JEZIK I GOVOR

Riječ 2022. godine je ‘goblin mode‘! Kako se zapravo ponašaju i kakve su ‘goblini‘ osobe?

Odnosi se, kaže on, na mitološko biće goblina s velikim nosom i ušima koji mrzi društvo i sklon je nepodopštinama

Lobel Filipić

Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u emisiji Jezik i govor objašnjava značenje izraza goblinsko ponašanje. Podsjeća kako je Oxfordski rječnik engleskoga jezika čitateljima omogućio da odaberu riječ ili izraz 2022. godine, a oni su odabrali izraz goblin mode, odnosno goblinsko ponašanje kako bismo ga preveli na hrvatski jezik.

„Iako taj izraz još nije zaživio među hrvatskim govornicima, možemo ga objasniti jer će zbog svoje popularnosti vrlo vjerojatno nekad i nekako ući i u hrvatski jezik. Ovaj izraz znači da sebi dopuštamo ljenčarenje, hedonizam, uživanje u životu bez grižnje savjesti i zapravo priznavanje da možemo griješiti u životu. Taj pojam nastaje kao odgovor na trend društvenih mreža u kojima je uvijek potrebno i sebe i sliku o sebi prikazati savršenima, nedostižnima, uvijek dotjeranima i nepogrešivima. U poslijepandemijsko vrijeme u kojemu smo opterećeni protupandemijskim mjerama te vremenu ruske agresije na Ukrajinu ovo je jedan od načina na koji se ljudi suočavaju s nemirima i negativnostima u svijetu i vlastitoj okolini. Goblinsko im ponašanje omogućava odbacivanje nametnutih društvenih normi i prihvaćanje nesavršenosti zbog svjesnosti o konačnosti života”, ističe Filipić pa otkriva otkuda uopće dolazi izraz goblinsko ponašanje.

Odnosi se, kaže on, na mitološko biće goblina s velikim nosom i ušima koji mrzi društvo i sklon je nepodopštinama. Dakle, upućuje na nešto što se smatra neprivlačnim, što bi trebalo sakriti i što bi trebalo izbjegavati te što je društveno nepoželjno.

„Engleski izraz goblin mode potrebno pisati u kurzivu jer se radi o stranome izrazu u hrvatskome tekstu. Hrvatski izraz goblinsko ponašanje ili koji drugi koji će ga zamijeniti nije potrebno pisati u kurzivu. Naposljetku, goblinsko ponašanje, kažu psiholozi, može dapače biti mjera psihološkoga olakšanja, odnosno mentalnoga zdravlja. Stoga, goblinsko ponašanje može se promatrati i kao priznanje samima sebi da nismo savršeni, a ne trebamo se ni praviti da jesmo”, naglašava Lobel Filipić.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:19