Nova knjiga

Riječane nije mučila radikalna ideologija, mučila ih je cijena šećera i nestašica slatkiša

Dominique Kirchner Reill svoju je studiju o Rijeci nakon I. svjetskog rata započela sarmom, prženim jeguljama i pečenim guskama

Djevojčice u Rijeci 1919. godine, neposredno prije D'Annunzijeva ulaska u grad. Iza njih su transparenti talijanskih nacionalista
 Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Librar/Profimedia
Dominique Kirchner Reill svoju je studiju o Rijeci nakon I. svjetskog rata započela sarmom, prženim jeguljama i pečenim guskama

Započeti ozbiljnu knjigu poglavljem o kulinarskim snovima ljudi o kojima piše, to može napraviti samo vrlo hrabra povjesničarka. Naime, profesorica Dominique Kirchner Reill svoju vrlo originalnu studiju o političkoj drami koja je zadesila Rijeku u vrijeme neposredno nakon Prvoga svjetskog rata započela je vrlo sočno: sa sarmom, prženim jeguljama i pečenim guskama.

To se razdoblje obično vezuje uz talijanskog pjesnika i pustolova Gabrielea D'Annunzija, koji je umarširao u grad u rujnu 1919. i uspostavom vlasti pokušao promijeniti sudbinu Rijeke prije nego što ga je od tamo u prosincu 1920. istjerala talijanska vojska, tijekom takozvanog krvavog Božića. Profesorica Reill je opisom spomenutih jela pokušala približiti kakvim su se delicijama Riječani mogli nadati tijekom nadolazeće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 09:37