NESTABILNA VEĆINA

RISKANTNA POLITIČKA IGRA Bandićevo preslagivanje nije moguće! S HDZ-om ne može do 76 mandata...

Bandić već danima govori o preslagivanju vladajuće većine i tako prijeti Mostu da se može i bez njih
 Vedran Karuza / Novi list / CROPIX

Prijetnje partnera u vladajućoj većini jučer su dosegnule vrhunac - mostovac Ivan Kovačić poručio je da HDZ više nema njegovu podršku na nacionalnoj razini.

Milan Bandić već danima govori o preslagivanju vladajuće većine, čime zapravo prijeti Mostu da HDZ-ova Vlada može opstati i bez njih.

Dođe li zaista do pada Vlade i izlaska ili izbacivanja Mosta, HDZ odnosno Domoljubnu koaliciju čeka vrlo riskantna politička igra iz koje bi mogli izaći kao gubitnici, odnosno ostati bez vlasti.

HDSSB bi poljoprivredu

Preslagivanje većine bez izbora nije nemoguće, ali više u teoriji, a manje u praksi. Ako ostane bez podrške cijelog Mosta, Tomislav Karamarko ostaje na 65 zastupnika i da bi zadržao vlast, mora na svoju stranu pridobiti još najmanje njih 11 koji ga trenutačno ne podržavaju. Čak i da uz njega ostanu neki Mostovi zastupnici, a spekulira se o njih troje, onda Domoljubnoj koaliciji za zadržavanje vlasti treba osam zastupnika koje mora tražiti među sadašnjom oporbom - SDP-om, HNS-om, HDSSB-om, Hridi, dijelom manjina i kod Radimira Čačića. Da bi imao tanku većinu od 76 s kojom je gotovo nemoguće održavati vlast, Karamarko mora pridobiti još tri manjinca, dva zastupnika HRID-i, Radimira Čačića i dva HDSSB-ovca. A to je malo izgledno.

Izađe li Most iz Vlade ili HDZ izglasa nepovjerenje premijeru, pada Vlada, i Karamarko pod hitno mora naći nove partnere želi li izbjeći nove izbore. Domoljubnoj koaliciji uz njihovih 59 mandata treba još 17 potpisa. Neke od njih već i sada imaju - Bandićeva dva zastupnika, manjince Erminu Lekaj Prljaskaj i Vladimira Bileka, koji su također članovi Bandićeva Kluba, bivšeg SDSS-ovca Mirka Raškovića koji je u Klubu HDZ-a te Gordanu Rusak koja je u Klubu HSLS-a.

Bandić, neslužbeno, radi sve da svoj Klub poveća s barem tri mostovca - s Ivanom Lovrinovićem, Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem. Na taj način želi osigurati njihovu podršku za Vladu HDZ-a u slučaju izbacivanja ili izlaska Mosta iz vladajuće većine.

- Oni zasad nisu spremni prijeći Bandiću, nego šalju poruke Mostu da bi ipak izvukli nešto za sebe jer su pri slaganju Vlade ostali bez mjesta u izvršnoj vlasti, koja su im obećana - otkriva naš sugovornik iz vladajuće koalicije.

S tri mostovca Domoljubna koalicija imala bi 68 ruku. Karamarko bi vjerojatno mogao računati i na dva zastupnika HDSSB-a, ali samo u slučaju da im ponudi mjesto ministra poljoprivrede ili barem zamjenika. Na pregovorima o slaganju Vlade Karamarko ih je odbio jer mu nisu trebali, ali u novim okolnostima bi se vjerojatno postavio drukčije.

Kajtazi neće Bandiću

- Nama je važna Slavonija, a za Slavoniju poljoprivreda. I to zbog lokalnih izbora i zbog opstanka i jačanja stranke - kaže sugovornik iz HDSSB-a, čime daje do znanja da su ostavili otvorena vrata suradnji s HDZ-om. Ostalih šest zastupnika Karamarko može potražiti među manjincima koji su ostali u oporbi - dva SDSS-ovca, Veljko Kajtazi, Šandor Juhas i Furio Radin. Na podršku SDSS-ovih Milorada Pupovca i Mile Horvata ne treba računati jer odnosi Vlade i srpske manjine nikad nisu bili lošiji. A Kajtazi i Radin tvrde da oni ostaju uz HNS, odnosno IDS. - Meni nitko ništa nije nudio zbog prelaska na drugu stranu. Što se tiče mojeg statusa, nema nikakve promjene, ja sam uz IDS kao što sam uvijek bio - kaže Radin. Kajtazi, koji je član Kluba HNS-a, prije nekoliko je dana poručio da ne prelazi Bandiću jer ne želi da se kaže “da Cigo mijenja klubove”.

No, čak i da se svi osim SDSS-a predomisle, Domoljubnoj koaliciji trebaju još tri zastupnika. U SDP-u i HNS-u ih, prema svemu sudeći, i ne trebaju tražiti.

- Ne dolazi u obzir podrška Karamarkovoj Vladi. Vrdoljak je već sto puta jasno rekao da od toga neće biti ništa - kaže nam jedan HNS-ovac. U toj su stranci itekako svjesni da bi podrška HDZ-u na državnoj razini značila samoubojstvo za lokalne izbore koji su za godinu dana. Spekuliralo se i da bi SDP-ovci neskloni Zoranu Milanoviću mogli pretrčati Bandiću.

Čačić i Prgomet

- Mi koji smo bili uz Komadinu, ostajemo u SDP-u. Kakav Bandić i Karamarko - kaže nam jedan od zastupnika Komadinine struje. Karamarko bi zato tankih 76 mogao osigurati jedino ako ga podrže dva zastupnika HRID-i i Radimir Čačić. No, Drago Prgomet već je poručio da ostaje u oporbi, a Čačić sigurno ne bi podržao Vladu bez da zauzvrat dobije mjesto u izvršnoj vlasti.

Tri scenarija raspleta političke krize

1. Razbijanje Mosta

Izađe li Most iz Vlade Karamarko može pokušati na svoju stranu pridobiti što više njihovih zastupnika. Sve ovisi o tome koliko bi Mostovaca okrenulo leđa Boži Petrovu. Sa samo troje teško Karamarko može do većine.

2. Suradnja s HNS-om ili nezadovoljnim SDP-ovcima

Uz podršku HNS-ovih devet zastupnika I još dva manjinca ili SDP-ovca koji nisu skloni Milanoviću Karamarko bi imao većinu. Međutim HNS prije lokalnih izbora ne namjerava podržati Vladu, a za SDP-ovce koji su nezadovoljni Milanovićem podrška Karamarku ne dolazi u obzir.

3. Pridobivanje manjinaca I malih stranaka

Ako Karamarko razbije Most, a privuče samo tri njihova zastupnika da bi došao do većine trebaju mu I svi manjinci osim SDSS-a, HDSSB, Hrid I Čačić. Ali u tom slučaju bi imao nestabilnu vlast sa 76 ruku koja bi stalno “plesala” na rubu saborske podrške I pitanje je koliko bi trajala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:25