ŠTO MISLE GRAĐANI?

Riječki Možemo traži referendum za prodaju zermljišta za autobusni kolodvor

‘Protivimo se odluci o prodaji strateški važnog zemljišta kao najadekvatnijeg rješenja za izgradnju autobusnog kolodvora u Rijeci‘

Nebojša Zelič i Ana Marković

 Možemo!

Riječki predstavnici Možemo! pozvali su gradske vijećnice i vijećnike da ih podrže u zahtjevu prema gradskoj vlasti da se raspiše referendum na kojem bi se građani i građanke Rijeke mogli izjasniti žele li da teren Žabica ode u ruke privatnika.

Naime, Grad Rijeka je početkom svibnja raspisao natječaj kojim stavlja u prodaju teren u centru grada sa svrhom izgradnje autobusnog kolodvora, javne garaže i komercijalnih sadržaja. Natječaj je završio 6. lipnja te je pristigla jedna ponuda, tvrtke Best-in-Parking Razvoj u iznosu od 85.2 milijuna kuna. Novi autobusni kolodvor je, inače, projekt kojeg je prije gotovo dva desetljeća najavio bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, no on do sada nije realiziran, što je bilo predmetom brojnih političkih napada od strane opozicije na svim dosadašnjim lokalnim izborima.

- Protivimo se odluci o prodaji strateški važnog zemljišta kao najadekvatnijeg rješenja za izgradnju autobusnog kolodvora u Rijeci. Gradonačelnik Marko Filipović je u više navrata ovu odluku o prodaji okarakterizirao kao najbrže i najjednostavnije rješenje, što očito i jest najbrže i najjednostavnije rješenje za gradonačelnika, no uvjereni smo da to nije i najbolje rješenje za grad i njegove građane. Ostaje nejasno postoje li ikakvi utemeljeni argumenti za prodaju, pogotovo što su iz Grada sasvim neuvjerljivim i općenitim objašnjenjima odbacili opcije prava građenja i koncesije, što izaziva dodatno nepovjerenje u njihovu viziju i smjer kojim idu - rekla je Ana Marković iz Možemo!

Prema njenim riječima, stav gradske vlasti o prodaji terena temelji se na propalim pokušajima implementacije jednog modela javno-privatnog partnerstva od prije više od deset godina, koji se navodno nije realizirao jer se pokazao suviše skupim za Grad.

- No, nigdje nije objašnjeno o kojim se iznosima radi. Uzimajući u obzir studije i savjetovanja koje je Grad konzultantskim tvrtkama platio više od milijun kuna, a rezultat čega je odustajanje od realizacije projekta, najmanje što građani i građanke zaslužuju je jasno objašnjenje zbog čega se odustalo od realizacije ovog projekta i zašto je prodaja bolje rješenje. Čini se kako je aktualnoj gradskoj vlasti trenutno zaista najlakše nastaviti s trendom prodaje nekretnina i zemljišta koji je na našoj obali snažno izražen - kazala je Marković.

Nebojša Zelič rekao je da je odluku o prodaji terena Žabica gradska vlast trebala donijeti na transparentniji način koji uključuje i glas struke i glas građana.

- Smatramo da građani i građanke zaslužuju i trebaju dobiti priliku reći što misle o toj prodaji, a građanski lokalni referendum za sada je jedini mehanizam koji za to imamo. Svjesni smo da referendum iziskuje neke troškove, ali oni su neusporedivo manji od onoga što možemo izgubiti prodajom terena Žabica - istaknuo je Zelič, napomenuvši da se instrument lokalnog referenduma prerijetko koristi u Hrvatskoj, a u Rijeci se nije nikada koristio.

- Kultura građanskih referenduma nešto je što moramo razvijati kako bismo svi, a pogotovo političari, stekli naviku da o ovako važnim strateškim projektima moraju odlučivati svi građani i građanke. Referendum je također i edukacijski alat jer možemo iskoristiti pozornost javnosti da informiramo građanstvo o tome što znače pojmovi prostora, javnog prostora, upravljanja prostorom, urbanističkog planiranja i sl. To je neizmjerno važno za bilo kakvu dugoročnu viziju grada za narednih stotinu godina i narednih nekoliko generacija - veli Zelič, pozivajući sve gradske vijećnice i vijećnike da ih podrže u zahtjevima prema gradskoj vlasti da raspiše referendum na kojem će se građani i građanke moći izjasniti žele li da ovaj atraktivni dio centra grada ode u ruke privatnih vlasnika.

- Tek tada možemo uistinu pokazati da nas zanima stav naših sugrađana, koji su nas i izabrali da zastupamo njihove interese u gradskom vijeću - zaključio je Zelič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 19:06