PROPALI MATURALCI

Roditelji na rubu živaca, ravnatelji nemoćni: Agencije duguju milijune za nerealizirane ekskurzije

Dio agencija se ponio viteški usprkos teškoj situaciji u kojoj su se našli i roditeljima vratio novac ili bar veći dio uplaćene svote
Ilustrativna fotografija
 Shutterstock

Covid-kriza je, nema sumnje, dobro pogodila turističke agencije, među njima i one koje su se specijalizirale za organizaciju učeničkih izleta i ekskurzija, piše Slobodna Dalmacija. Godinama su lijepo živjeli od organizacije izleta, seminara, ekskurzija i stručnih putovanja za prosvjetare, a onda je sve to stalo.

Doduše, država im svima isplaćuje poticaje za očuvanje radnih mjesta, ali novac od putovanja se gotovo prestao vrtjeti. Osim onoga kojega mjesecima uporno ne vraćaju roditeljima sadašnjih maturanata od čijih plaćenih ekskurzija neće biti ništa. Neki su roditelji, svjedoče nam, ušli i u minuse da bi djeci omogućili odlazak na maturalno putovanje u inozemstvo, a sad ni novca ni ekskurzije. Mjesecima čekaju svoje pare i jasno da su jako ljuti.

Bijesni roditelji

- Kao da i mi sami ne trpimo posljedice koronakrize! Tko nas pita imamo li novca za režije i troškove, a agencijama se gleda kroz prste i svi se prave mutavi... - ljutit je otac maturantice Prve gimnazije u Splitu, koji je početkom prošle godine poznatoj splitskoj agenciji uplatio oko četiri tisuće kuna za putovanje u Grčku i Italiju, a od svega toga - jedno veliko ništa.

Majka maturantice Treće gimnazije u Splitu nam je kazala da je dio novca od ekskurzije nekako iskamčila na početku pandemije, ali ostatak - nikako dočekati.

Takvih je priča samo u Splitu na stotine. Kad se zna da se u jednoj školskoj godini okrene 350 milijuna kuna za učenička putovanja, jasno je o kojim je novcima tu riječ.

Neki su, doduše, i dočekali. Dio agencija se ponio viteški usprkos teškoj situaciji u kojoj su se našli i roditeljima vratio novac ili bar veći dio uplaćene svote, a dio se mjesecima "izvlači". Ti koji ne vraćaju novac za ekskurzije od kojih neće biti ništa pozivaju se na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu iz travnja 2020. kojima se pristupilo zbog utjecaja pandemije covida-19 na poslovanje turističkih agencija.

Tada je propisano da uslijed posebnih okolnosti za neizvršene ugovore o putovanju u paket aranžmanu koji su se trebali izvršiti nakon 1. ožujka 2020. godine, putnik ima pravo na raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti, a organizatori putovanja za iste putnicima izdaju vaučer. Zakon je praktički zaštitio agencije nauštrb putnika odredivši da "ukoliko se putnik odluči za povrat sredstava organizator mora izvršiti povrat uplaćenih sredstva u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti". Tko će to dočekati i hoće li agencije tada uopće imati kune na računu, čak i pod uvjetom da su voljni obeštetiti nas, pitaju se roditelji.

Ravnatelji se pravdaju da su nemoćni.

- Roditelji maturanata nam se žale da im se novac ne vraća, a što vrijeme više prolazi, sve su nestrpljiviji. Donedavno su imali kakvu-takvu nadu da bi se putovanje moglo održati, ali sada je to praktički nemoguće. Epidemiološka situacija nije dobra, a pred učenicima su i ispiti državne mature - komentira nam Deana Bokšić, ravnateljica 3. gimnazije.

image
Deana Bokšić
3. gimnazija Split

Žao joj je, kaže, što su se i roditelji i učenici našli u ovakvoj situaciji, a što se tiče agencija, kaže da tu nailazi na različite pristupe. Neki su pristupačni, nastoje objasniti situaciju, zadržati dobar poslovni odnos, a dio niti to.

- Ugovore su sklapali roditelji i agencije i mi zapravo tu ništa ne možemo, osim informirati se kod agenata o rokovima povrata... Svakako će nam i ovo iskustvo u budućnosti pokazati na koje se agencije možemo oslanjati - kaže ravnateljica Bokšić.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja tvrde da su nemoćni po ovom pitanju. Kazali su nam da nisu ni oni organizatori tih putovanja, nego da izvanučioničku nastavu ugovaraju roditelji i agencije. Dobro je i to znati kad se ubuduće budu birali oni s kojima će učenici na putovanje.

Milijarde poticaja od države

Kad smo već izgubili nadu da će se ovo rasplesti na olakšanje učenika i roditelja, iz Ministarstva turizma smo primili ohrabrujuće vijesti. Javljaju nam kako se predloženim izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu koje će stupiti na snagu u travnju ove godine brišu odredbe o "vaučeru“ i to upravo zbog neizvjesnosti roka vezanog uz prestanak epidemije bolesti covid-19.

- Putnici će moći birati žele li temeljem izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od raskida ugovora, što mogu zatražiti 14 dana od dana stupanja Zakona na snagu. Na ovaj način se osigurava primjerena razina zaštite potrošača - javljaju nam iz Ministarstva.

Podsjećaju i da je Vlada u veljači donijela Odluku o usvajanju Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji covida-19 baš kako bi ublažila posljedica krize na poslovanje poduzetnika koji obavljaju djelatnosti u sektoru turizma, uključujući i turističke agencije. U okviru toga će se osigurati financijska podrška poduzetnicima u iznosu od 1.500.000.000 kuna i to u obliku jamstava za nove zajmove, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40