RATNI ZLOČINI

Rimac: 'S Merčepom sam se sudario kod Pakraca, na ratištu ga nisam vidio!'

 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - O zločinima koji se Tomislavu Merčepu stavljaju na teret u ovom postupku znam iz medija, a što se tiče ubojstva obitelji Zec, mene su procesuirali u tom slučaju i oslobođen sam, tako da o tome nemam više što reći - siže je svjedočenja Siniše Rimca na suđenju Merčepu za ratni zločin u jesen 1991.

- U rujnu 1991. umjesto u četvrti razred srednje škole otišao sam s postrojbom pričuvne policije na ratište u Gospić. Nakon zauzimanja vojarni i organizacije obrane Gospića vratio sam se autom punim oružja na nekoliko dana u Vukovar. Dao sam neko oružje bratu i ocu. Vratio sam se u Gospić i nedugo potom poslan sam na pakračko bojište. Dana 13. listopada 1991. na cesti Pakrac - Kutina sudario sam se s autom u kojem je bio Merčep.

Manolić: 'Državni vrh je znao za odvođenje civila na Velesajam! Merčep je Tuđmanu otkrio tko je ubio obitelj Zec'

Poslije sam se liječio od posljedica tog sudara, a po povratku na ratište Merčepa tamo uopće nisam viđao. Tek nakon rata s Merčepom sam pričao o tom sudaru i on je tvrdio da sam ja loše vozio. Što se tiče samog ratovanja, u postrojbi nije bilo klasične vojne hijerarhije i dosta se ljudi nametalo kako bi preuzelo vodstvo. Bilo je i dosta samozvanih zapovjednika. Stjepan Manđarelo se hvalio da je zapovjednik postrojbe, a nikad ga nisam vidio na terenu. Nikola Rukavina je pijan zavodio red u zapovjedništvu, pucajući iz oružja. Nikad mi nije padalo na pamet slušati naređenja onih koji su imali manje iskustva od mene. Merčep je imao više administrativnu funkciju. On je mobilizirao i organizirao logistiku, a koliko znam, nije zapovijedao i crtao karte. Kasnije sam još vidio Merčepa kod Osijeka - odgovarao je Rimac na pitanja suca Zdravka Majerovića, Merčepove obrane i tužitelja.

O paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma rekao je da tamo nije bilo nikakvih sprava za mučenje niti zatvora, već samo hrana i streljivo. Što se tiče Planinarskog doma Adolfovac, kaže da je to trebao biti centar za obuku jer se ispostavilo da MUP-ovi dragovoljci nisu imali ni osnovnu vojnu naobrazbu.

- Nisam sudjelovao ni u kakvim mučenjima civila. Nikola Peleš je 2006. mojoj obitelji uputio pismo u kojem kaže da je presuda prema meni nepravedna i da on nikada nije rekao da sam ja pucao u osobu po imenu Saša - zaključio je Rimac.

Suđenje se nastavlja danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:31