‘ŠTETNE POSLJEDICE‘

Roditelji odgojitelji podnijeli tužbu Ustavnom sudu: ‘Tomašević i Dolenec prevarili su Visoki upravni sud‘

U HURO-u smatraju da su presudom Visokog upravnog suda o korisnicima mjere roditelj odgojitelj povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode

Akcija Udruge roditelja odgojitelja/Arhivska fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) podnijela je tužbu Ustavnom sudu smatrajući da su pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda od 27. veljače u postupku ocjene zakonitosti gradske Odluke o korisnicima mjere roditelj odgojitelj iz rujna 2022. godine povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom.

Ujedno, Državnom odvjetništvu predan je prijedlog da Vrhovnom sudu podnese zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Visokog upravnog suda, čime se ista može preinačiti na način da ukine zadnju gradsku Odluku o korisnicima mjere roditelj odgojitelj, a podredno da ukine i samu presudu, stoji u priopćenju HURO-a, u kojem podsjećaju da njihova udruga predstavlja većinu korisnika mjere roditelj odgojitelj te je predala "vrlo opsežan dokument s ciljem obrane njihovih prava, a zbog nastale financijske i pravne neizvjesnosti uslijed odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića da problem grada prelomi na najosjetljivijoj skupini - obiteljima s više djece".

"Gradonačelnik Tomašević i dogradonačelnica Dolenec potvrđuju da su prevarili Visoki upravni sud, jer dan danas nema glavne kompenzacijske mjere - slobodna mjesta u vrtićima za tisuće i tisuće djece jasličke i vrtićke dobi, čije roditelje izbacuju iz mjere ili im novčanu naknadu uveliko smanjuju. Zbog ukidanja mjere produbit će se kriza s nedostatkom vrtićkih mjesta, a ove godine Grad Zagreb će biti neslavni rekorder s listama čekanja neupisane djece, što je veliki socijalni problem zbog neizvjesnosti za sve koji će pristupiti natječaju za upis u vrtić, pa tražimo da nađu rješenje i to ne obećanjima i za nekoliko godina, te ne na način da se krivcima proglašavaju mjera i korisnici već da se proaktivnim mjerama problem riješi odmah", navode u priopćenju.

image

Ana Marija Berbić Lacko

Tomislav Kristo/Cropix

Podsjećaju kako su nedavno pokrenutu inicijativu donošenja odluke za uvođenju mjere o isplati novčane naknade svakom neupisanom djetetu u Gradu Zagrebu. "Inicijativa je prihvaćena od strane oporbenih gradskih zastupnika i najavljeno je pokretanje procedure prije samog izglasavanja u zagrebačkoj Skupštini gdje većinu glasova ima koalicija Možemo-SDP što će im biti veliki izazov, jer će to budno pratiti i roditelji oko 10.000 djece neprihvaćene u zagrebačke vrtiće", poručuju.

Predsjednica HURO-a Ana Marija Berbić Lacko navodi kako očekuje žurno reagiranje i prihvaćanje prijedloga odgode presude Visokog upravnog suda do donošenja konačne odluke Ustavnog suda. "Cilj je spriječiti štetne posljedice za korisnike mjere, te šire, a sve zbog skorog drastičnog smanjenja odnosno ukidanja novčane pomoći uz izostanak kompenzacijskih mjera čime cijeli teret izmjene Odluke snose, nikome krivi ni dužni, sami korisnici", poručila je.

Podsjetimo, ovoga tjedna ustavnu tužbu i zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti presude Visokog upravnog suda podnijeli su i predstavnici Udruge "U ime obitelji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:01