POBUNA SMIJENJENIH

Riječki HDZ optužuje: Kosoričini ljudi tajno snimaju sastanke!

Novi šef riječke organizacije bio je zadužen za snimanje Cappellijeve sjednice nakon koje je smijenjen. Cappelli, a pogotovo Peronja mogu se na određeni način smatrati jako bliskima bivšem premijeru

ZAGREB - Nacionalno vijeće HDZ-a jednoglasno je smijenilo predsjednike organizacija HDZ-a Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije Krunu Peronju i Garija Cappellija, stajalo je u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica stranke Sunčana Glavak prije tri dana.

Tri tajne snimke

Gola informacija bez obrazloženja, ako su točne vijesti iz dijela HDZ-a, otkriva neugodnu aferu.

Peronja i Cappelli, prema informacijama istih izvora, smijenjeni su na temelju transkripata sastavljenih prema zvučnim zapisima sjednica županijskih odbora. Oboje, Peronja i Cappelli, tvrde da nisu imali pojma da se stranački sastanci i rasprave elektronički bilježe. Sastanci dalmatinskog HDZ-a, kojim je do prošlog ponedjeljka predsjedao Kruno Peronja, snimani su dvaput u posljednja tri tjedna. Primorski HDZ jednom. Na te tri snimke, što je bilo ključno za smjene, mogle su se čuti kritike na račun vrha stranke.

Cappellijevu karijeru šefa županijskog HDZ-a zapečatila je sjednica održana 15. travnja u 18 sati u Rijeci. Sastanak održan samo šest sati nakon izricanja presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kako je otkrila snimka, obilježili su napadi na stranačko vodstvo.

Propusti u Jadranplovu

Doznajemo da je u istom kontekstu spomenuta i predsjednica stranke. Cappellijev problem, u očima vrha stranke, bio je u tome što očito nije mogao stvari držati pod kontrolom. Smjena Peronje, zapravo, nije toliko problematična. On je napravio niz nepravilnosti kao predsjednik NO-a Jadroplova.

No, očito da je Cappellijeva smjena ozbiljno podigla tenzije u stranci.

Koliko su, zapravo, narušeni odnosi između pojedinih organizacija i vrha stranke pokazuje i to što dio lokalnih članova stranke sve glasnije optužuje vodstvo da tajno snima njihove sastanke. Stoga ne čude i glasine da središnjicom HDZ-a kolaju transkripti sjednica nekih županijskih organizacija.

Usto, dio članova riječkog HDZ-a, bliskih Cappelliju, tvrdi da je za tajno snimanje njihova bivšeg šefa bio zadužen novi predsjednik riječke županijske organizacije Josip Borić. Oni kažu i kako je smjena provedena nelogično jer su uz Cappellija, koji uspješno vodi Mali Lošinj, smijenjeni Anton Mance i Oleg Butković.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:55