BEZ BUDUĆNOSTI

Roditelji s Haitija: Istina, djecu smo dali ‘posvojiteljima’

Većina stanovnika pesimistična je i uopće ne vidi bolju budućnost na otoku
 Reuters

PORT-AU.PRINCE - Crna brojka izgubljenih života u potresu na Haitiju i dalje raste: tamošnja je vlada mjesec dana nakon katastrofe objavila podatke o 230.000 poginulih, što je 18.000 više od zadnje procjene. Brojka nije konačna, dodali su dužnosnici i objasnili da se još ne zna broj žrtava koje su pokopali članovi obitelji i prijatelji.

Prirodna katastrofa koja je pogodila siromašni karipski otok u svjetskim se statistikama po broju poginulih tako približava tsunamiju u kojem je 2004. u jugoistočnoj Aziji poginulo 250.000 ljudi.

Nema ni hrane ni vode

No, razmjeri stradanja, smatraju mnogi, već su sada nadmašili tragediju koja se dogodila na Tajlandu i Indoneziji. Riječ je, naime, o bitno manjoj pogođenoj površini i većem postotku poginulih s obzirom na ukupnu populaciju. Ranjenih je 300.000.

Stanje na ulicama još uvijek je zabrinjavajuće. Ljudi i dalje žive na otvorenom, a hrane i pitke vode nema dovoljno. Kao loša šala čini se izjava vlade da će preživjeli otočani mjesec dana tragedije obilježiti - bdjenjem i postom.

Većina stanovnika pesimistično gleda na budućnost otoka. Na sličan način razmišljaju i neki odrasli Haićani koji su roditelji. Naime, na suđenju desetorici Amerikanaca koji su preko dominikanske granice pokušali izvesti haićansku “siročad” bez ikakvih dokumenata pojavili su se roditelji neke od djece. Svjedočili su da su se dobrovoljno odlučili odreći vlastite djece jer vjeruju da bi u SAD-u imala bolji život. Odvjetnici članova Baptističke crke iz Idahoa izjavili su da je time srušena optužba da su njihovi klijenti trgovci djecom.

Zločinačke pobude

No, iako su uhićeni baptistički “dobročinitelji” možda imali dobre namjere, UNICEF upozorava da na otoku i dalje djeluju oni čije su pobude isključivo zločinačke.

“Naš je hitni zadatak zaštititi djecu. Na Haitiju za njih i dalje vlada opasnost prvog stupnja”, objasnila je Ann Veneman za agenciju AP i dodala da su djeci bez pratnje odraslih počeli stavljati posebne narukvice kako bi im na neki način dali identitet. Istaknula je da 38 posto stanovništva na Haitiju čine djeca mlađa od 15 godina.

Nema oporavka od traume

Roditelji koji vjeruju da će njihovu djetetu biti bolje u dalekoj, bogatijoj zemlji i, prema njihovu uvjerenju, boljem društvu često su u krivu. Bez obzira na oskudicu, kažu psiholozi, djeci je odvajanje od roditelja bez daljnjega traumatično iskustvo od kojega se nikad posve ne oporave. Osim toga, velika je mogućnost da je strani “humanitarac” umjesto toplog doma i obrazovanja djetetu namijenio javnu kuću i karijeru u prosjačkoj bandi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 20:36