PRAVOSUĐE

ROČIŠTA NE SAZIVAJU I PO 13 GODINA Šokantni nalazi inspekcije o radu Županijskog suda u Splitu

Šef suda isplaćuje si naknadu koju ne smije i prikriva nerad
 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Predsjednik Županijskog suda u Splitu Marijan Miletić mjesecima je sebi isplaćivao 1000 kuna mjesečne naknade za odvojeni život od obitelji iako na tu naknadu nije imao pravo. To je tek jedno u nizu otkrića inspekcijskog nadzora Ministarstva pravosuđa provedenog u studenom prošle godine na Županijskom sudu u Splitu, drugom po veličini županijskom sudu u državi.

Ministarstvo financija se kao grana izvršne vlasti ne smije uplitati u sudske postupke jer bi time povrijedilo ustavno načelo trodiobe vlasti, ali ima pravo i obavezu obavljati nadzor nad sudskom upravom koja je povjerena predsjedniku suda. Inspekcijski nalazi Ministarstva pravosuđa dostupni su javnosti, a u slučaju nekih sudova - prilično su šokantni.

Izvješće

U inspekcijskom izviješću o nadzoru nad materijalno financijskim poslovanjem Županijskog suda u Splitu stoji da je predsjednik tog suda Marijan Miletić od 1. kolovoza 2013. do 1. svibnja 2015. sebi protupravno svakog mjeseca isplaćivao 1000 kuna naknade za život odvojen od obitelji. Pravo na tu naknadu imaju oni suci koji su odlukom DSV-a privremeno, zbog potreba posla, premješteni na rad u drugi sud koji je najmanje 100 kilometara udaljen od mjesta prebivališta. Miletić međutim ni po jednom od ta dva kriterija nije imao pravo na naknadu za odvojeni život. Na splitskom Županijskom sudu ne radi privremeno nego trajno, i to od 2007.

Ni po kriteriju udaljenosti Miletić nema pravo na naknadu za odvojeni život jer je udaljenost između Šibenika gdje mu živi obitelj i Splita manja od 100 kilometara.

Početkom kolovoza 2013., samo dva mjeseca nakon Miletićeva dolasku na čelo splitskog Županijskog suda, taj mu je sud izdao rješenje o naknadi za odvojeni život. U svibnju prošle godine Ministarstvo pravosuđa naložilo je obustavu te naknade, a u studenom prošle godine inspekcija Ministarstva poništila je rješenje o naknadi iz 2013. i naložila mu da sudu i državnom proračunu vrati 21.000 kuna koje je primio od 1. kolovoza 2013. do 1. svibnja 2015. Miletić je novac vratio i odmah zatim tužio državu, tj. Ministarstvo pravosuđa. Upravni spor još traje.

U 2014. šestero od ukupno četrdeset četvero sudaca tog suda, prema nalazu, nije ispunilo propisanu sudačku normu. Usprkos tome, predsjednik suda Marijan Miletić u godišnjim aktima o ispunjavanjima sudačkih obaveza samo je jednoj sutkinji, Luciji Lasić, koja te godine nije donijela ni polovicu odluka propisanih normom, izdao rješenje o neispunjavanju norme. Za ostalih petero, uključujući i Slavka Lozinu koji je 2014. ispunio tek 69,26% norme, Miletić je napisao da su radili kvalitetno i da nisu ispunili normu jer su bili opterećeni većim brojem starih i složenih predmeta.

Spori

Inspekcija je također otkrila da se na splitskom Županijskom sudu učestalo krši zakonski rok od 90 dana unutar kojeg već donesena sudska odluka mora biti izrađena i otpremljena sa suda. Metodom slučajnog uzorka ustanovljeno je da u nekim slučajevima suci ni nakon jedne, dvije pa i tri godine nisu otpremali već donesene odluke. U slučajno odabranom uzroku inspektori su pronašli čak dvije odluke koje je kazneni sudac Željko Matulović sa suda otpravio tek tri i pol godine nakon što ih je donio, a jednu čak tri godine i osam mjeseci nakon donošenja. Usprkos kašnjenju u izradi i otpremanju odluka, predsjednik suda Miletić je u godišnjim rješenjima u kojima ocjenjuje izvršenje sudačkih obveza naveo da su svi suci poštovali izradu i slanje odluka u roku. Ni protiv jednog suca Miletić nije pokrenuo stegovni postupak zbog neispunjavanja norme i neurednog obnašanja sudačke dužnosti.

Inspektori su konstatirali da kazneni postupci, uključujući i one za teški gospodarski kriminal protiv Josipa Gucića, Miroslava Kutle, Mile Ćurkovića i slično, traju po 10, 15 ili 20 godina, a u nekima od njih suci godinama nisu poduzeli ni jednu procesnu radnju. Navodi se primjer kaznenog postupka koji već 20 godina vodi sudac Vladimir Živaljić, a u 13 godina nije održano ni jedno ročište. U drugom kaznenom postupku u kojem su se izmijenili suci Matulović i Romić, a koji traje već 16 godina, punih osam godina nije zakazano ni jedno ročište. U postupku koji je još 2005. pokrenut protiv Miroslava Kutle sudac Neven Cambi nekoliko godina nije sazivao ni jedno ročište. Slavko Lozina u postupku koji vodi već 12 godina 8 godina nije obavio ni jednu postupovnu radnju.

Nalaz iz 2006. godine: Kršio zakon i na šibenskom sudu

Predsjedniku splitskog Županijskog suda Marijanu Miletiću ovo nije prvi inspekcijski nalaz koji ukazuje na nered i protupropisna ponašanja na sudu pod njegovom upravom. Miletić je od 2002. do 2006. bio predsjednik Općinskog suda u Šibeniku. Inspekcijski nalaz Ministarstva pravosuđa proveden u veljači 2006. bio je jednako porazan kao i prošlogodišnji o radu splitskog suda. Kad je u svibnju 2013. DSV odlučivao o imenovanju predsjednika Županijskog suda u Splitu, tadašnji ministar pravosuđa Orsat Miljenić upozorio ih je na nalaz inspekcije iz 2006., no Miletić je svejedno imenovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:12