ZARAZNA BOLEST

RODITELJI I UČENICI U PANICI ZBOG EPIDEMIJE SVRABA Većina učenika nije htjela ući u školu, žale se na nedostatak sapuna i toaletnog papira

 
 Ronald Goršić / CROPIX

U Učeničkom domu Graditeljske škole u Čakovcu pojavio se svrab, što je za eMeđimurje potvrdila i epidemiologinja Višnja Smilović iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

- Mi smo odmah izašli na teren kako bi poduzeli sve potrebne mjere kako bi se daljnja epidemija spriječila. Nema razloga za paniku, a roditelji se s djecom mogu javiti Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije ili školsku medicinu - rekla nam je dr. Smilović.

Naglašava da svrab nije opasan za zdravlje u smislu da bi izazivao oštećenja ili zdravstvene posljedice, već se radi o neugodnom svrbežu koji se liječi kremom.

Jutros većina učenika, vjerojatno zbog straha, nisu ulazili u prostore škole. Učenici se žale na higijenu, nedostatku sapuna, toaletnog papira i neočišćenih WC-a.

Redakciji eMeđimurja pristiglo je pismo jedne majke koja je napisala kako su za svrab saznali od jedne učenice, no kako roditelje o tome nitko nije obavijestio.

- Mislim zgrožena sam, prestravljena činjenicom da mi dijete polazi školu s takvom zarazom koja se lako širi, a doma imam malo dijete - napisala je čitateljica.

Novinarima se javio još jedan roditelj:

- U ponedjeljak su započele priče kako Graditeljskom školom Čakovec vlada prenosiva bolest zvana šuga ili svrab. Sve je počelo kada je jedan učenik Graditeljske škole došao u školski dom s tom bolesti, jer kako kažu nije htio ostati u karanteni. Profesori nisu odmah reagirali niti su učenicima išta o tome rekli.

Zbog nikakvog poduzimanja od strane profesora i ravnateljice, puno učenika se zarazilo i učenici su u velikom strahu da se i oni ne zaraze. Škola bi se trebala zatvoriti na par dana, da se dezinficira. Učenici se bune na profesore zašto niko ništa ne poduzima. Također i neki profesori također strahuju da se ne zaraze - napisao nam je čitatelj koji želi biti anoniman.

Inače, svrab ili šuga je parazitarana bolest površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei. Parazit se nalazi na onim dijelovima tijela gdje ima malo žlijezda lojnica jer sekrecija loja negativno utječe na život i razmnožavanje parazita.

Najčešći izvor zaraze je osoba pri kraju inkubacije koja još nema izražene smetnje ili bolesnik sa jasno izraženim znakovima bolesti, bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u dugotrajnijem bliskom kontaktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:24