NERJEŠENO PITANJE JOŠ STOJI NA PUTU U EU

'RJEŠENJE ZA LJUBLJANSKU BANKU MOŽEMO NAĆI I PRIJE IZGLASAVANJA NOVE VLADE!' Pusić o novim pregovorima

Zagreb, 100113.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Hrvatske Vlade.Na slici: Vesna Pusic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je izjavila da se u pregovorima sa Slovenijom oko problema štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci pojavio drugi pregovarač, ali da bi se do rješenja možda moglo doći i prije izglasavanja nove vlade.

"Bili smo došli vrlo blizu rješenja ili do jednog modela rješenja i sada je to trebalo razraditi i finalizirati, ali je utjecala interna slovenska situacija i pojavio se drugi pregovarač. Razgovaramo, mi apsolutno ne odustajemo jer tko god je autoriziran da predstavlja Sloveniju je dobrodošao i s njom ili njim ćemo razgovarati...možda bi to čak mogli riješiti i prije izglasavanja nove vlade", izjavila je Pusić u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija.

Pusić je podsjetila da je slovenski parlament izglasao mandatarku Alenku Bratušek, ali ne još i njezinu vladu da bi mogli riješti to pitanje.

"Mi ćemo svakako pokušavati i tko god se pojavi kao legitimni predstavnik mi ćemo to rješavati. Vidjet ćemo da li će to dočekati buduću vladu ili ćemo to uspjeti riješiti prije toga, ali svakako se nadam da ćemo to riješiti tako da bude prihvatljivo za obje strane jer to je jedino rješenje koje drži vodu", kazala je šefica hrvatske diplomacije.

Prema njezinim riječima, na slovenskoj strani, pa čak i u slovenskoj javnosti, postoji konsenzus da je korisno za obje zemlje da "razvijamo taj europski projekt u regiji". Kazala je da su sve zemlje imale neke poteškoće sa susjedima, ali da "je pametna politika ona koja građanima vlastite zemlje ne otežava život na dugi rok".

Pusić, kako je kazala, ne očekuje da bi Janez Janša, koji još uvijek obnaša dužnost premijera, mogao u oporbi, zakomplicirati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. "Ne, ne očekujem to, ne vidim da bi se to moglo dogoditi....došlo smo blizu rješenja s predstavnicima njegove vlade", kazala je ministrica.

Govoreći o predstojećem susretu u ponedjeljak sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Milanom Mrkšićem, Pusić je kazala da se radi jednim dijelom o realizaciji dogovora premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića, koji su definirali tri područja između dvije zemlje, i jednim dijelom operacionalizacija, elementi suradnje na prekograničnim projektima koji se mogu kandidirati za europska sredstava, kombinirani s rješavanjem otvorenih pitanja nestalih.

"To će biti dvije stvari o kojima ćemo razgovarati. Nadam se da ćemo dogovoriti dva, tri prekogranična projekta..., jedna od tema je ljudska i emotivna koju treba riješiti, a to je pitanje nestalih", rekla je Pusić. To je pitanje, kako je kazala, ne samo prioritet već i redoslijed.

"Ako to riješimo onda možemo ići dalje", dodala je Pusić, ocijenivši da nas to "oslobađa da i neke druge stvari riješimo izvan sudskih tužbi".

Za datum izbora za Europski parlament, koje je predsjednik Ivo Josipović odredio za 14. travnja, a oporba ih drži preranim i traži održavanje zajedno s lokalnim izborima, ministrica Pusić smatra da je datum dobar te da izbori moraju ići odvojeno od lokalnih.

"Mislim da je to termin koji je dobar, upotrebljiv...Važno je da idu posebno", kazala je Pusić. Radi se o tome, kako je rekla, da je cijela zemlja jedna izborna jedinica i te izbore ocijenila "specifičnim, političkim europskim iskorakom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40