LIJEČNICI ODAHNULI

Robovlasnički ugovori odlaze u prošlost, Vlada izmjene poslala u hitnu saborsku proceduru

Liječnici više neće morati plaćati i po 100 tisuća eura ako žele promijeniti radno mjesto. Ovi ugovori bili su razlog prosvjeda

Prosvjed liječnika, ožujak 2023.

 Vanesa Pandžić/Cropix

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, što posebno veseli mlade liječnike specijaliste kojima će se nakon izglasavanja u Saboru ukinuti takozvani robovlasnički ugovori.

Naime, u ovom trenu svaki liječnik nakon završetka specijalizacije dužan je u bolnici koja ga je poslala na specijalizaciju odraditi dogovoreni broj godina, no ako raskine ugovor ranije, dužan je vratiti troškove plaća i specijalizacije, što je iznosilo i po sto tisuća eura. Sada će vraćati samo trošak specijalizacije od oko sedam tisuća eura, odnosno ako dobiju suglasnost od Ministarstva, to će platiti bolnica u koju idu raditi.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske smatraju kako su današnje usvajanje na Vladi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i slanje u hitni postupak u Sabor značajan korak naprijed u rješavanju problema protuustavnih robovlasničkih ugovora koji još uvijek obvezuju više od 5000 hrvatskih liječnika. Obje liječničke udruge očekuju donošenje ovog zakona prije raspuštanja Sabora.

image

Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika

Marko Todorov/Cropix

- Trebalo je devet godina intenzivnog javnog zagovaranja HUBOL-a i drugih liječničkih udruga i organizacija da konačno vidimo svjetlo na kraju tunela. Devet godina da se mi liječnici izjednačimo u ustavnom pravu na zaradu s drugim hrvatskim građanima. Nažalost, predugo razdoblje za tako ozbiljan problem i tom sporošću iznimno smo nezadovoljni. Pored toga, ako se zakon donese, time su riješena samo dva od pet zahtjeva koje smo istaknuli na lanjskom prosvjedu - rekla je Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Ukidanje robovlasničkih ugovora bio je jedan od zahtjeva velikog liječničkog prosvjeda održanog u proljeće 2023., koji su liječnici ponovili i na zajedničkoj konferenciji pet liječničkih krovnih organizacija u siječnju ove godine. HUBOL i IMLH, kao i Liječnička komora, Sindikat i KOHOM traže i rješavanje preostalih triju zahtjeva: obvezujuće vremensko-kadrovske normative, Zakon o radno-pravnom statusu liječnika i nastavak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru.

image

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Davor Pongracic/Cropix

I Hrvatska liječnička komora kaže da bi se, konačno, ukidanjem robovlasničkih ugovora trebalo zaustaviti dugogodišnje kršenje ustavnih prava liječnika. Podsjetimo, robovlasnički ugovori koji su liječnike u slučaju ranijeg prekida radnog odnosa obvezivali na vraćanje odrađenih i zarađenih bruto plaća poslodavcu ne postoje nigdje u Europskoj uniji.

Zbog njih se u iznimno teškoj situaciji nalazi više od tisuću liječnika s osobnim zadužnicama ili solemniziranim ugovorima kojima prijeti opasnost da ih bolnica ili dom zdravlja, u slučaju ranijeg otkaza, ovrše za enormno visoke iznose.

- Ukidanje robovlasničkih ugovora korak je u pravom smjeru, ukazuje na konačan prestanak penalizacijske politike prema liječnicima i početak stimulativne politike kojoj je cilj zadržati liječnike u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu. Očekujemo da sve prođe bez daljnjih problema i da kroz hitni postupak Sabor prije raspuštanja usvoji ovaj zakon - naglašava predsjednik Hrvatske liječničke komore, doc. dr. sc. Krešimir Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 16:30