IMAJU RJEŠENJE?

Riječki suci: ‘Podržavamo službenike u štrajku, ali pronašli smo izlaz iz pat pozicije!‘

Podsjećaju, naime, kako postoji zakonska mogućnost da se za službenike u pravosuđu sklopi Granski kolektivni ugovor i na taj način riješi pitanje njihovih plaća

Iva Šušković

 Lucija Ocko/Cropix

Zbog štrajka službenika i namještenika u pravosuđu koji je ušao u sedmi tjedan i iz dana u dan ostavlja sve veće posljedice oglasila se Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Rijeka. Riječki suci u potpunosti podržavaju službenike i namještenike koji se štrajkom nastoje izboriti za bolji materijalni status, ali nude i izlaz iz pat pozicije u kojoj su zapeli pregovori između Sindikata službenika i namještenika i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Podsjećaju, naime, kako postoji zakonska mogućnost da se za službenike u pravosuđu sklopi Granski kolektivni ugovor i na taj način riješi pitanje njihovih plaća.

- Udruga hrvatskih sudaca Ogranak Rijeka u potpunosti podržava zahtjev državnih službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu u nastojanju da im se osiguraju plaće dostojne poslova radnog mjesta koje obavljaju. Kao posljedica odlijeva službenika i namještenika (loši uvjeti rada te primanja zaposlenih u sudovima ispod prosječne plaće u RH) suci nisu u mogućnosti obavljati svoje sudačke obaveze, propisane Zakonom o sudovima (NN br. 28/2013, 33/2015, 82/2015, 82/2016, 67/2018, 126/2019, 130/2020, 21/2022, 60/2022, 16/2023) - kažu riječki suci.

U svome priopćenju ističu kako su educirani i primjereno plaćeni službenici i namještenici neophodni za redovito obavljanje poslova u sudovima, te skreću pažnju na to da osobitost radnog mjesta državnih službenika u pravosuđu zahtjeva ozbiljnost pri uređenju njihovih materijalnih prava. Pri tome naglašavaju kako je potreban osobit napor izvršne vlasti da na navedena radna mjesta privuče i zadrži izvrstan kadar.

- Ovim putem ukazujemo da postojeći zakonski propisi omogućavaju da se za državne službenike i namještenike zaposlene u pravosuđu zaključi Granski kolektivni ugovor, kako bi se eventualno na takav način cjelovito riješilo pitanje plaća i svih drugih naknada državnih službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu - ponudio je riječki ogranak Udruge hrvatskih sudaca rješenje i na kraju podsjetio vladajuće na Zaključke donesene na Zboru Udruge hrvatskih sudaca od 31. ožujka 2023., među kojima je također i povećanje plaća svih sudskih službenika kako bi sudovi mogli redovito funkcionirati.

Podsjetimo, upravo su ovi Zaključci prethodili tektonskim poremećajima koje upravo imamo u pravosuđu. Najprije bijelom štrajku sudaca, a sada i štrajku službenika i namještenika koji je po duljini trajanja već oborio hrvatski rekord.

- Učinkovito i efikasno pravosuđe u interesu je svakog građanina RH, te izvršna vlast mora pronaći način da se nastala kriza sudbene vlasti okonča - zaključna je poruka Udruge hrvatskih sudaca Ogranak Rijeka koji potpisuje njegova predsjednica, sutkoinja Danijela Mandekić Lerga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:49