ČUDESAN ZAHVAT

Riječki doktori Ličaninu vratili šaku bez koje je ostao cijepajući drva: ‘Dobro se osjećam, a i drva su ispiljena...‘

Dr. Damir Juranić kaže da je kod ove operacije, koju je izveo u suradnji s dr. Ivanom Kirinom, sreća u nesreći bila ta što se radilo o ravnom rezu
Dr. Ivan Kirin
 Cropix

Tomo Kolak iz Ličkog Lešća u subotu poslijepodne ostao je bez desne šake dok je pilio drva u svojem dvorištu, a na njegovu sreću liječnici multidisciplinarnog tima Kliničkog bolničkog centra Rijeka izveli su još jednu uspješnu reimplantaciju amputiranog ekstremiteta te mu je šaka vraćena na svoje mjesto.

- U subotu ujutro cijepao sam drva na cjepač, pritisak je na njemu 18 tona. Sa mnom je na drugom cjepaču cijepao bratić. Imao sam na sebi novu njemačku zaštitnu opremu, nove čizme i rukavice. Bratiću je cjepač zaglavio u deblu i tražio me sjekiru. Sagnuo sam se da mu dodam sjekiru i nehotice sam stao na pedalu, a ruka mi je bila gore na drvetu. Cjepač je samo napravio 'zum', a ja sam odmah rekao: 'Danijele, zovi Hitnu'. Ruka mi je bila u rukavici i vidim, visi na koži, tad sam shvatio da nemam više ruku - rekao je Kolak za Novi list.

Uputio je riječi pohvale osoblju KBC-a Rijeka:

- Ovdje sam u riječku bolnicu došao kao invalid, ali zahvaljujući dragome Bogu i ovim specijalistima, izaći ću s rukom. Svaka im čast, bit ću im zahvalan dok sam živ, do groba - ustvrdio je.

- Dobro se osjećam, osjećam prste i mrdam s njima. I drva su ispiljena, znate, to su drva za sljedeću godinu, jer jutros su kod nas izmjerena samo četiri stupnja. Pa ti živi tako na blitvi, kaže dobro raspoloženi Kolak koji na ovaj način upućuje konstruktivnu kritiku bolničkom meniju koji se temelji na laganoj mediteranskoj ishrani, pa osoblju i cimerima u sobi kaže da mora za oproštaj donijeti par kila ličke janjetine kako bi bolnica napokon malo zamirisala po pravoj hrani.

Ovu zahtjevnu operaciju u trajanju od 6 sati izveli su operateri dr. Damir Juranić i dr. Ivan Kirin, inače i saborski zastupnik, a u timu su još sudjelovale anesteziologinje dr. Nataša Mijolović i dr. Mirna Bobinac, anesteziološka tehničarka Irena Stanić te instrumentari Goran Milković i Ana Milardović.

Dr. Damir Juranić, inače specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, kaže da je kod ove operacije sreća u nesreći bila ta što se radilo o ravnom rezu te okolno tkivo nije bilo nagnječeno što bi vjerojatno onemogućilo reimplantaciju šake.

- U subotu sam nešto poslije 12 dobio poziv iz bolnice da imamo slučaj amputiranih prva tri prsta šake. Kako su za zahvat šake nužni palac, kažiprst i prstenjak, ti prsti u reimplantaciji uvijek imaju apsolutni prioritet. Rekonstruktivne operacije su jedne od najtežih operacija u kirurgiji i zahtijevaju više liječnika u timu te smo brzo okupili ekipu koja radi tako komplicirane zahvate, a imali smo i sreću da je taj dan bio dežuran jedan od doajena mikrokirugije u Rijeci, dr. Ivan Kirin, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 06:00