KRIVCI ZA SVJETSKI USPJEH

Robijaši u Lepoglavi prave vrhunsko vino, dobili 3 bronce Decantera: ‘Srećom, i iskusni vinari ponekad završe u zatvoru‘

Na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2021. briljirali su u konkurenciji 18.093 vina iz 56 zemalja

vina iz kaznionice u Lepoglavi

Ako se prošle godine govorilo o svojevrsnom kuriozitetu i senzaciji, ove je godine svima postalo jasno da to ne može biti slučajno. Vina koja se proizvode na gospodarstvu Kaznionice Lepoglava, naime, osvojila su čak tri brončane medalje na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2021. u Londonu u konkurenciji 18.093 vina iz 56 zemalja.

Decanter naljepnicu koja je u svijetu garancija kvalitete zavrijedila je opet njihova graševina sa zavidnih 88 bodova te rajnski rizling i sivi pinot s 86 bodova. Ovu vijest s ponosom su dočekali zaposlenici i zatvorenici koji aktivno sudjeluju u svim fazama proizvodnje nagrađivanog vina koje temelje na stogodišnjoj tradiciji pavlina.

Resocijalizacija

Upravitelj Dražen Posavec, koji je u svoje 34 godine u sustavu prošao put od policajca u osiguranju do devetogodišnjeg upraviteljskog mandata, posebno ističe zasluge agronoma Stjepana Biškupa, voditelja odsjeka poljoprivredne radionice u kaznionici.

- On je predanim i stručnim radom najzaslužniji za medalje koje smo dobili. Ove nagrade nisu plod slučajnosti, već dugogodišnjeg ulaganja u znanje i tehnologiju, stručnog i kvalitetnog rada i kontinuitet su našeg odgovornog gospodarenja. Dovoljan je podatak da prije 10 godina nije bilo niti opremljenog podruma niti je bio klimatiziran, već smo zahvaljujući vlastitim apliciranjem na vinsku omotnicu investirali u vinariju te restrukturiranje i konverziju vinograda oko 800.000 kuna - kaže Posavec.

image

Dražen Posavec

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Uz vinograde na 5,2 hektara, kaznionica obrađuje 66 hektara žitarica i kukuruza, imaju svinjogojsku farmu na kojoj proizvedu oko 60 tona svinjetine, drže ovce i janjad, imaju voćnjake, bave se povrtlarstvom, gospodare s 420 hektara šume, proizvode svoj med...

- U svim poslovima u procesu resocijalizacije sudjeluju zatvorenici koje i školujemo za zanimanja voćara-vinogradara, pčelara, pomoćnog kuhara i konobara. Imamo i svoj restoran otvorenog tipa Ivančica u kojem se mogu kušati nagrađena vina - kaže Posavec. A, kako doznajemo, mogu se i kupiti po vrlo prihvatljivim maloprodajnim cijenama od 30 do 40 kuna.

Agronom Stjepan Biškup, voditelj Odsjeka poljoprivredne radionice u kaznionici, skromno kaže kako su medalje rezultat predanog rada na njegovanju tradicionalnih sorti.

- Posebno sam ponosan na uspjeh graševine koja je i lani dobila 88 bodova. Potvrda te kvalitete je sad stigla, što znači da imamo kontinuitet koji je važan u vinogradarstvu. Kaznionica ima 24.000 čokota, 11 sorti grožđa i 13 vrsta vina; graševina, rajnski rizling, moslavac, pinot bijeli, silvanac zeleni, sauvignon, traminac, pinot sivi, muškat žuti, cabernet sauvignon i pinot crni. Imamo i dvije kupaže, bijelu Pavlinsko bijelo i crvenu Crni fratar - nabraja Biškup.

Opremljen podrum

Iako su nagrade kruna njegove dugogodišnje karijere, ističe kako je za svaki uspjeh prije svega presudna kvaliteta vinograda, a tek onda stručan rad u podrumu.

- Vrhunsko se vino može proizvesti samo od vrhunskog grožđa, a u podrumu se može dograđivati kvaliteta, ali i upropastiti to grožđe. Radimo na edukaciji zatvorenika, a ponekad imamo i sreću da u sustav dođe i netko od vinara s iskustvom pa nam pomaže u radu. Dakako, svi zatvorenici su plaćeni za svoj rad sukladno pravilniku, kaže Biškup.

Vinograd je posađen na rubu grotla ugaslog vulkana te ga karakterizira tlo bogato mineralima.

- U moderno opremljenom podrumu proizvodimo 13 vrsta vina u količini oko 30.000 litara, pola u litrenim bocama, a pola u buteljama od 0,75 l. Vina prodajemo putem naših i drugih ugostiteljskih objekata te u maloprodaji na imanju, a najvjerniji kupci su oni sa zagrebačkog područja. Sva vina imaju zaštićenu oznaku izvornosti s kontroliranim zemljopisnim porijeklom. Više vina je bilo u rangu vrhunskih, a na mnogim izložbama osvojena su najviša odličja - zaključuje Biškup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:42