TKO JE U PRAVU?

RODITELJI OGORČENI NA STROGU PROFESORICU HRVATSKOG 'Boje me se jer neće učiti'

 Željko Tutnjević/CROPIX

U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku od sedam učenika koji su polagali “popravni” u kolovozu, hrvatski jezik palo je njih šestero i moraju ponavljati godinu. To je izazvalo ogorčenje među roditeljima, o čemu je prvi progovorio Periš Bušurelo, otac djevojke koja će ponavljati drugi razred, piše Slobodna Dalmacija .

- Moja kćer dugo je išla na lekcije iz hrvatskog jezika, iz kojeg nigdje ne padaju kao u Umjetničkoj školi! - požalio se Bušurelo na profesoricu hrvatskoga jezika Anu Dalmatin.

Podršku mu daje još pet roditelja, a u srijedu je podnio i žalbu dubrovačkom Odsjeku za inspekcijske poslove Ministarstva znanosti, te kontaktirao Agenciju za odgoj i obrazovanje u Zagrebu. Problem, smatra, ne datira od jučer. Kriteriji profesorice Dalmatin su previsoki, posebno za jednu umjetničku školu u kojoj bi naglasak, kako kaže, trebao biti na predmetima struke. Previsoke kriterije kao problem ističu i Miho Grkeš, Borivoje Zloić te Željan Barbarić.

- Svima nam djeca ponavljaju godinu zbog jednog predmeta, i to općeg. Lani ih je bilo 19 u razredu, a sedam ih je “palo na godinu”. U cijeloj školi, od 54 učenika, godinu je izgubilo njih 11, što je 20 posto svih učenika – kaže Bušurelo, prema čijem je mišljenju Dalmatin “jako stroga, mimo svih kriterija”.

On ukazuje i na neke proceduralne pogreške. Naime, ispitni rokovi organizirani su ranije nego je to propisano Statutom škole – u prvoj, umjesto u drugoj polovici kolovoza. Bušurelo je od prosvjetne inspekcije Ministarstva zatražio izuzeće ispitivača Ane Dalmatin, te prethodne komisije.

- Imali smo vjeru u ravnatelja, bili smo u njega tri puta, no čini mi se da neće ništa poduzeti – ogorčen je Bušurelo.

- Kćer mi je lani odgovarala pred komisijom i Dalmatin joj je htjela zaključiti dva, a komisija je inzistirala na četvorki – opisuje sporne kriterije Borivoje Zloić.

Sin Miha Grkeša uspješan je klavirist koji je već osvajao nagrade, ali je zbog hrvatskog izgubio godinu. Grkeš kaže da Ana Dalmatin, koja je njegovu sinu i razrednica, “ispituje za ocjenu pet, a ako ne znaš za pet, dade ti - jedan”.

- Nakon što postavi glavno pitanje, dade i neko potpitanje, kao recimo o “Filipu Latinoviczu”: kakva su bila svjetla na kočiji? Pitanje je bi li to i profesori iz komisije znali – govori Grkeš, čijem su sinu na Akademiji u Splitu rekli da će nakon državne mature odmah biti primljen.

- U Općoj gimnaziji od 600 i nešto učenika, na godinu je “palo” jedno dijete, a u Umjetničkoj školi njih 11, većina iz hrvatskog jezika. Znači da je više do profesora nego do đaka - ističe Grkeš te dodaje kako njegov sin nije zaslužio ponavljati godinu. Ministarstvo će poslati inspekciju, ali oni su se u školi dobro zaštitili – pribojava se Grkeš.

- U povjerenstvu koje je ispitivalo njegova sina bio je profesor matematike i profesorica iz engleskog i nijedno od njih nije dalo učenicima pozitivne ocjene - ističe profesorica Dalmatin.

- Ta djeca nemaju elementarno znanje, a neki od njih imaju cijelu godinu jedinice. Boje me se? Boje se kad ne nauče i neće da uče. Neki nisu ni pohađali nastavu. Zbog nekih su me zvali ljudi na položajima, ne bi li se ta ocjena preinačila – kaže Ana Dalmatin, te kao dokaz rezultata svoga rada navodi podatak da su “njezini učenici na državnoj maturi postigli ocjenu 4, što je visoko iznad državnog prosjeka”.

- Po pedagoškim standardima, općeobrazovni i strukovni predmeti potpuno su izjednačeni – kaže o “naglasku na predmete u jednoj umjetničkoj školi”.

– Ako netko u 4. razredu ne zna za jednu pjesmu Josipa Pupačića i da je Eugen Kumičić napisao “Urotu Zrinsko-Frankopansku”, to je elementarno neznanje! Nisu roditelji kompetentni ocjenjivati kakvi su kriteriji jer nisu za to stručni – zaključila je.

Ravnatelj škole Dživo Brčić kaže:

- Za sve učenike koji su pristupili popravnim ispitima članovi povjerenstava dali su jednoglasnu ocjenu. Točno je da su dva roditelja podnijela žalbu na provedbu ispita iz predmeta hrvatski jezik. Međutim, protiv ocjene povjerenstva, sukladno pozitivnim propisima, žalba nije dopuštena te je shodno tome ocjena povjerenstva konačna.

Glede pritužbi koje su pristizale, poduzimao sam mjere sukladno zakonu. Ističem da je većina pritužbi podnesena nakon neuspjeha pred povjerenstvima u kolovozu - rekao je ravnatelj.

Iako je ocjena ispitnog povjerenstva konačna, učenicima se, saznajemo, može dopustiti još jedan izvanispitni rok. Naime, ravnatelj može odobriti još jedan rok, a takvih je slučajeva u ovoj školi prethodnih godina već bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:35