APSURD U ZDRAVSTVU

ROBIJAŠI DRŽAVI SKUPLJI OD BOLESNIKA Država za zatvorenika dnevno troši 350, a pacijenta 225 kuna!

Prema novom ‘cjeniku’ usluga, HZZO za dnevno liječenje kroničnog psihijatrijskog bolesnika daje više nego za akutnog
Sisak, 200409.Zupanica Marina Lovric i ravnatelj bolnice dr. Damir Pahic u ponedjeljak 20. travnja proglasili su pocetak rada Hematolosko - onkoloskog odsjeka u Opcoj bolnici Dr. Ivo Pedisic u Sisku. Na odjelu je trenutno 12 pacijenata, a odjel se nalazi na trecem katu nove interne.Pacijenti na hematolosko - onkoloskom odsjeku Opce bolnice Dr. Ivo Pedisic u Sisku.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kiš / CROPIX

Jedan dan boravka u bolnici kroničnog psihijatrijskog bolesnika košta po cijeniku HZZO-a prosječno oko 262 kune, a dnevno liječenje za pacijenta s akutnim napadom shizoferenije samo 225 kuna što je, tvrde psihijatri, apsurd!

Rezultat je to pokušaja HZZO-a da i ‘cjenikom’ usluga što više skrati boravak bolesnika u bolnicama, a time smanji i troškove zdravstva. Zbog toga se dio posla ustanovama plaća po tzv. dijagnostičko terapijskim postupcima (DTS), a ne po danima ‘boravka’ u bolničkom krevetu.

Limitirani na 16 dana

Poglavito se to odnosi na akutne liječničke intervencije, što znači da će se isti iznos bolnici platiti za 16 (koliki je maksimum liječenja akutnih bolesnika) i za jedan dan pacijentova boravka u bolničkom krevetu. Sporno je što za neke akutne bolesnike liječenje treba produžiti i na duže od 16 dana, a onda bolnica to ne može naplatiti HZZO-u.

Već se ustalilo da se u određivanju bolničkih cijena događaju apsurdi, a najnoviji primjer su cijene liječenja psihijatrijskih pacijenata po kojima se više bolnici plaća liječenje kroničnih pacijenta nego li akutnih, premda je potpuno jasno da ovi drugi moraju koštati više. Liječnici upozoravaju da su unatoč povećanja cijena liječenja od početka ove godine, one ipak i dalje premale, jer primjerice ‘dnevni boravak’ zatvorenika u zatvorima država plaća čak 350 kuna!

Izbacivanje iz bolnice?

Zbog ovog apsurda moglo bi se dogoditi da zbog ‘štednje’, akutni psihijatrijski pacijenti koji trebaju bolničko liječenje, budu izbačeni iz svog bolničkog kreveta jer liječenje duže od 16 dana stvara gubitke. Zašto? Zato što po terapijskom postupku HZZO takvu vrstu liječenja plaća u prosjeku oko 2600 kuna ili 225 kuna po danu, a nakon 16 niti toliko. Svi koji trebaju duže liječenje padaju na teret bolnice pa je vjerojatnije da će nakon dva tjedna morati na ‘kućno liječenje’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49