‘PANDEMIJA‘

Roditelji bijesni, tvrde da u vrtiću haraju uši, gliste i svrab: ‘Nitko nas nije upozorio!‘; Oglasila se i ravnateljica

- Smatramo da zaraza u Dječjem vrtiću Dubovac u niti jednom trenutku nije izmaknula kontroli, kaže ravnateljica

Ilustrativna fotografija

 Jordi De Rueda Roigé/Alamy/Alamy/Profimedia/Jordi De Rueda Roigé/alamy/alamy/profimedia

U karlovačkom vrtiću "Četiri rijeke" roditelji djece iz jedne grupe požalili su se na pandemiju svraba, glisti i ušiju, piše KAportal. Odgovorne optužuju za nemar te tvrde da roditelji nisu informirani na vrijeme.

Neke majke tvrde da se o pojavi glista priča od prošloga tjedna, a da iz vrtića roditeljima nije stigla nikakva obavijest niti upute o postupanju, što je bitno s obzirom na uzimanje grupne terapije.

Jedna majka negoduje i zato što nisu održali roditeljski sastanak, kako bi upozorili roditelje, već su samo od teta čuli da su se "pojavile uši i gliste", i da ne šalje dijete u vrtić da se ne zarazi.

- Našim tetama svaka čast na svemu što rade u ionako pretrpanim grupama, ali ovo je nešto što treba rješavati zdravstvena voditeljica te cjelokupni stručni tim vrtića. Moje dijete ne ide u vrtić jer nam se nitko nije službeno obratio (ne uključujem tete, a bome niti neozbiljne letke) iz razloga da spriječim pojavu navedenog kod nje i molim da se sukladno tome korigira i cijena za izostanak. Niti ima uši, niti ima gliste (za sada), ali u vrtić neće ići dok se problemu ne pristupi sustavno i sveobuhvatno - rekla je KAportalu majka koja traži što hitnije rješavanje problema.

Ravnateljica Anita Štefanac rekla je za KAportal kako djeca u vrtiću često obolijevaju od različitih virusnih, bakterijskih pa i zaraznih bolesti te da Dječji vrtić postupa sukladno Sigurnosno - zaštitnim mjerama i protokolima postupanja u rizičnim situacijama.

- Ustanova i svi njezini zaposlenici postupaju sukladno svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske stavljajući uvijek na prvo mjesto interes i zaštitu zdravlja i života djece, vodeći brigu o zdravstvenoj zaštiti i unaprjeđenju zdravlja djece u Ustanovi stvarajući primjerene uvjete za rast i razvoj svakog djeteta.

Kazala je kako trenutno nemaju niti jedan prijavljen slučaj svraba u Dječjem vrtiću Dubovac. Zadnji takav zabilježeni slučaj bio je polovicom veljače kod jednog djeteta te su poduzete sve potrebne mjere zahvaljujući kojima nije došlo do daljnjeg širenja bolesti.

- Mala dječja glista pojavila se krajem ožujka kod jednog djeteta odgojno-obrazovne skupine te su roditelji bili obaviješteni usmenim i pisanim putem da prate zdravstveno stanje djeteta. 11. travnja 2023. godine zdravstvena voditeljica je primila informaciju za još jedan slučaj male dječje gliste, nakon čega je obavijestila nadležnu Epidemiološku službu te je proslijeđen mail s uputama o postupanju svim roditeljima Dječjeg vrtića Dubovac, pojašnjava ravnateljica.

Za slučaj uši glave, kaže da je u Dječjem vrtiću Dubovac uočen krajem ožujka kod jednog djeteta odgojno - obrazovne skupine te je zdravstvena voditeljica obavila pregled te odgojno-obrazovne skupine i uočila još dva takva slučaja. Preventive radi, zdravstvena voditeljica obavlja pregled i drugih odgojno-obrazovnih skupina.

- Smatramo da zaraza u Dječjem vrtiću Dubovac u niti jednom trenutku nije izmaknula kontroli. Izražavamo žaljenje što je došlo do nesporazuma. Zahvaljujemo se roditeljima na svim sugestijama i primjedbama te se nadamo i daljnjoj budućoj uspješnoj suradnji. Svi kontakti stručnih službi u Ustanovi objavljeni su na mrežnoj stranici Dječjeg vrtića Četiri rijeke te pozivamo sve roditelje da nam se slobodno obrate po bilo kojem pitanju, a sve s ciljem što sigurnijeg i kvalitetnijeg boravka djece u vrtiću, poručila je ravnateljica Štefanac u razgovoru za KAportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:22