PODJELA NA NOVE ZONE

Rijeka - Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog novog načina ubiranja komunalne naknade

Vojko Obersnel
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Na sjednici Gradskog vijeća Rijeke u četvrtak nije prihvaćen prijedlog novog načina ubiranja komunalne naknade preraspodjelom gradskog područja na nove zone, kojim se planiralo prikupiti godišnje 117 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih oko 100 milijuna.

Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević u obrazloženju prijedloga je istaknula da se visina komunalne naknade u Rijeci nije povećavala od 2001. godine, a da je opseg poslova koji se financiraju novcem iz komunalne naknade rastao, pa se s godinama smanjivao standard usluge održavanja javnih površina. Ove godine je utvrđeno da je dosegnuta donja točka prihvatljivog standarda pa je odlučeno da se pokrene reorganizacija sustava naplate naknade, rekla je Miličević.

Postojeće zone u prijedlogu nove odluke koje definiraju visinu komunalne naknade su znatno izmjenjene, a predložena je i izmjena bodova i koeficijenata za obračun komunalne naknade, tako da je proizvodnoj djelatnosti smanjena, a za poslovne i stambene objekte u prosjeku povećana.

Klubovi vijećnika HDZ-a, Liste za Rijeku; Mosta nezavisnih lista, Akcije mladih i nezavisnih prijedlog su su ocijenili lošim navodeći da je komunalna naknada u Rijeci već visoka, da se radi samo o punjenju gradske kase, a vijećnik Bure je zatražio ostavku gradonačelnika Vojka Obresnela.

SDP i njjhovi koalicijskih partneri pak drže da je riječ o dobrom prijedlogu.

HNS-u je prijedlog prihvatljiv, ako se usvoji njihov amandman o promjeni sustava zona za poduzetnike, pri čemu bi se smanjilo njihovo opterećenje, pa je gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) u ime predlagača izrazio spremnost prihvaćanja amandmana.

Nezavisni vijećnik Josip Kukuljan četvrtu sjednicu za redom je neuspješno predložio izmjene odluke o grobljima, po kojoj bi se ukinula dvostruka naplata korištenja grobnog mjesta u Rijeci. Naime, građani su plaćali naknadu prvi put pri sklapanju prvog ugovora na 30 godina, a nakon nove zakonske odluke o obavezi ustupanja grobnog mjesta na neodređeno vrijeme, riječko komunalno društvo Kozala, koje upravlja gradskim grobljima, naplaćuje novi iznos naknade.

Za Kukuljanov priejdlog, kao i protiv njega bilo je po 18 vijećnika, a Hrvoje Burić je bio suzdržan.

Obersnel je na pitanje vijećnice Mosta nezavisnih lista Petre Mandić zbog čega još nije pokrenuo postupak pred službeničkim sudom protiv suspendiranog pročelnika gradske uprave za upravljanje imovinom Vladimirom Bencem, osumnjičenim u prosincu prošle godine za nezakonito pogodovanje, rekao da postupa u skladu sa zakonom i da će Benac biti pod suspenzijom, s 80 posto plaće, dok se ne završi istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 12:07