne moraju ni umjetnici tijekom proba, a za goste kafića, kao i za kupce u trgovinama ili trgovačkim centrima, propisana je samo preporuka nošenja maski.

Dodatno, preporuke HZJZ-a su da turističke agencije sve putnike moraju obavijestiti o obvezi nošenja maski, a ukoliko ih putnici i dalje nemaju, dužne su im ih same osigurati, što je također obveza koja ne postoji niti za jedan drugi poslovni segment.

Kako neslužbeno doznajemo iz nekoliko turističkih agencija, obvezu nošenja maski tijekom vožnje u turističkim autobusima predložile su same agencije, nadajući se pritom da će im HZJZ, uz primjenu takvih zaštitnih mjera, dopustiti punu popunjenost autobusa, s obzirom na to da se sve cijene formiraju u odnosu na popunjene autobuse.

“A zauzvrat smo dobili preporuke koje na kraju uključuju i jedno i drugo”, doznajmo iz jedne agencije.

Kako je za Jutarnji list rekao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, turističke agencije će se pridržavati svih propisanih mjera, no nadaju se da će im nadležne službe ipak izaći u susret i popustiti oko ograničenja u popunjenosti autobusa.

“Ako će doista postojati obveza da agencije osiguraju putnicima maske, i toga se možemo pridržavati. Mi načelno nemamo prigovora na propisane mjere. No, voljeli bismo kad bi nadležne službe malo olabavile kriterije prema kojima u autobusima možemo popuniti tek svako drugo mjesto, jer agencijama neće biti isplativo voziti prema takvim uvjetima. Sve naše kalkulacije rađene su na minimalnoj popunjenosti od 80 posto”, rekao je Fain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:46