SLUČAJ 'SRPSKE REZERVE'

RIJEČKI HDZ SE OGRAĐUJE OD SPORNE IZJAVE PREDSJEDNICE Stigla nova reakcija na tvrdnju Kolinde Grabar-Kitarović koje su izazvale konsternaciju u gradu

 
Oleg Butković
 Bruno Konjevic / CROPIX

- Predsjednica je dala određena pojašnjenja oko te svoje izjave. Teza da je NK Rijeka bio rezerva ili produžena ruka nekih srpskih klubova nije stav HDZ-a u Rijeci, niti primorsko-goranskog HDZ-a.

Međutim, predsjednica je mislila na određene političke pritiske koji su išli prema NK Rijeka u tadašnje vrijeme. Ja o njima ne mogu govoriti jer sam premlad da bih mogao ocijeniti što je bilo u ono vrijeme - kazao je predsjednik HDZ-a Primorsko-goranske županije i ministar Oleg Butković.

HNK Rijeka zatražio je službeno očitovanje Predsjednice Republike Hrvatske vezano uz njenu izjavu o tome kako je NK Rijeka osamdesetih godina bila rezervni klub Crvene zvezde i Partizana. Ta izjava izazvala je konsternaciju u Rijeci. U pismu predsjedniku NK Rijeka Damiru Miškoviću i navijačkoj skupini Armada, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjeća da je večer prije u svojemu govoru vrlo jasno iznijela stav o statusu nogometnog kluba Rijeka osamdesetih godina.

- Kako se moje riječi pokušavaju zlonamjerno reinterpretirati, osjećam potrebu još jednom potvrditi svoj nedvosmislen stav: tadašnjim političkim utjecajima na upravu našega kluba, Rijeku se u kontinuitetu pokušavalo povezati s Beogradom. Rijeka koju sam pratila kao navijačica još od školskih dana, nije ova Rijeka danas. Najtalentiraniji hrvatski igrači, poput Grobničana Zorana Šestana, sjedili su tada na klupi, dok su neki drugi, manje talentirani, ali politički podobniji dobivali priliku (...) Armada je pritom uvijek bila simbol hrvatske Rijeke, prkosa i otpora prema hegemonističkim politikama.

Uvijek sam podržavala i dalje ću podržavati svoju Rijeku, svoj nogometni klub, svoje “bijele”. “Krepat’ ma ne molat” je i moje životno geslo i danas, i budite uvjereni kako ću prije krepat’ nego se odreći svoje Rijeke! To sam geslo spomenula i preksinoć u govoru, zahvaljujući svojoj obitelji i voljenoj Domovini, posvećujući im Fulbrightovu nagradu za životno djelo!, piše u pismu predsjednice.

HNK Rijeka drži kako naš klub oduvijek bezrezervno pripada svojim navijačima, svome gradu, svome kraju, Hrvatskoj i svima koji je nose na srcu, piše u objavi Rijeke na klupskim službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:02