BRIGA O PACIJENTIMA

RIGOROZNI PROTOKOL TRETMANA OBOLJELIH Četiri liječnika i osam sestara više puta na dan po preciznim uputama navlači zaštitni ogrtač, masku, naočale...

 
 Damjna Tadic / CROPIX

Troje pacijenata oboljelo od koronavirusa - braća blizanci i djevojka jednog od njih, koji se nalaze u izolaciji u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” - dobro je i ne bilježi nikakvo pogoršanje stanja.

Više su nego zadovoljni uvjetima u kojima borave, a osobito brigom zdravstvenih djelatnika - četiri liječnika i osam medicinskih sestara koji su posebno obučeni za svakodnevni kontakt s oboljelima. Uz njih je u popodnevnim satima u pripravnosti i educirano osoblje drugih odjela. Za njih koronavirus ne predstavlja opasnost, nego posao.

- Mi smo za ovo obučeni. Nama ovo nije nešto za što nismo bili spremni i nešto što prvi put radimo. Tu je cijeli protokol koji godinama vježbamo i šanse da se uz kvalitetno obavljen posao zarazimo ili da prenesemo nekome bolest svedene su na minimum – govori nam glavna osoba odjela na kojem je smješteno troje pacijenata s koronavirusom, prof. dr. sc. Adriana Vince.

Prijem bolesnika

Upravo je ona bila jedna od onih koji su zaprimili prvu oboljelu osobu od Covida-19 u Hrvatskoj.

Procedura za prijem bolesnika uvijek je ista, reći će. Ustaljena i duboko promišljena.

Za početak najavljeni pacijent mora imati razlog zašto se zaprima na odjel najvišeg stupnja zaštite.

- Osoba kod koje se sumnja na bolest mora imati dva preduvjeta, jedan je kontakt s bolesnom osobom ili evidentiran boravak na mjestu gdje ima zaraze, a drugi je klinička slika - govori prof. Vince.

Simptomi

To znači da mora imati simptome koji su u ovom slučaju respiratorni i mogu biti: kašalj, kihanje, šmrcanje, bolovi u grlu, povišena tjelesna temperatura ili bolovi u mišićima.

Tek kad se ispune ta dva uvjeta, u bolnicu stiže najava o postojanju takvog pacijenta.

- Odjel počinje s pripremom, određuje se liječnik i medicinska sestra koji će primiti pacijenta. Kad se sve pripremi za sam prijem, pacijent može krenuti prema odjelu - govori prof.Vince.

Prijevoz je uglavnom ili kolima hitne pomoći ili vlastitim vozilom. Ako dolazi vlastitim prijevozom, rizična osoba to radi s osobom s kojom je već bila u kontaktu iz najuže obitelji.

Prijevoznim sredstvom dolazi ispred zgrade gdje je označen točan položaj za zaustavljanje, neposredno uz vanjski lift koji vodi na Odjel. Naime, ne postoji scenarij u kojem oboljela osoba dolazi na odjel bez kontrole.

Po pacijenta uvijek idu dvije osobe - liječnik i medicinska sestra, koji su prethodno odjenuli zaštitnu odjeću i proveli sve mjere zaštite.

Zaštitno odijelo, prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije, uključuje: zaštitni ogrtač, naočale, masku, kapu, vizir, rukavice i navlake za cipele.

- Nakon što smo se obukli, izlazimo na balkon i upisujemo točno vrijeme odlaska pacijentu. Ulazimo u lift te preuzimamo pacijenta. Ako pacijent nema masku, dajemo mu je mi i on je mora imati na sebi cijelo vrijeme, osim u trenutku uzimanja brisa - pojašnjava prof. Vince.

Zagreb, 300911.
Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic usprkos velikom broju pacijenata i specificnom nacinu lijecenja svojih pacijenata u vrlo losem je stanju. Porevladavaju oronule zgrade i male prostorije za lijecenje pacijenata.
Na slici: Zamjenica ravnatelja prof. Adriana Vince, ispred zgrade za prijem pacijenata. 
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX
Prof. dr. Adriana Vince, šefica odjela na kojem se nalaze oboljeli

Soba u kojoj će boraviti suspektni pacijent u međuvremenu je već pripremljena. U njoj se nalazi sve potrebno za pregled, od pribora za vađenje krvi, štapića i podloge za uzimanje brisa...

Naime, pregled se obavlja u sobi jer, kad pacijent uđe, više ne izlazi do daljnjega. Također, sve je spremno i za pacijenta, od kreveta do osnovnih higijenskih potrepština, a dodatno se objašnjava i kako se ponašati u izolaciji. Pacijent ima 24-satni videonadzor i videoportafon.

Bris ždrijela

- Liječnik uzima bris ždrijela i nosa, vadi se krv te se, po potrebi, obavlja EKG i rendgen srca i pluća. Pripremljene su i posebne zaštitne vrećice i posude u kojima se iznose uzorci. Kad se pacijent pregleda, liječnik i sestra napuštaju sobu preko istog balkona preko kojeg su ušli - govori prof. Vince.

No, tek tada počinje najosjetljiviji dio procedure, a to je skidanje zaštitne opreme. Na balkonu su posebni spremnici u koje se odlaže jednokratna zaštita, a sam proces potraje više od 20 minuta.

Najvažnije je da se sva zaštita skida tako da se ne dodiruje vanjski dio koji je bio u doticaju s pacijentom.

- Prije samog skidanja zaštitne odjeće nekoliko minuta pričekamo na zraku, da se provjetrimo. Prvo se uklanja liječnikov vizir, jer ga smatramo najvećom opasnosti. Naime, najveća je mogućnost zaraze kihanjem ili kašljanjem, a do toga je izgledno da će doći pri uzimanju brisa nosa i ždrijela - objašnjava prof. Vince. Slijedi dezinfekcija ruku u trajanju od 30 sekundi.

Komunikacija

Slijedi skidanje ostatka zaštitne odjeće.

Ogrtač se skida na poseban način tako da se dezinficiranim rukavicama gura iznutra. Nakon toga se opet dezinficiraju ruke 30 sekundi, što se radi nakon svakog uklonjenog komada zaštitne opreme.

- Poseban je protokol i za skidanja maske, koja se uklanja ispred ogledala. Naime, važne su gumice koje drže masku i osobito je važno da se maska pri skidanju ne vrati prema licu. Kad se sve skine, liječnik i sestra ostaju u jednokratnim hlačama i majici, dodatno se provjetravaju i tek onda ulaze u unutarnji prostor - izlaže proceduru prof. Vince.

U toj sobi prolaze dodatne mjere sigurnosti, ondje skidaju jednokratne hlače i majicu te ponovno peru ruke. Tek tada smiju ostvariti kontakt s drugima.

- Dakle, komunikacija s pacijentima ide isključivo preko balkona. Ponekad u mjerama opreza i pretjerujemo, ali ništa ne prepuštamo slučaju - dodaje.

Iako nam se ovo čini prilično zahtjevno, sve je osoblje za to stručno uvježbano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:44