ODRŽAO ŽESTOK GOVOR NA PROSVJEDU

RIJEČKI VJEROUČITELJ S PROSVJEDA PROSVJETARA PREMJEŠTEN U DRUGU ŠKOLU U suzama poručio: 'Ponosan sam na štrajk, ne bih ni slova mijenjao'

 
 Screenshot/YouTube

Vjeroučitelj Marin Miletić, od čijeg se govora na sindikalnom skupu prosvjetara u Zagrebu u studenom ogradila Riječka nadbiskupija, premješten je iz Prve riječke sušačke gimnazije u Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci, potvrdila je u četvrtak Riječka nadbiskupija.

Doznaje se da u Prvoj riječkoj sušačkoj gimnaziji ostaje do kraja polugodišta, a u novoj školi počinje s radom početkom drugog polugodišta.

U svom oproštajnom vlogu od gimnazije Marin Miletić ističe da je vrijeme da nakon 14 godina ide dalje.

"Učinio sam u gimnaziji sve što sam mogao. Koju god cijenu trebao platiti, platit ću. Po savjesti do kraja", navodi Miletić. "Ponosan sam na štrajk, što smo se držali zajedno nas najveći broj. Ponosan sam na svoj govor na Trgu bana Jelačića i ne bih ni slova mijenjao, takav sam", naglasio je.

Riječka nadbiskupija se nakon velikog sindikalnog skupa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u potpunosti ogradila od sadržaja govora Marina Miletića, navodeći da o tome nije obavijestio crkvena tijela niti se s njima konzultirao.

"U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, Riječka nadbiskupija u potpunosti se ograđuje od sadržaja njegova govora", istaknula je Riječka nadbiskupija.

"Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja", navodi Nadbiskupija.

Također ističe da Miletić nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata.

Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu, podsjeća Nadbiskupija.

Ova se služba, dodaje, snagom kanonskog mandata ne odnosi samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

Miletić je na prosvjedu rekao da štrajkaju jer ne žele anonimne prijave. "Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade", rekao je.

Marin Miletić je, osim što djeluje kao vjeroučitelj u riječkoj gimnaziji, aktivan i na drugim poljima društvenog života u Rijeci. Vrlo je aktivan u udruzi katoličkih skauta, pokretač je akcija poput obilježavanja tragedije Vukovara u Rijeci, agitira za Hod za život, manifestaciju protivnika pobačaja, vodi vlastiti podcast i tjedno gostuje u programu Radio Rijeke.

Skupina učenika Prve riječke sušačke gimnazije najavila je prosvjed u petak pred gimnazijom u znak podrške Marinu Miletiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:08