GLASANJE U SABORU

Robert Šveb izabran za novog glavnog ravnatelja HRT-a, evo tko je on

Oporbeni Most nije želio sudjelovati u glasovanju, pa je napustio Sabornicu
Robert Šveb; u pravokutniku: rekapitulacija glasovanja u novom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije
 Damjan Tadic/Cropix

Robert Šveb novi je glavni ravnatelj HRT-a, izglasalo ga je danas 77 zastupnika uz 55 protiv i mostovce koji, kako je rekao Nino Raspudić, ne žele ni fizički nazočiti daljnjem valjanju u blatu i sukobu interesa. SDSS-ovci su, pak, pojasnio je Milorad Pupovac, dali uvjetnu podršku novom ravnatelju do prvog izvještajnog roka o financiranju, od novog ravnatelja očekuju da promijeni upravljačku strukturu i stvori kreativnu medijsku kuću.

To je rezime višetjedne rasprave i akcija oporbe koja je upozoravala da Šveb nije zaslužio postati novi glavni ravnatelj na HRT-u.

A HDZ koji deklarativno zagovara slobodu medija i novinarstva ipak si je pucao u nogu danas ujutro - nisu podržali zaključak SDP-a da se novi ravnatelj obaveže da povuče tužbe protiv novinara koje je pokrenuo prethodni Kazimir Bačić. Taj su zaključak vladajući minirali, 72 ih je bilo protiv, 51 za i troje suzdržanih.

Izbor Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, u ponovljenom glasanju, zbog pogreške u proceduri, ranije je podržao saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije. S druge strane, njegovu izboru za šefa HRT-a žestoko se protivila oporba koja je u jednom trenutku blokirala sjednicu Sabora kako bi odgodila glasanje.

Tko je Robert Šveb?

Robert Šveb, po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sustav javne televizije, a okušao se i kao poduzetnik. Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon što je diplomirao zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Nakratko je napustio HRT, pokrenuo tvrtku Robago, potom međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa i drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Par godina kasnije, njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze - njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:13