DAN OSLOBOĐENJA

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel: Cijeneći antifašizam poštujemo žrtve dvaju ratova

Obersnel je naveo da su nas te žrtve "dovele do pobjede i slobode i omogućile da danas živimo u miru
Vojko Obersnel
 Matija Djanješić/Cropix

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u ponedjeljak je na svečanosti povodom 3. svibnja - Dana oslobođenja Rijeke istaknuo da "cijeneći antifašizam, dokazujemo da poštujemo sve velike žrtve podnijete i u narodnooslobodilačkoj borbi i u Domovinskom ratu".

Obersnel je naveo da su nas te žrtve "dovele do pobjede i slobode i omogućile da danas živimo u miru, govorimo svojim jezikom. gradimo svoju zemlju i u njoj vrijednosti koje u središtu imaju čovjeka i njegovu ljudskost, a ne rasno, vjersko ili bilo koje drugo određenje".

Ustvrdio je da je od samog paljenja svijeća i polaganja vijenaca u znak sjećanja važnije "opredjeljenje i odlučnost da se suprotstavimo relativizaciji zločinačkog karaktera i idejama koje vode do moralne propasti društva".

"Važno je prodrmati odgovorne državne institucije koje zatvaraju oči pred profašističkim raspoloženjima i oživljavanjima ustaške simbolike. A usput donose i oslobađajuće presude za takve pokušaje. Dosta je toga!", naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Po njegovim riječima, antifašizam je danas borba protiv svakog oblika netrpeljivosti ili nasilja, borba protiv diskriminacije po vjeri, spolu, rasi, naciji, spolnoj orijentaciji ili drugačijim pogledima na svijet.

"Jer kad znamo što je stvorila iskra antisemitizma tridesetih godina prošlog stoljeća, kakva zvjerstva su počinjena u to ime, onda danas moramo reagirati odmah i sad, puno prije nego što bilo kakva diskriminacija uzme zamaha", zaključio je Obersnel, dodajući da smo danas svi svjesni da nitko ne može reći se takav razvoj događanja ne može ili neće dogoditi.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dragutin Rađenović podsjetio je na teške borbe početkom svibnja 1945. godine u oslobađanju Rijeke, u kojima je poginulo više od 2000 boraca antifašista. Devedesetih godina prošlog stoljeća su branitelji u Domovinskom ratu sačuvali teritorijalni integritet Hrvatske, utemeljen na pobjedi u Drugom svjetskom ratu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38