NEOBIČAN ULOV

RIJEŠEN MISTERIJ IZ HRVATSKOG PODMORJA Otkriveno čemu zapravo služi američki uređaj koji je u mrežu ulovio ribar kod Mljeta

Darko Kunac Bigava, uređaj
 Morski.hr

Između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima prošlog tjedna ribari su u mrežama izvukli krajnje neobičan ulov. Plutaču s lancima i utegom, opremljenu elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji.

Posada nije imala pojma o čemu se radi, a nakon što su ga, uz naknadu, vratili vlasnicima na brodu američke mornarice Bruce C. Heezen, nastavila su se nagađanja i rasprave.

Portal The Drive: War Zone piše da im je potvrđeno da je istraživački brod američke ratne mornarice Bruce C. Heezen u Jadranskom moru testirao novu opremu za podvodno istraživanje, uz odobrenje hrvatske Vlade.

Travis Weger, glasnogovornik zapovjedništva mornaričke logistike za Europu i Afriku, potvrdio je da je Američka mornarica nadoknadila ribarima 'štetu i izgubljeno vrijeme' prije nego što su vratili uređaj, ali nije rekla koliko su novca dobili, prenosi tportal.

- Američki ratni brod Bruce C. Heezen vršio je oceanografsko istraživanje u koordinaciji s hrvatskim vlastima - izjavio je Weger. To je ujedno i prva službena potvrda i odgovor na pitanje što je američka vojska radila na hrvatskom teritoriju, iako još uvijek nisu objasnili prirodu svojih istraživanja.

Kako piše morski.hr, hrvatsko Ministarstvo obrane je na njihovo pitanje o djelovanju američke mornarice u akvatoriju Mljeta odgovorilo da je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na spomenutom brodu, a na dodatno pitanje o kojem uređaju se radi, upućeni su da odgovor potraže putem Veleposlanstva SAD-a.

- Oceanografska istraživanja i interakcije ribara uobičajeni su i profesionalni u morskom okruženju - kazao je pak Weger za portal The Drive na kojem su objasnili da je svrha plutače, na kojoj je pričvršćen transponder, pomoći u osiguravanju točnog pozicioniranja bočnih sonara koje brod Bruce C. Heezen i ostalih šest brodova klase Pathfinder koriste za mapiranje dna oceana.

Weger je također rekao da je istraživački brod "rasporedio plovak u hrvatskim teritorijalnim vodama radi testiranja nadograđenih sustava", ali nije precizirao točnu marku ili model korištenih sustava.

Morski.hr prenio je pak članak Forbesa koji je podsjetio na zaboravljeni tweet sa službenog računa američke mornarice iz 2014. godine - fotografija objavljena na službenom Twitter računu Mornaričkog ureda za oceanografiju vojske SAD-a NAVOCEANO pokazuje kako se gotovo identičan uređaj izvlači oceanografskim brodom klase Pathfinder.

Prošlog tjedna je svrhu misterioznog uređaja za Slobodnu Dalmaciju komentirao i vojni ekspert koji je želio ostati anoniman.

- Radi se u multisenzorskom uređaju za prikupljanje raznih podmorskih podataka (geološki, hidrografski...). To je po svemu sudeći akustični lokator ili tzv. hidrofonska stanica, koja prikuplja zvukove. Očigledno im je uređaj s broda ispao slučajno jer nije bio ni uključen.

Ovakav uređaj može biti civilni ili vojni, tvrdi.

- Da, on može biti civilne ili vojne namjene. Ako se radi o uređaju vojne namjene, onda ova cijela priča dobiva drukčije dimenzije. Naime, ako je vojni uređaj, onda se može raditi o određenim pripremama za “baziranje” ili dolazak neke vrste naoružanja u to područje (podmornica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:45