INCIDENT U ZAGREBU

Roditelji problematičnog 9-godišnjaka upali u školu, oglasilo se ministarstvo

U posljednje vrijeme dječak ispoljava osvetničke namjere, osobito prema trojici dječaka iz razreda

Ilustracija

 Goran Šebelić/Cropix

Ministarstvo obrazovanja izvijestilo je u četvrtak da sigurnost učenika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena u incidentu u kojem su roditelji 9-godišnjeg dječaka problematičnog ponašanja upali u osnovnu školu, zbog čega se učiteljica s učenicima zaključala u razred.

Ministarstvo je kontaktiralo ravnateljicu škole koja ih je izvijestila o tijeku događanja i poduzetim mjerama te rekla kako je njezina reakcija zaključavanja u učionicu bila preventivna kako bi se spriječile moguće neugodnosti za učenike.

Nakon dolaska policije te udaljavanja roditelja iz škole nastava je normalno nastavljena za sve učenike, priopćilo je Ministarstvo Hini.

U kontaktu smo sa školom u pružanju savjetodavne te svake druge pomoći, dodali su.

Zagrebačka policija je rekla da su imali dojavu oko 8:50 sati, ali da po dolasku u školu nisu utvrđeni postupci prekršajnog i kaznenog djela.

Odvjetnica Ana-Marija Vegar, koja zastupa roditelje koji se mjesecima žale na ponašanje 9-godišnjeg dječaka, izjavila je kako je problem eskalirao te da je u pitanju fizičko, psihičko i seksualno uznemiravanje.

Učenik je prije dva mjeseca izdvojen iz razreda i nastavu prati online u posebnoj učionici, a roditelji su s njim danas došli pred razred i zahtijevali da im se sin vrati na nastavu.

Vegar je ocijenila da je "ta mjera (izdvajanja), koliko god je bila potrebna, sada metamorfozirala u nešto pogrešno".

"Roditelji koje zastupam su u strahu za sigurnost svoje djece i očekuju da problem riješi prvenstveno škola koja prati učenika cijelo vrijeme i ima potrebne informacije", rekla je Hini odvjetnica.

Od ravnateljice, dodala je, očekujemo da uključi i ostale nadležne institucije, a to su Ministarstvo obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, Agencija za odgoj i obrazovanje, ali i nadležni Ured za socijalni rad, kao i policija i školska medicina.

Najavila je da će ravnateljica škole do kraja dana donijeti odluku koja će se odnositi na nastavak slušanja nastave dotičnog učenika.

"Ako do kraja ove školske godine roditelji koje za stupam ne dobiju garanciju da je problem riješen i da je to dijete preseljeno u drugu školu, oni će svoju djecu ispisati iz škole", ustvrdila je Vegar.

Ocijenila je da u školi vlada strah, neizvjesnost, psihoza i frustracije, te da je unatrag mjesec dana policija intervenirala tri puta.

U posljednje vrijeme dječak ispoljava osvetničke namjere, osobito prema trojici dječaka iz razreda, a navodno ga u tome podupiru roditelji, ustvrdila je.

"Jasno je da to dijete treba pomoć i stoga očekujemo cjelovito rješenje koje će omogućiti sigurnost, odgoj i obrazovanje za sve učenike", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 22:33