SUSRET U RIJECI

Rijeka dijeli iskustva projekta Europske prijestolnice kulture s austrijskim Bad Ischlom

Marko Filipović je naveo da je Heideu prenio iskustva o organizaciji projekta i tvrtke koja upravlja njime

Marko Filipović

 Srđan Vrančić/CROPIX

Rijeka je dobar primjer doprinosa projekta Europske prijestolnice kulture razvoju gradova u EU-u, ocijenio je u utorak austrijski europarlamentarac Hannes Heide, bivši gradonačelnik Bad Ischla koji će 2024. preuzeti titulu europskog kulturnog središta.

Heide se u utorak u Rijeci sastao s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, a središnja tema razgovora bio je projekt Europske prijestolnice kulture (EPK), s obzirom na to da će grad Bad Ischl i regija Salzkammergut nositi titulu EPK 2024. godine. Naime, Heide je od 2007. do 2020. godine bio gradonačelnik Bad Ischla.

Nakon razgovora s Filipovićem izjavio je da su razmijenili konkretna iskustva u organizaciji ovakvog projekta. U Rijeci se osjeća pozitivan doprinos razvoju koji je donio projekt EPK, primijetio je.

Heide je istaknuo da je kao gradonačelnik Bad Ischla želio poticati razvoj grada i regije putem kulture. "Kandidirali smo se za titulu EPK, ali nismo vjerovali da tako mali grad s 40 tisuća stanovnika i regija sa 100 tisuća stanovnika mogu postati EPK", rekao je.

Marko Filipović je naveo da je Heideu prenio iskustva o organizaciji projekta i tvrtke koja upravlja njime. "EPK je Rijeci ostavila veliko nasljeđe, posebno u infrastrukturi i iskustvu sudionika", istaknuo je.

"Unatoč opterećenosti projekta pandemijom covida-19, to je ostao najveći projekt u kulturi u Hrvatskoj te je doveo mnogo gostiju u Rijeku", rekao je Filipović. Izvedbene umjetnosti su bile najpogođenije, ali se uspjelo provesti dvije trećine planiranih programa, napomenuo je.

Razgovarali smo i o odnosu Europskog parlamenta i Europske komisije prema kulturi jer je Heide član Odbora za kulturu EP, dodao je gradonačelnik Rijeke.

Heide je naveo da su temeljne odrednice programa EPK 2024. u Bad Ischlu valoriziranje povijesti rudnika soli na području Salzkammerguta pod idejom da kultura postaje nova sol.

Nadalje, bavit će se problemom klimatskim promjena, jer su na tom području ledenjaci koji se ubrzano smanjuju, te bogatom poviješću kraja. Naime, tu su se upoznali car Franjo Josip i njegova supruga Elizabeth, poznatija kao Sissi, a u tom gradu je 1914. Franjo Josip potpisao objavu rata čime je počeo Prvi svjetski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:54